Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора оптимисти за финансовото си положение

Започва отърсване от изолацията чрез спонтанни инициативи и солидарност

Определени социални и икономически тенденции се развиват както в западните градове, така и у нас. Сред тях е сериозната социална и териториална сегрегация - скупчване на бедните на едно място, и оформяне на райони за богатите на друго. Миглена Герасимова от екипа на "Визия за София" заяви пред Радио София, че това показва нуждата от организиране на действията и предприемане на структурирана политика, с помощта на която да бъде обърната посоката на развитие.

"Визия за София" ще бъде основата за актуализацията на Общия устройствен план, припомни Герасимова и подчерта, че трябва да се разработи териториално-пространственият модел, който ще осигури баланс в развитието на териториите, така че да се спре изоставането на определени райони. Три са дългосрочните цели в социален аспект в програмата - социално сближаване и създаване на общности, образование и развитие на иновативно образование и здравеопазване.      

Социалният антрополог от Нов български университет Виолета Илиева обясни, че социалното сближаване не е нещо, което "идва отгоре". Този феномен се заражда спонтанно между хората и представлява промяна във възприятията, в начина на комуникация и в светогледа, която вече е започнала. Изследванията показват, че хората стават все по-големи оптимисти и вече повече от половината от младите оценяват финансовото си положение положително, с всяко по-възрастно поколение оптимизмът спада. Затова и постепенно те стават по-спокойни и се отварят повече един към друг, създават се малки общностни проекти, чрез които хората си помагат сами.

Миглена Герасимова потвърди наблюденията за наличие на тенденция към отваряне на хората към общностния живот и отбеляза, че друго изследване показва, че близо половината от анкетираните са готови да проявят повече активност за подобряване на средата в собствения си квартал. Сред препоръките към администрацията, включени в мерките на "Визия за София", е разработването на механизъм за насърчаване на социални или културни организации чрез осигуряване на пространства за техните дейности безвъзмездно или на преференциални наеми.

Виолета Илиева отбеляза, че инициативите за приобщаване на индивидите към общността все още са предимно спонтанни, а не толкова плод на целенасочени политики. С усмивка тя даде за пример съвместното приготвяне на лютеница от съседи или варене на ракия. Още повече, че според някои правенето на лютеница е отлична антистресова терапия. Илиева подчерта, че спонтанната инициатива вече се вижда все по-често в нашето общество, усеща се и повишаване на солидарността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36