Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Цените на горивата пак гонят пиковите си нива от летния сезон, коментира СЕГА. Макар цените на суровия петрол на световните борси да се успокоиха след атаките срещу петролни полета и рафинерии в Саудитска Арабия, у нас горивата започнаха да поскъпват. С по 2-3 ст. за литър са се повишили цените на бензина и дизела само за една седмица и вече гонят пиковите си нива от летния сезон. По традиция най-големите вериги бензиностанции у нас държат еднакви цени и при тях движението нагоре е доста по-осезаемо. От 2.24 лв. за масовия бензин цената е достигнала до 2.27 лв. за литър, а при дизела от 2.30 на литър е станала 2.33 лв.

Изкупуват частни гори от гражданите, информира ТРУД. Заявления за купуване на гори, собственост на граждани, ще бъдат приемани от 1 октомври 2019 г. до 15 януари 2020 г. От 1 октомври стартира прием на документи за закупуване на поземлени имоти в горски територии, които са собственост на физически лица, обявиха от Министерството на земеделието. През 2016 г. процедурата беше обявена за първи път и предизвика изключително голям интерес. Изкупуването ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат поддържани в добро състояние от настоящите им собственици. Заявления ще се приемат до 15 януари 2020 г.

Официално бедни ще са хората с доход под 363 лв, пише СЕГА. Такава ще бъде линията на бедност през 2020 година, предвижда проект на постановление на Министерския съвет за определяне на линията на бедност. В момента тя е 348 лева, или с 4,3 на сто по-малко от предложението за догодина. Линията на бедност показва минимума от средства на месец, които са нужни за покриване на жизнените потребности на хората от хранителни и нехранителни стоки и услуги. Размерът й е съотношението между разходите за тези стоки и услуги, съответстващо на средното за 20% от най-бедните домакинства у нас.

Всеки десети българин през 2050-а ще бъде на възраст над 80 години, сочи прогноза на учените от Българската академия на науките, цитирана от МОНИТОР. Според тях след 10 години хората, духнали 80 свещички на тортата, ще съставляват около 7% от населението у нас. Така впоследствие само за две десетилетия българите на над 80 години ще се увеличат с 3%. Учените посочват като най-голям проблем застаряването на нацията. Те използват данни на Евростат за броя на родените деца, според които за четвърт век новородените българчета ще бъдат с 14 000 по-малко. През 2015-а те са били близо 66 хиляди, но очакванията за след 20 години са за са под 52 хиляди. Осигуряването на здравни и социални услуги на възрастните хора е друга от сферите, които трябва да се подобрят, за да се осигури по-добро качество на живот смята доц. Стоянка Черкезова от БАН.

От 30 септември до 20 октомври ще бъдат въведени временни промени в движението на 14 влака, които пътуват по различни направления в страната, съобщава 24 ЧАСА, цитирайки БДЖ. Промените са свързани с необходимостта от осигуряване на достатъчен брой локомотиви за обслужване на бързите влаковете поради техния постоянен недостиг Отменя се движението на част от пътническите влакове, които се движат по маршрутите: Карлово - Зимница; Дупница - Петрич; Варна - Шумен; Зимница за Сливен; Стара Загора - Карлово и Карлово-Тулово; Сливен - Карлово и Шумен - Каспичан. Пътниците на тези влакове ще бъдат превозени с автобуси. За влаковете по направленията Варна-Шумен и Каспичан-Шумен няма да има осигурен превоз с автобуси поради отдалеченост на гарите по маршрута на влаковете.

Проектантска грешка блокирала ремонта на маймунските клетки в столичния зоопарк, четем в МОНИТОР. Проектантска грешка е забавила с година реконструкцията на клетките на маймуните в столичния зоопарк. Обновяването на местообитанията на приматите трябвало да е готово още в края на 2018 година. Проектантите обаче пропуснали важната подробност, че под новите разширения на клетките на маймуните има подземни помещения с колектори, съобщи БНТ. От общината уверяват, че новият проект вече е готов и работата ще бъде възобновена съвсем скоро.

Премериха гигантска ябълка от над 500 грама на Празника на плодородието в Кюстендил, пише още МОНИТОР. Гигантска ябълка, тежаща 524 грама и диаметър 109,2 мм, обра овациите на журито в тазгодишния Празник на плодородието в Кюстендил. 12-тото издание на единствения по рода си празник събра стотици хора от цялата събра, като тържествата продължиха в рамките на три дни. Първата награда съвсем заслужено завоюва читалището от село Багренци, на чийто щанд беше открит гиганта. На второ и трето място се класираха НЧ „Светлина 1913“ - с.Раждавица с 516 грама ябълка и кметството на село Цървеняно с 484 см.

В рамките на три дни десетките земеделски производители и читалища имаха възможността да покажат изобилието от плодове и зеленчуци, произведени в овощната градина на България – Кюстендил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събарят принудително 3 незаконни постройки край яз. "Искър"

Принудително се премахват трите незаконни постройки край брега на язовир "Искър", които са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ (Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград), съобщи кметът на София Васил Терзиев. Действията се извършват след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди издадените от..

публикувано на 29.03.24 в 12:35

Откарват стикирани коли в столичните райони "Люлин" и "Слатина"

След издадени заповеди от районната администрация, в районите "Слатина" и "Люлин" се извършва принудително премествате на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Тези автомобилите отговарят на съответните критерии, а собствениците им не са ги преместили в гратисния тримесечен срок, след стикиране, уточнивят от Столичния..

публикувано на 29.03.24 в 12:13

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация София“ остава в готовност да възобнови подаването на топлинна енергия и да продължи отоплителния..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски граждани показаха, че 84% от тях искат промяната на часовото време да се прекрати. Що се отнася до..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55