Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Връзката със Северната скоростна тангента - приоритет за район "Надежда"

Тази седмица обърнахме поглед към столичния район "Надежда", за да разберем какви са предизвикателствата и задачите пред местната администрация през новия сезон. Кметът на района инж. Димитър Димов обобщи пред Радио София, че цялостни ремонти на пет училища и пет детски градини са извършени от 2012 година досега в района чрез финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж".

Димов посочи също, че един от големите инфраструктурни проекти, които предстоят, е изграждане на пробива булевард "Рожен" - Северна скоростна тангента. Очаква се изпълнението му да започне през следващата година. В момента това е един от най-сериозните проблеми на района, тъй като на територията на "Илиянци" има голяма промишлена зона и митница, което обуславя засилен трафик.

Кметът на район "Надежда" коментира проблема с презастрояването на част от жилищен квартал "Надежда" и съпътстващия го проблем с паркирането, тъй като липсата на достатъчно паркоместа води след себе си редица нарушения, сред които паркирането в зелени пространства, или върху тротоари. Какво е решението на проблема, така че тротоарите да са свободни за пешеходците и всеки да има място както за себе си, така и за своята кола.

Според Димов, поетапното изграждане на паркинги и подобряване процедурата за премахване на ИУПМС би решил от части проблема с паркирането.

инж. Димитър ДимовПилотният проект за разделно събиране на отпадъци, в който се включиха 300 семейства, се оказа успешен и благодарение на него ще бъдат изготвени анализи, които ще бъдат използвани за определяне на новата такса "Смет", която трябва да влезе в сила през 2020 година.

Друг проект, по който районната администрация работи съвместно с жителите на "Надежда", е известен като "Урбинат". Той предвижда изграждане на зелен коридор между Северния парк и Надлез "Надежда". Той обхваща "Надежда" втора част, погранични зони около ул. "Република" и "Народни будители".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Белослава Димитрова: Нищо не може да се сравни с преживяването в киносалона

Дневникът на една Софиянка: Колко е важно да ходим на кино?

Ще кажете, драги мои, има къде къде по-важни неща от това и в делника ни, и в живота ни като цяло. Какво пък чак толкова прави киното с нас? Във времето са се произвеждали и се произвеждат страшни бози. Но като едно от най-ценните колективни изкуства, киното би могло да формира вкус, знание и отношение към света. Нещо като визуален..

публикувано на 22.11.19 в 15:11

Български филм ще обиколи китайските киносалони

Български филм ще обиколи киносалоните в седем китайски града по време на Европейския филмов фестивал в Китай. 12-тото издание започва на 28 ноември от столицата - Пекин. Тази година в селекцията попадат класики от европейското кино. Филмът, който ще представя България е от далечната 1979 година - „Лачените обувки на незнайния воин“ на Рангел Вълчанов...

публикувано на 22.11.19 в 14:45

Подменят печките на твърдо гориво на близо 5000 домакинства от СО

Близо 5000 домакинства от Столичната община ще подменят печките си на дърва и въглища с алтернативни по програма “LIFE” на Европейския съюз. Проектът предвижда изпълнението на мерки от общинските програми за качество на въздуха в шест български общини - София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана. Първоначално ще бъдат подменени..

публикувано на 22.11.19 в 14:28
Екипа на

Проектът "Околобългарско" с филм, разказващ за хората в Западните покрайнини

В студиото на „Шоколад“ дойдоха на гости стари и нови събеседници, обединени от проекта "Околобългарско". В началото на февруари Антонио Йорданов разказа пред Радио София за намерението той и съмишлениците му да посетят 100 населени места в България и да документират как живеят хората в тези места. Заедно с Антонио сега дойдоха и Ванин Нейков и..

публикувано на 22.11.19 в 14:20

Домовете за сираци се променят външно, но функционират постарому

Реформите в България, подкрепени със средства от Европейският съюз и други международни източници, сменят системата на големи, остарели и разпадащи се домове за сираци с нови, по-малки постройки, в които услугите продължават да функционират по старому, като традиционни институции. Това показва изследване на Международната организация за защита на..

публикувано на 22.11.19 в 14:14

"Картини от един свят" ни води в автентичния живот на екзотични племена

В Столичната библиотека беше открита една изключително пъстра изложба, която ни отвежда в джунглите на тропичния свят, из далечни архипелази, островни държави и атоли и ни среща с автентичните племенни общности от Океания и Азия. Автори на фотографиите в нея са пътешествениците Маргарита Ценова и Цветин Шущарков от „Вълшебен керван“. "Картини от..

публикувано на 22.11.19 в 11:27

"Сънодива" - пиеса за женската философия за живота

На 28 ноември и 9 декември в Нов театър НДК ще бъде премиерата на “Сънодива”. Това е режисьорския дебют на Красимира Дуковска , която е и автор на текста. През 2017 г. тя завършва магистратура “Актьорско майсторство” и “Театрална режисура” в Нов български университет при Цветана Манева. От 2019 е магистър по “Кинорежисура” под ръководството на “Стефан..

публикувано на 22.11.19 в 10:34