Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

Иван Гецов , Църквата „Света Неделя, 1942
Снимка: СГХГ

ПАЛИТРА  

Тази вечер в Софийската градска художествена галерия от 18 ч. се открива изложбата Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица

Експозицията проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др.

В експозицията участват произведения от РИМ - София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Специално са подготвени и десет тактилни 3D картини за хората  с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и Столичната община.

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините; предвидени са и още много други музикални и културни събития.

Проектът е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн Венелин Шурелов.

Изложбата се осъществява с партньорството на Министерството на културата, Столичната община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ и БНР. Ще може да бъде разгледана до 16 февруари 2020 г.

ЛИТЕРАТУРА

На бул. "Витоша" в пешеходната зона между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Узунджовска" продължава (до 15 септември) Алея на книгата. Посетете щандовете с книги от 10:00 до 20:00 ч.

С МАМА

През месец септември продължава поредицата от уъркшопи за майки с деца от 0 до 3-годишна възраст, съвместна инициатива на Детския отдел на Столичната библиотека и сайта „1наум“.

Във втората серия ще се обърне внимание на правилата. Откога, какви, защо? Може ли без правила? Какви са работещите методи за въвеждането на ограничения?

Входът е свободен, но с предварително записване.

КИНО

От 12 до 15 септември във Военната академия в София под открито небе за четвърта поредна година ще се проведе инициативата „Кино в парка“.