Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Маргарита Габровска - логопед и специалист по ранна интервенция, фондация „Нашите недоносени деца“

И малката подкрепа при семейства с недоносено бебе дава бърз и видим резултат

Снимка: premature-bg.com
Има преживявания, в които личната болка се превръща в мисия, мъката и изплаканите сълзи  стават двигател на значими каузи. Точно такива лични преживявания са повод три майки да създадат организация, в която подават ръка на семейства, имащи преждевременно родени деца. Болката им ги обединява в общата идея да помагат на други родители като тях и най-вече на техните бебета. С времето помощта им се разраства и към тях се присъединяват още и още хора, които иска и успяват да създадат надежда.

Сред тях е логопедът и специалист по ранна интервенция Маргарита Габровска.

Това се оказа единственото място (и сякаш продължава да бъде), където хората са много фокусирани именно в групата на най-малките деца – обясни мотивацията си Маргарита, която е във фондация „Нашите недоносени деца“ от 2017 година.

Подкрепата всъщност най-добре усещат родителите. С тях се създава план за работа и те работят по него вкъщи, във всекидневието. След време обсъждат отново случилото се и евентуално възникналите проблеми.

Другият тип работа е в неонатологичните отделения.

За повечето хора гледката на недоносено бебе е плашеща и дори ужасяваща - за Маргарита и хората около нея това са най-красивите, нежни и мънички човешки същества, за които си струва да се борят, защото и те самите са невероятно борбени. Борбени са и родителите… по принуда.

Най-честите родителски въпроси са:
Какво се случва?
Добре ли се справям?
Как е детето ми спрямо другите деца?...

Всяко притеснение (дори и най-малкото) е важно и трябва да се обсъди – допълва Маргарита Габровска.

Хубавото на работата с бебета е, че много бързо виждаш резултата. Буквално за дни. При родителите на втората среща вече личи промяната от начина, по който говорят за детето си…

В цял свят в неонатологичните отделения има психолози, които подкрепят родителите в такъв момент. Майката не трябва да се чувства виновна за случилото се. И трябва да се предотврати крайността от свръхобгрижване на детето.

Всеки случай е индивидуален и всяка съдба единствена. Историята на недоносените бебета помни невероятни рекорди. Джеймс роден в Канада на 20 май 1987 е най-рано роденото оцеляло недоносено бебе в света. Той е роден 128 дни по-рано (в 21 седмица) и е тежал 624 г. Той оживява и днес е в отлично здраве.

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно както в България, така и в световен мащаб. Разбира се, процентите варират. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2010 година, процентът за България е 9% или - казано в цифри - това са 6750 бебета. Именно точно толкова семейства имат нужда от подкрепа, в мига, в който влязат в статистиката. Опора тогава успяват да намерят у фондация „Нашите недоносени деца“ и специалисти като логопеда Маргарита Габровска. Тя помага с цялото си сърце. Спомня си всяка съдба, с която се е срещнала.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.