Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Новите градски активности събраха младежи от 12 държави в сърцето на София

Снимка: Sofia 2018 - Европейска столица на спорта

Фондация „София - европейска столица на спорта“ и Столичната община организират "София Ърбан Зона Спорт 2019" в Княжеската градина. Представители на 12 държави се събират от 15 до 22 септември за срещата на феновете на модерните градски дисциплини и активности, които набират огромна популярност след младите през последните години. Фестивалът отговаря на огромния интерес към новите градски спортове и следва организирания от „София - евростолица на спорта“ вече четири поредни години "Екстрийм фест", който сега прераства в много по-мащабен и масов форум.

Състезания, демонстрации и шоу изпълнения, допълнени с музика, танци и градска култура ще направят центъра на София супер колоритна спортна арена в продължение на 8 дни. 11 спорта, общо над 20 вида активности, работилници  и много забавление с новите спортове и дисциплини ще разнообразяват младите жители в „сити зоните“.

Акробатика, баскетбол 3х3, йога, канадска борба, карате, фолклорен фестивал, ориентиране, паркур и стрийт фитнес, таекуон-до, минифутбол, стрийт танци, катерене, каскадьорство и демонстративни изпълнения с BMX, скейтборд и ролери ще впечатляват посетителите. Заявки са получени от 12 държави, а само чуждестранните участници в международните надпревари ще бъдат над 400, а общо с местните състезатели - около 1000. Общо очакваните зрители, участници и гости ще бъдат около 8 000 за осемте дни на голямото шоу.

По време на форума представители на отделните държави ще обсъдят на специална конференция развитието, тенденциите и бъдещето на новите ърбан спортове, както и организацията на спортни активности в градска среда. Срещата е по покана и под егидата на кмета на София Йорданка Фандъкова, която тази година е почетен председател на ACES Europe, организацията на европейските градове и столици на спорта. Фестивалът ще осигури един иновативен спортен модел, използващ лесни, достъпни спортни инфраструктури, които не изискват скъпо оборудване, без входни такси, тъй като събитието е на открито, няма нужда от тълпи от фенове или скъпа подготовка.

Стратегията на "София Ърбан Зона Спорт 2019" е съсредоточена в това, да привлича колкото е възможно повече хора и да ги кара да изпробват уменията си в забавни, модерни и новаторски дейности.

Подробности чуйте от Анатоли Илиев, организационен секретар към „София - европейска столица на спорта“

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как и кога ще бъде регулирано движението на електрическите тротинетки

В понеделник младеж с електрическа тротинетка беше блъснат на булевард "Васил Левски" в София. За инцидента стана ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи. На видеото се вижда как младеж се движи по бус лентата, като внезапно прави ляв завой и навлиза в средната лента за движение на автомобили. Задаващата се кола не успява да спре навреме и..

публикувано на 23.10.19 в 18:25

Промени в движението в София заради автопоход в защита на семейството и марш против Гешев

Столичната полиция ще спира движението по централни столични улици тази вечер заради насрочения автопоход в защита на семейството и последващия "Марш за право и свобода".  Маршът е под наслов "Светлината пробива мрака" и е срещу кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев. Автопоходът започна в 17.00 ч. и преминава под..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Българска танцова формация събра овациите в Мароко

Танцовата формация „Софистик - Живо“ години е донесла над 33 медала за България през последните години. Преди няколко дни те се прибраха със специален приз от Международния фолклорен фестивал в Мароко. Децата, които са част от формацията, са обиколили едни от най-екзотичните места на света, за да покажат нашето народно изкуство и най-вече да изразят..

публикувано на 23.10.19 в 17:20
салами колбаси месо

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар, съобщиха за Радио София от Агенцията по храните. Опасната бактерия беше открита преди по-малко от седмица при рутинни проверки в търговската мрежа. Инспекторите на Агенциятата по храните установиха наличието й в над 250 килограма пушена скумрия, внесена от..

публикувано на 23.10.19 в 16:49

Никола Рахнев: Ние не засаждаме дървета, а бъдеще

Никола Рахнев, създател на гората.бг - най-голямата инициатива в България за засаждане на дървета и гори в страната, е един от номинираните за наградата “Будител на годината”. Веднага побърза да отбележи, че номинацията, която е получил е за всички хора, които са част от неговата инициатива, а това са над 50 хил. души, които са участвали в различни..

публикувано на 23.10.19 в 15:59

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на..

публикувано на 23.10.19 в 15:01
Ива Дойчинова в студиото на предаването.

Ива Дойчинова: Будителите във всяко едно време вървят срещу течението

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на будителите. “Будителството в днешни дни е много чувствителна тема. Ако навремето онези будители, които честваме на 1 ноември, са се борили за свобода и знание, всяка година, откакто се занимавам с тази кампания, има някакъв различен акцент. Будителите във всяко едно време вървят срещу течението,..

публикувано на 23.10.19 в 14:56