Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 29

Дневникът на една софиянка: Организирана посредственост vs. хаоса на таланта

Винаги съм се забавлявала на Гугъл резултатите при първоначално изписване на въпроса: защо артистите са

Тогава излизат следните резултати на база многократно търсене:
…бедни
…странни
…депресирани
…зле по математика
…важни
…толкова неподредени
…гей
…объркани души

Съществува една такава максима, че, когато имаш талант, правиш нещата с лекота, а друг човек за същото трябва да полага неимоверни усилия, за да се получи що-годе същия резултат. В смисъл, че, когато човек се усеща посредствен, тоест не му достига талант, той компенсира с усърдие, което до известна степен е достойно поведение.

Само, че аз не вярвам в това, драги мои…
Не вярвам първо, че неталантливият човек си дава тази честна оценка, че не притежава мечтания капацитет. Кой от нас вътрешно с хладно спокойствие, ще си признае: аз съм зле, но мога да бачкам здраво за сметка на това. Чак такава честност не ми се вярва да притежаваме. Но пък в заблудите сме царе…

Също така не съм убедена обаче, че и истински талантливият има това ярко усещане за собствените сили. Повечето пъти талантът е адски фражилен. Има нужда от постоянна обратна връзка, която обаче никога не му е напълно достатъчна.

Снимка: PixabayТова, което ги отличава е, че ако вторите по-често се отказват и занемаряват таланта, то първите се организират по всякакви възможни линии и действат. Тази систематичност им дава усещане за сигурност, оттам - вътрешното уверение, че нещата им се получават.

Талантът от своя страна е безреден и не само изглежда, той често си е. Това се получава така, защото не трябва да влага чак толкова ресурси, за което другите дават мило и драго, и цялото си време.

Страшното идва, когато това усърдие на посредствените преминава в свръхамбиция и някакъв нелоялен състезателен дух. И тези хора с радост са готови да прегазват…

На кого му пука всъщност, че някъде там талантът се самоубива, често никой не е разбрал, видял или го е грижа, че този човек носи нещо в себе си. Впоследствие може някой да се пресети, но е твърде късно…

За разлика от добре организираната посредственост, която веднъж набрала скорост, започва да се радва на владеенето на положението и хората. Те отчитат всичко това като лична битка, увенчана с успех. И донякъде са прави, малцина биха водили такива битки.

Талантливият наистина обича това, което прави и има нужда да го прави добре, затова той се съизмерва с най-добрите примери в неговото направление, затова винаги се съмнява в себе си и мисли, че не му достига нещо, дори и когато го хвалят. Той знае какво не му достига. На посредствения му стига да е един пръст по-нагоре от тези в неговата локва, да победи по един или друг начин на локално ниво и да си изживее своята малка победа.

Талантът често избира самотата, хаоса и бягството от реалността, защото се загубва в таланта си. Той е и дар, но и унищожител. Непригодността им към света ги съсипва, дори за момент да повярват не толкава в себе си, колкото в нещото, което им се отдава с лекота…

ВИЖТЕ ОЩЕ
На Манаслу, 26 септември 2019 г.

Изкачвайки Манаслу (8163 м), Владимир Павлов харесал и други хималайски върхове

В следващите минути ще ви заведем до покрива на света, до една от най-младите планински вериги, а именно Хималаите . С непреодолима притагелна сила те привличат алпинисти и авантюристи вече близо 140 години. Смята се, че началото на планинарството там е поставено 80-те години на по-миналия век от британеца Уилиям Греъм. Само 3 десетилетия по-късно..

публикувано на 21.10.19 в 18:45

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34

Готвачите съветват за здравето: чиста храна, умерени количества, информираност и спорт

Международния ден на готвача отбелязаха деца на всякакви възрасти тази сутрин в Музейко . Малчуганите чуха за ползите от здравословното хранене, научиха и защо зеленчуците са ни приятели. Заедно с известни български шеф готвачи, децата приготвиха здравословни талиатели, а също и сладолед. Добрата разнообразна храна в умерени количества и..

публикувано на 21.10.19 в 16:26

Доброволецът не се задоволява само с една кауза или инициатива

Седмицата, която започва, в „Радиоприемница“ решихме да посветим на будителството в съвременните измерения, на хората, които правят добро, които вдъхновяват с личен пример, не спират да мечтаят и да се борят да реализират идеите си, вярват, че позитивната нагласа променя мисленето и се отразява върху човешки съдби. Съвременните будители могат..

публикувано на 21.10.19 в 15:12

Домашен любимец и бебе - защо не?

Какво трябва да знаем, когато очакваме бебе вкъщи и имаме домашен любимец? В тази ситуация се оказват много бъдещи родители, които не искат да се разделят с кучето или котката, или пък с друг вид животно, станали вече част от семейството, но се притесняват от алергии, чревни паразити или болести. Най-честите домашни любимци са кучета и котки...

публикувано на 21.10.19 в 15:10

Футболният отбор на БНР се завърна в медиен турнир

От тази есен футболният отбор на Българско национално радио отново започва своето активно представяне. След една тренировка и обновен състав, тимът се включи изключително силно в традиционния медиен турнир за 2019-а. Водени от капитана Петроний Евтов, футболистите от БНР постигнаха една победа, едно равенство и една загуба. По този начин за първи..

публикувано на 21.10.19 в 14:30

За седми път София е домакин на Международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest ще се проведе от 22 до 26 октомври в София. Програмата включва изложби, аудио-визуални, театрални, VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните..

публикувано на 21.10.19 в 14:02