Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 28

Дневникът на една софиянка: Когато искам да мълча

Днес пиша около една малка книга с голяма идея и сърце вътре в нея, тя е на авторите Зорница Христова и художника Кирил Златков и се казва: "Когато искам да мълча".

Тя е за нещата, които не се побират в думите, и за мълчаливото общуване. Дава ни се образ, защото, както гласи един цитат отвътре: Думите ми харесват, но не побират достатъчно.

Тази книга стана толкова ценна и важна в книжния си живот досега, защото естествено се превърна в Дзен коан за всички, които се докоснаха до нея, и малки, и големи.

Взех заглавието за моя тема, защото в момента се чувствам точно така. Но всъщност в мълчанието има много сила и отстояване, да речем пред обидата и разочарованието.

Тези необходими дози отрова, особено когато човек е избрал да бъде на показ. Но всъщност, както пише датският семеен терапевт, педагог и автор Йеспер Юл, който наскоро напусна този свят, за да развием добра самооценка, е достатъчно да се чувстваме и съвсем мъничко значими за другия.

Няма как и не бива да идва оценката от множеството. Не може всички да те харесват и това да бъде абсолютна истина. Необходими са ни няколко близки, които да ни подкрепят, когато трябва.

През останалото време, ако ви боли и се чувствате зле в дадена среда, научете се да се самовглъбявате. Разумно е първо да почукате на вашата врата, да влезете и да се усамотите.

Да видите света отвътре навън. Не е нужно веднага да се отбранявате. Защото истинската същност на живота се разкрива пред нас в мълчание, както гласи една реплика от американския писател и художник Елбърт Хъбърд.

Разбира се, когато този етап на вътрешна комуникация и равносметки отмине, ще трябва да се заявите. Да кажете точно и ясно какво искате и можете. Ще трябва да намерите и думите за това. Това също е толкова трудна задача…

Дотогава помнете какво е казал Тома Аквински:

Често се разкайвам за това, което съм говорил, но рядко за това, че съм мълчал.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Майк Дрезнес: Няма лесно решение за пътната безопасност

В страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" за загинали на пътя. По данни на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки катастрофи, при които са загинали 67 души, а..

публикувано на 16.10.19 в 19:28

Решения за есенните ремонти и обзавеждането на "Стройко експо 2019"

В Националния дворец на културата започна специализираното търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко Експо 2019". Форумът е насочен както към крайния потребител, така и към специалистите, предоставяйки възможност на едно място да сравнят и изберат подподящ продукт или услуга или да се информират за последните тенденции в..

публикувано на 16.10.19 в 17:21

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Не забрани, а образованието помага на децата за безопасно пребиваване в интернет

Българският Център за безопасен интернет вече почти 15 години обработва сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни, консултира   деца, родители и учители как да реагират при инциденти онлайн, разработва и провежда различни обучения, подготвя различни материали, целящи да повишат информираността на обществото..

публикувано на 16.10.19 в 16:24

Българските ВВС винаги са носител на гордостта и идеалите на нацията

От създаването си, през цялата си славна история - българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията, те са били символ на непреклонния дух на българина. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при отбелязването на празника на авиацията и българските военновъздушни..

обновено на 16.10.19 в 16:22

Обмисляйте по 100 пъти всяко потребителско решение, индуцирано от технологиите

Десислав Данов е специалист по защита на потребителите на финансови услуги от сдружението Fintechguardian. В предаването "Радиоприемница" той обясни, че обстановката в тази област е доста сложна, тъй като от едната страна на барикадата е разпръснатата група на гражданското общество, което трудно се консолидира върху една идея, трудно намира ресурси да я..

публикувано на 16.10.19 в 15:36

Д-р Тодор Еров: Сексуалната пристрастеност, както всяка друга зависимост, руши личността

В средата на седмицата, посветена на зависимостите, в „Радиоприемница“ решихме да говорим за секса и за парите като фактори за влияние върху нашето поведение. Първият ни гост и сексологът д-р Тодор Еров . Сексът е една необходимост, част е от нашето съществуване, той е в основата на доброто физическо и психическо здраве, източник е на..

публикувано на 16.10.19 в 14:22