Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано от печата

София е рекордьор по натрупани дългове сред общините у нас. На столицата се падат 52% от общия дълг на местните администрациите у нас, показват данните на Министерството на финансите (МФ) за първото полугодие на тази година, цитирани от СЕГА. В края на юни общинският дълг, заедно с общинските гаранции, е 1.385 млрд. лв., което е с 38 млн. лв. повече отпреди година. В бюджета на столицата за 2019 г. максималният записан размер на общинския дълг към края на бюджетната 2019 г. би трябвало да е до 709 311 913 лв. В него се включват нови заеми, получени през тази година, както и пари за погасяване на стари задължения.

Всички училища в страната, които желаят да ползват електронни дневници през новата учебна, година ще бъдат финансирани от Министерството на образованието и науката. За специализирания софтуер ведомството е заложило близо 2 милиона лева по национална програма „Информационни и комуникационни технологии“, съобщава МОНИТОР. Електронните дневници трябва да бъдат достъпни през стандартните браузъри и да функционират през мобилни устройства.

В София ще бъдат отворени шест нови буферни паркинга до метростанции догодина. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството на подземния паркинг при метрото на „Васил Левски“, пише МОНИТОР. Фандъкова уточни, че в момента има 5 буферни пространства за паркиране на 2200 коли. През 2020 г. пък Центъра за градска мобилност и „Метрополитен“ трябва да довършат шесте нови, които ще имат капацитета да поберат 1200 коли. Три от тях ще са на бул. „Сливница“, при Централна гара и метроспирка „Надежда“. Останалите ще бъдат в район „Овча Купел“ - на Околовръстното при Горна Баня и на улиците „Монтевидео“ и „Централна“. „Целта на буферните паркинги е да стимулираме хората да използват метрото".

Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г. Така брутното възнаграждение ще достигне 1800 лв., а нетното около 1500 лв., съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от ТРУД. „Допълнителни планирани средства в средно срочната годишна прогноза спрямо 2019 г. са 360 млн. за 2020 г. и 720 млн. за 2021 г. По този начин допълнителните средства за възнаграждение на педагогическите специалисти за 2021 г. ще бъде 1 млрд. и 380 млн. повече спрямо 2017 г., което е необходимо за двойното възнаграждение на след началото. Осем училища ще започнат учебния процес в други сгради”, съобщи министър Вълчев. Най-много училища отварят врати в областите София-град, Пловдив и Бургас, като днес ще бъде открито ново училище в град Бяла, област Русе.

Както и в предходното тримесечие, рекордьор по извършени аборти е столицата, като за близо 90 календарни дни са извършени 907 аборта, което прави по над десет прекъсвания на бременности дневно, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Това поставя България на челно място по брой извършени аборти в Европейския съюз, пише ТРУД. Веднага след столицата в негативната статистика по брой на загубени бебета се нарежда Пловдив с 541 аборта, а на трето място е Бургас с 386 прекъснати бременности.