Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Директорът Антоан Тонев: Любовта към знания и духът в СМГ са в основата на успехите

4
Снимка: СМГ
В последния ден от седмицата, посветена на новата учебна година, гостуват директори на (едни от) най-желаните гимназии в София. Настроението е приповдигнато, вдъхновени и заредени сме за още една година работа с нашите прекрасни ученици.

Антоан ТоневС тези думи започна Антоан Тоневдиректор на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ). 

Той е и преподавател по история, а тази година ще бъде и класен ръководител на V клас -

да види системата и отвътре, от гледната точка на учителя.

В учебното заведение последна са приети 159 деца след четвърти и 159 – след седми клас

СМГ е на първо място в София и на второ – в България на националното външно оценяване след седми клас и по двата основни предмета.

Наистина не е лесно да си на първо място и да се задържиш на тази позиция. Отличителното при нас е специфичния дух, дух който търси хиляди решения и преодолява предизвикателствата с най-вярното. Децата го наричат „СеМеГейски дух“. Нашите ученици са вечно питащи, търсещи и предизвикващи авторитетите. Не вървят по утъпкани пътеки. И това ги прави успешни.

По-високите изисквания на съвременните ученици могат само да ни мотивират и да ни карат да се усъвършенстваме.

Учебният процес е доста сложно организиран, призна директорът. Децата учат на 2 смени, в 7 учебни блока. Недостигът на класни стаи се преодолява с „магии“.

Училището продължава да кипи от дейност и в събота и неделя – тогава се провеждат школите по националните програми и се подготвят най-талантливите за национални състезания и олимпиади.

Тази година възпитаниците на учебното заведение са се явили на 13 национални кръга на олимпиади. Дори първенецът по философия е от СМГ – гордее се Антоан Тонев:

За да учиш в СМГ и да успееш, трябва да си посветен на любовта към познанието. Трябва силно да обичаш някоя наука и да полагаш усилия да се усъвършенстваш.

Целенасочената подготовка за влизане в СМГ (в пети клас) трябва да започне още от втори клас. И то ако родителите виждат талант на детето в областта на математиката, без да го натоварват със свръх очаквания. Конкуренцията е голяма – 800 деца се състезават за 156 места.

След седми клас шанс за прием в СМГ имат учениците с висока оценка по математика (тя се утроява, за разлика от оценката по БЕЛ).

Най-добрите деца са със свободни умове, които не признават бариери пред себе си, допълва още директорът на гимназията. По думите му, голяма част от успеха се дължи и на прекрасните взаимоотношения между учители и ученици.

Най-новите попълнения преподаватели за от млади хора – на около 23-24 години, току-що завършили университет.

Оказва се сред най-големите предизвикателства пред ръководството на СМГ са предразсъдъците на някои родители и недостатъчната материална база.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Антоан Тонев.

Галерия