Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Когато усетиш нуждата да помогнеш и увлечеш съмишленици

За някои хора времето е пари. За други то е безценно, ако е споделено с познати или непознати, които ги е грижа за тях. От безценното си време подаряват група колеги, чиито пътища се преплитат в китен хотел в столицата ни. Всеки от тях помага с каквото може на хора, имащи нужда от подкрепа и внимание.

Юлиана Миланова например редовно чете книги на незрящ съсед. Виктория Дукова два пъти в седмицата извършва покупки за 92-годишна дама, живееща близо до нея. Борис Бекриев дарява дрехи и храна на бездомни хора в квартала му. Вася Асенова готви и почиства редовно къщата на възрастен човек. Мими Цанева се грижи за 30-годишно момче, страдащо от шизофрения. Примерите са много. Историите на хората още повече. Към добрините ги насочва директорът на хотела Светла Иванова, която черпи опит от американска фондация, подкрепяща смислени каузи.

Така вече седем месеца колегите подпомагат живота на възрастните хора и хората с увреждания. Реализирали са множество часове полезна дейност, помагайки на свои възрастни съседи, хора с увреждания и деца в неравностойно положение. Целият екип приема идеята с охота. Чувството да правиш това, което обичаш, и да си в ползва на друг, е несравнимо както за Светла, така и за всички покрай нея:

Според моите наблюдения и това, което колегите споделят, повечето възрастни хора просто имат нужда от внимание, от разговори и реално да се почувстват част от социалния живот, макар че вече са леко встрани. Всички успяха да намерят съседи или познати и всеки полагаше един или два пъти седмично грижи.

Често разхождайки се по улицата, возейки се в градския транспорт или пазарувайки в магазините, се възмущаваме от външния вид на възрастните хора или бавното темпо, с което се предвижват. Истината е, че повечето то тях живеят така заради вниманието, което младите им отделяме. Внимание, което често граничи с нула. Осъзнали този факт и твърдо решени да го променят Светла Иванова и нейните колеги всеки месец отделят от свободното си време, за да бъдат в полза на тези, от които ние често се възмущаваме.

Доброто привлича последователи тогава, когато сме готови да го допуснем до себе си. Добротата не е еднократен акт, а възприятие. Тя е светоусещане, с което или се раждаме, или преживяваме нещо, което да ни насочи към него. С този мироглед живее и Юлияна. Прави каквото смята за редно - за някои е извънредно добро… за нея - нормална човешка реакция.

Че изоставени хора има… е факт неоспорим. Загърбени от близки, годините им в залеза на житейския път, стават трудни и непоносими. Светлина внасят жестове като тези на Светла, Юлияна и техните колеги. Докато хора като тях съществуват, надеждата ще продължи да има.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Майк Дрезнес: Няма лесно решение за пътната безопасност

В страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" за загинали на пътя. По данни на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки катастрофи, при които са загинали 67 души, а..

публикувано на 16.10.19 в 19:28

Решения за есенните ремонти и обзавеждането на "Стройко експо 2019"

В Националния дворец на културата започна специализираното търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко Експо 2019". Форумът е насочен както към крайния потребител, така и към специалистите, предоставяйки възможност на едно място да сравнят и изберат подподящ продукт или услуга или да се информират за последните тенденции в..

публикувано на 16.10.19 в 17:21

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Не забрани, а образованието помага на децата за безопасно пребиваване в интернет

Българският Център за безопасен интернет вече почти 15 години обработва сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни, консултира   деца, родители и учители как да реагират при инциденти онлайн, разработва и провежда различни обучения, подготвя различни материали, целящи да повишат информираността на обществото..

публикувано на 16.10.19 в 16:24

Българските ВВС винаги са носител на гордостта и идеалите на нацията

От създаването си, през цялата си славна история - българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията, те са били символ на непреклонния дух на българина. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при отбелязването на празника на авиацията и българските военновъздушни..

обновено на 16.10.19 в 16:22

Обмисляйте по 100 пъти всяко потребителско решение, индуцирано от технологиите

Десислав Данов е специалист по защита на потребителите на финансови услуги от сдружението Fintechguardian. В предаването "Радиоприемница" той обясни, че обстановката в тази област е доста сложна, тъй като от едната страна на барикадата е разпръснатата група на гражданското общество, което трудно се консолидира върху една идея, трудно намира ресурси да я..

публикувано на 16.10.19 в 15:36

Д-р Тодор Еров: Сексуалната пристрастеност, както всяка друга зависимост, руши личността

В средата на седмицата, посветена на зависимостите, в „Радиоприемница“ решихме да говорим за секса и за парите като фактори за влияние върху нашето поведение. Първият ни гост и сексологът д-р Тодор Еров . Сексът е една необходимост, част е от нашето съществуване, той е в основата на доброто физическо и психическо здраве, източник е на..

публикувано на 16.10.19 в 14:22