Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Образованието трябва да учи на работа в екип, комуникация и критично мислене

Снимка: Образование България 2030

Всяка година неправителствената организация Сдружение "Образование България 2030" организира Конференция "Образование", където се срещат гледните точки и на учители, директори и практици от системата, и на представители на бизнес институциите. Неотдавна стартира пилотен проект, в който се вижда на практика как могат да си взаимодействат двете системи. Лидерството в училище е един от ключовите фактори за успеха на училището и училищният директор има огромна роля за развитието на ефективни екипи, за преподаването и повишаване на резултатите на учениците, каза пред Радио София Александра Мирчева - проектен координатор на "Образование 2030" в първия учебен ден. 

Много е важно образователната система да бъде достатъчно гъвкава и ефективна спрямо много бързо променящия се свят. Тя трябва да развива у младите хора умения като работа в екип, комуникация, решаване на проблеми, критично мислене. Именно тези умения са универсални и много ценни в наши дни, те могат да бъдат използвани дори при смяна на професията, подчерта Мирчева.

Директорите, участници в проекта, са посочили като един от сериозните проблеми мотивацията на учителите, както и получаването на обратна връзка от своя екип за своята работа и взаимотношенията между служителите, ефективната комуникация в екипа за възприемане на нови подходи в преподаването и организационната култура.

Сдружението "Образование България 2030" обединява усилията на експертни граждански организации и отговорни бизнес компании, които инвестират по-дългосрочно в развитието на образованието. Всяка година организацията съставя мониторингов доклад, който да покаже мястото на българското образование в момента. Четирите основни цели на сдружението са равен достъп до качествено образование, резултати на учениците, приложимост на образованието и нивото на образователната макросреда.

Повече подробности за работата на сдружението в подкрепа на по-доброто образование - в интервюто с Александра Мирчева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефка Янорова на 50! Честит юбилей!

Стефка Янорова е сред любимите лица в театъра, киното и телевизията. Родена е на 16 октомври 1969 година в Стара Загора. През 1988 г. завършва френска гимназия и кандидатства в НАТФИЗ. Всички събития подреждат живота ѝ така, че тя да попадне чак на следващата година (1989 г.)  в класа на професор Крикор Азарян. През първата година на кандидатстването ѝ..

публикувано на 16.10.19 в 11:45
Специалистите съветват да се интересуваме от произхода и състава на храните, които консумираме

Добрата храна е задължително условие за добро здраве

На 16 октомври 1945 година Организацията на ООН по прехрана и земеделие е обявила датата за Световен ден на прехраната. Оттогава досега инициативата се отбелязва в над 150 страни. България се присъединява към участниците от 2006 г. За втори път у нас ще се проведе Седмицата на достъпа до добрата храна. Тя започва от днес и е по инициативата на..

публикувано на 16.10.19 в 11:37

Накъде в София

ТЕАТЪР Постановката " Мнимият болен" от Жан-Батист Молиер представя от 19.00 часа на голямата сцена Народният театър "Иван Вазов". Режисьор е Владлен Александров, на сцената излизат Георги Мамалев, Михаил Петров, Ева Тепавичарова и др. "Черна комедия" от Питър Шафър можете да гледате от 19.00 часа театър "Българска армия". Постановката е на..

публикувано на 16.10.19 в 08:35

Отново инцидент на жп прелез с включена сигнализация

Влак удари автомобил на прелеза в софийското село Кубратово около 13.30 ч. Инцидентът е станал заради неправилно преминаване на моторното превозно средство. Една жена е загинала на място, а друга е откарана в "Пирогов", като състоянието и е тежко. Прелезът е неохраняем, но е с автоматична сигнализация, която в момента на инцидента е била редовно..

публикувано на 15.10.19 в 17:43
адв. Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Получихме урок и по футболно майсторство, и по морал

България след един футболен мач - резултатът е шест гола, една оставка плюс широк отзвук в европейските медии. Всъщност мачът снощи между  националните отбори на България и Англия /в рамките на квалификациите за Евро 2020/ завърши с един голям "червен картон" за българското общество. Да, може и да не са мнозинство, но са ядро нашите сънародници,..

публикувано на 15.10.19 в 16:48

"София утре" показва инициативите за новия облик на столицата

Днес отново ще бъдат представени гражданските и бизнес инициативи, които променят облика на Столичната община и допринасят за просперитета й. Срещите се провеждат в рамките на изложбата „София утре“, представяща дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии, изработена по проекта „Визия за София“. Проектът цели да подобри..

публикувано на 15.10.19 в 16:44
Силвия Чолева

Графоманията като зависимост

Темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица са зависимостите, които ни заобикалят. Какво ни кара да изграждаме подобен род отношения? Днес фокусът е върху една по-особена зависимост - графоманията, за която има какво да каже като поет, писател, журналист, а отскоро и като издател Силвия Чолева, журналист в програма “Христо Ботев” на Българското..

публикувано на 15.10.19 в 16:19