Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Полет към свободата с флайборд и джет

Когато бях дете, мечтата ми беше да летя. Затварях очи и си мислех, как по въздух се отнасям в непознати красиви страни, а за свободата нямаше ограничение. И днес, доста години по-късно, все още понякога се хващам, че мечтая за същото. 

„Летенето е възможно, а чувството е неповторимо“, убеждава ме моята събеседничка Петра, която от години „лети“ с модерната платформа флайборд. Какво представлява той - малка дъска с две дюзи от долната си страна, устройство, с което можем да се носим свободно над воден басейн.

Бордът е свързан към джет, а човекът отгоре сякаш наистина лети върху водните струи. Спортът не е много популярен в България, но въпреки това успяхме да се насладим на неговата грация в рамките на „Воден фест София 2019“, където се запознах с Петра и нейния съотборник Андреас. И двамата са от Кипър. Тя е световен шампион в дисциплината и е „надлетяла“ множество конкуренти във Франция, Русия и САЩ. Кара флайборд от 2012 година, като се е качила едва няколко дни след неговото създаване. Андреас е още ученик, но вече е извоювал титлата „Световен шампион при младежите“.

За първи път двамата гостуват в България, но съвсем без притеснение впечатлиха публиката с невероятни водни трикове и светлинно шоу.
В рамките на водния фест се срещнах и с младия талант Александър Петров от Добрич, който от 8 години се състезава с джет. Той е едва на 17 години, но вече е покорил няколко международни състезания по джет, като се е наредил сред десетте най-добри в категорията си.

Признава, че не е лесно да съчетава училището със страстта си, но желае в бъдеще да продължи да се занимава с джет спорт. Разказва, че дисциплината е джентълменска и въпреки трудните моменти не се отказва да продължи стремглаво напред. Справя се с опасностите и е пристрастен към адреналина. 

Чуйте сами в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как и кога ще бъде регулирано движението на електрическите тротинетки

В понеделник младеж с електрическа тротинетка беше блъснат на булевард "Васил Левски" в София. За инцидента стана ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи. На видеото се вижда как младеж се движи по бус лентата, като внезапно прави ляв завой и навлиза в средната лента за движение на автомобили. Задаващата се кола не успява да спре навреме и..

публикувано на 23.10.19 в 18:25

Промени в движението в София заради автопоход в защита на семейството и марш против Гешев

Столичната полиция ще спира движението по централни столични улици тази вечер заради насрочения автопоход в защита на семейството и последващия "Марш за право и свобода".  Маршът е под наслов "Светлината пробива мрака" и е срещу кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев. Автопоходът започна в 17.00 ч. и преминава под..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Българска танцова формация събра овациите в Мароко

Танцовата формация „Софистик - Живо“ години е донесла над 33 медала за България през последните години. Преди няколко дни те се прибраха със специален приз от Международния фолклорен фестивал в Мароко. Децата, които са част от формацията, са обиколили едни от най-екзотичните места на света, за да покажат нашето народно изкуство и най-вече да изразят..

публикувано на 23.10.19 в 17:20
салами колбаси месо

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар, съобщиха за Радио София от Агенцията по храните. Опасната бактерия беше открита преди по-малко от седмица при рутинни проверки в търговската мрежа. Инспекторите на Агенциятата по храните установиха наличието й в над 250 килограма пушена скумрия, внесена от..

публикувано на 23.10.19 в 16:49

Никола Рахнев: Ние не засаждаме дървета, а бъдеще

Никола Рахнев, създател на гората.бг - най-голямата инициатива в България за засаждане на дървета и гори в страната, е един от номинираните за наградата “Будител на годината”. Веднага побърза да отбележи, че номинацията, която е получил е за всички хора, които са част от неговата инициатива, а това са над 50 хил. души, които са участвали в различни..

публикувано на 23.10.19 в 15:59

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на..

публикувано на 23.10.19 в 15:01
Ива Дойчинова в студиото на предаването.

Ива Дойчинова: Будителите във всяко едно време вървят срещу течението

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на будителите. “Будителството в днешни дни е много чувствителна тема. Ако навремето онези будители, които честваме на 1 ноември, са се борили за свобода и знание, всяка година, откакто се занимавам с тази кампания, има някакъв различен акцент. Будителите във всяко едно време вървят срещу течението,..

публикувано на 23.10.19 в 14:56