Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Запорожанов:

Дигиталният маркетинг "програмира" мисленето на потребителите

Гурутата в дигиталния маркетинг се сблъскват с морална дилема

Добрият маркетинг специалист в дигитална среда трябва да умее да привлече вниманието на потребителя да прочете даден текст или да види определено изображение, като след това предприеме някакво действие, което ще доведе до желания резултат от бизнеса. Защото потребителите в дигиталната среда са по-скоро пасивни, каза пред Радио София специалистът по дигитален маркетинг Стилиян Запорожанов. Маркетингът се гради изцяло на човешката психология и познаване на човешките потребности. Изхождайки от това познание маркетинг специалистите могат да създадат конкретно послание, което да предизвика дадена емоция и да предприеме определено действие.


Стилиян ЗапорожановСоциалните мрежи в момента наистина обединяват хората и дава възможност не само за лесно пазаруване и да приемаме съдържание, което иначе не бихме се сетили да потърсим. Всички социални мрежи работят на заден план с изкуствен интелект, който анализира какво е потребителското поведение и разбира какви са нашите предпочитания. Стилиян Запорожанов препоръча на слушателите да гледат документалния филм "Великият хак", базиран на Брекзит и на президентските избори, които печели Доналд Тръмп. Именно този филм показва как се манипулират рекламите в социалните мрежи, така че потенциалните гласоподаватели да бъдат "облъчени" да вземат конкретно решение.         

Философията на социалните мрежи е, че потребителите искат да се забавляват, да се образоват и да общуват с други хора. Именно тази философия се използва като основа при изработването на рекламни стратегии за отделните потребители. Маркетингът в дигиталната среда трябва да е проактивен и маркетинг специалистите "програмират" хората как да мислят в тази среда. Важен елемент от кампаниите в социалните мрежи е, че до потребителите достигат точните реклами, които може да са важни за тях.

Отправяйки поглед към бъдещето, Стилиян Запорожанов прогнозира преминаване на социалните мрежи във виртуалната реалност. Именно тази среда най-вероятно ще замени сегашните комуникации чрез мобилните устройства. Първите примери в това отношение са продажбите на реални имоти във виртуална среда.

Един важен аспект при създаването на много силни рекламни кампании за големите компании е моралният. В много случаи се създават гениални стратегии, които ще дадат добри резултати, но в полза на брандове, които може да имат неблагоприятно влияние върху хората. Когато един маркетинг специалист достигне високо ниво, той неминуемо се сблъсква с тази дилема.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20