Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Историята на София - позната и непозната

Това, което отличава София е нейната многопластовост, казват археолозите

Снимка: архив
В празничната седмица, посветена на София - позната и непозната, в предаването “Радиоприемница” своя прощъпулник прави водещата Белослава Димитрова, която в първото издание на предаването прави археологически разрез и оглежда нашето културно и историческо наследство, както и връзката ни с миналото. Нейни гости са историкът Тиберий Баръмов - учител в 139 СОУ “Захарий Круша”, археологът Марио Иванов от Национален археологически институт с музей при БАН и археологът и ръководител на направление “Програма и реализация към НДК” Ивелина Кючукова.

“Учениците още от началното училище се запознават с историята на своя град, започвайки с уроците за траките и в V клас, когато аз започвам да ги обучавам, те вече знаят за Сердика и племето серди”, казва Тиберий Баръмов. Според него децата се интересуват повече от съответния квартал, от който идват, отколкото за целия град.

"София е доста сложен за проучване град, защото е конгломерат от събития и култури, които са се наслоили в течение на много векове", обяснява археологът Марио Иванов. 

Сердика, според него, е един редови античен, малък град, който не се отличава много от останалите градове в българските земи. Градът е била в разцвета си в III - IV век по времето на император Константин, за чиято слабост към града е известно.

За специалистите Сердика е един обикновен, първоначално военен лагер, а след това  римски град, но това, което отличава София е нейната многопластовост. “В България наистина има един континуитет от праисторически времена до XX век без прекъсване и ние можем да покажем история и археологически пластове от праисторията, минавайки през античната история, най-вече тракийския пласт, който отличава нашата идентичност, средновековен пласт и османския период, стигайки до наши дни имаме какво да покажем”, казва Ивелина Кючукова.

Учителят Тиберий Баръмов разказа, че е предвидено да се посещават археологическите обекти, на които София е богата, но това се реализира трудно. Една от основните ни мисии днес е богатото историческо наследство, което имаме не само в София, но и в цяла България, да бъде добре познато и да го направим така, че да го познава подрастващото поколение. Няма как те да имат отношение, ако не знаят за какво става въпрос, казва Кючукова.

Кючукова разказа, че е свидетел как в цял свят легенди и измислени истории могат да привлекат интересът към определен обект. "Всички знаем, че гърците по този начин привличат с история за всеки камък. Няма нищо по-хубаво от митологията, от такива емоции, които се предизвикват при разказване на определена история била тя любовна или драматична и за неспециалистите тази история остава и се свързва с определения паметник", казва тя.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майк Дрезнес: Няма лесно решение за пътната безопасност

В страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" за загинали на пътя. По данни на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки катастрофи, при които са загинали 67 души, а..

публикувано на 16.10.19 в 19:28

Решения за есенните ремонти и обзавеждането на "Стройко експо 2019"

В Националния дворец на културата започна специализираното търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко Експо 2019". Форумът е насочен както към крайния потребител, така и към специалистите, предоставяйки възможност на едно място да сравнят и изберат подподящ продукт или услуга или да се информират за последните тенденции в..

публикувано на 16.10.19 в 17:21

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Не забрани, а образованието помага на децата за безопасно пребиваване в интернет

Българският Център за безопасен интернет вече почти 15 години обработва сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни, консултира   деца, родители и учители как да реагират при инциденти онлайн, разработва и провежда различни обучения, подготвя различни материали, целящи да повишат информираността на обществото..

публикувано на 16.10.19 в 16:24

Българските ВВС винаги са носител на гордостта и идеалите на нацията

От създаването си, през цялата си славна история - българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията, те са били символ на непреклонния дух на българина. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при отбелязването на празника на авиацията и българските военновъздушни..

обновено на 16.10.19 в 16:22

Обмисляйте по 100 пъти всяко потребителско решение, индуцирано от технологиите

Десислав Данов е специалист по защита на потребителите на финансови услуги от сдружението Fintechguardian. В предаването "Радиоприемница" той обясни, че обстановката в тази област е доста сложна, тъй като от едната страна на барикадата е разпръснатата група на гражданското общество, което трудно се консолидира върху една идея, трудно намира ресурси да я..

публикувано на 16.10.19 в 15:36

Д-р Тодор Еров: Сексуалната пристрастеност, както всяка друга зависимост, руши личността

В средата на седмицата, посветена на зависимостите, в „Радиоприемница“ решихме да говорим за секса и за парите като фактори за влияние върху нашето поведение. Първият ни гост и сексологът д-р Тодор Еров . Сексът е една необходимост, част е от нашето съществуване, той е в основата на доброто физическо и психическо здраве, източник е на..

публикувано на 16.10.19 в 14:22