Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво да очакваме през новия сезон в Народен театър "Иван Вазов"

Снимка: Божидар Марков
Режисьорите Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински ще работят през новия сезон в Народния театър „Иван Вазов“. Той започва официално от днес, 13 септември, с представлението „Хъшове“ на Александър Морфов от 19.00 часа на голямата сцена.

Театърът посреща зрителите с нов двуезичен сайт, спектакли със субтитри на английски език от 1-ви октомври и туристически разходки от 1 ноември, които ще показват театъра отвътре.

Първата трупа започва репетициите на новия спектакъл на режисьора и драматург на Народния театър Юрий Дачев - „Приятна жена в лоша компания". Представлението, чиято премиера ще бъде на 7 ноември на Камерна сцена, е с участието на Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов.

Първата премиера за сезона ще бъде на 27 ноември с пиесата “Каквото, такова” на Недялко Йорданов. 
На 29 септември и 2 октомври на е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Режисьор е Ивайло Христов. 
Между 5 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Облог“.

Новата 2020 година ще започне с януарската премиера на моноспектакъла на Валери Йорданов „Плач на ангел” от Стефан Цанев на сцена „Апостол Карамитев“. Режисьор е Мартин Киселов.През февруари 2020 г. ще се завърне и режисьорът Иван Пантелеев. Отново през февруари, но на камерна сцена, предстои премиерата на „Вуйчо Ваньо“ от Антон П. Чехов на режисьора Николай Ламбрев-Михайловски.

„Месец по-късно се очаква премиерата на спектакъл, режисиран от Мариус Куркински. По-нататък най-вероятно той ще постави „Маскарад“ от Михаил Лермонтов и така ще осъществи една от големите си професионални мечти“, съобщи Мариус Донкин.

Догодина ще бъде поставена и пиесата на драматурга на Народния театър Мирела Иванова - „Линията на живота“ с режисьор Катя Петрова.

Следващият сезон ще мине и под знака на 170-годишнината от рождението на патрона на представителния ни театър Иван Вазов, а през 2021 г. се навършват и 100-години от смъртта му. По този повод на сцената на Народния театър ще можем да гледаме драматизация на малко познатия роман на Патриарха на българската литература „Нова земя“.
Още за акцентите в програмата от новия сезон на първата ни трупа, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Винг Чун - бойното изкуство, което се бори с егото

Когато победиш себе си, можеш да победиш всеки друг и да достигнеш мечтите си. В това вярват китайците и смятат, че за да си успешен, трябва да владееш поне един боен спорт, благодарение на който да постигнеш вътрешен мир. Повечето бойни изкуства учат на търпение, любов към труда и най-вече на изкуството да пребориш най-големия си враг - егото. Точно..

публикувано на 13.10.19 в 13:45
доц. д-р Свилен Маслянков

Доц. д-р Свилен Маслянков: Съвременните оперативни техники при рак позволяват запазване на гърдата

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата - месец октомври, освен на диагностиката и значението на профилактиката, в "Часът на здравето" обръщаме внимание и на лечението на коварното заболяване. Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Това прави карцинома на млечната жлеза най-често..

публикувано на 13.10.19 в 12:40
Българска академия на науките

БАН празнува 150 години от създаването си

Българската академия на науките празнува днес 150 години от създаването си. Това я прави най-старата институция у нас, която предшества дори създаването на Третата българска държава. Академията е наследник на Българското книжовно дружество, създадено през далечната 1869 година в Румънския град Браила с идеята да бъде духовно ядро на българския..

публикувано на 12.10.19 в 12:15

Силата да предизвикаш себе си

Възможно ли е да водиш пълноценен живот, ако си лишен от способността да виждаш. Според Виктор Асенов - да. Той е незрящ и обожава планината, като използва всеки възможен момент, за да бъде някъде сред чистата и дива природа. За предпочитане по-високо. Обикновено на преходи ходи с жена си и техните кучета водачи. Казва, че планината го зарежда, както..

публикувано на 12.10.19 в 11:15

Планинар засне соловото си преминаване по маршрута Ком - Емине

В предаването "Турагент" се срещаме с Мартин Стефанов и неговата приключенска документална поредица, която представя  "почти" соловото му преминаване на един от най-популярните планински туристически маршрут в България - Ком - Емине. Мартин Стефанов споделя, че това не е пътеводител и съветник по въпроси, свързани с прехода и планинарството като..

публикувано на 12.10.19 в 10:30

С грижа за планината

Две млади дами - Данита Заричинова и Елеонора Йосифова , през 2015 г. започват инициативата „Умна раница“. Целта на каузата им е да насърчават отговорното отношение към природата и устойчивите практики в планините. Този уикенд на хижа “Козя стена” Данита и Елеонора, заедно с хижарите, провеждат едно забавно и образователно събитие, наречено..

публикувано на 12.10.19 в 10:15

"Виждам те. Виждаш ме" - кампания за безопасност на велосипедистите

Обучение по глобалната програма "Виждам те. Виждаш ме" за безопасност между велосипедистите и камионите на пътя, се проведе в 18-то училище “Уилям Гладстон". Партньор на инициативата е Главна дирекция "Национална полиция" на МВР. Техни експерти запознават учениците с правилата за велосипедистите. “За велосипедистите има регламентация къде трябва да се..

публикувано на 11.10.19 в 18:49