Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Голямата награда "Златна роза" е за филма "Бащата", за публиката фаворит е "В кръг"

Снимка: Катя Василева

Наградите на 37-ото издание на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” бяха връчени тази вечер във Фестивалния и конгресен център Варна.

Награда на публиката спечели "В кръг" на Стефан Командарев, Съюзът на българските филмови дейци отличи Светла Цоцоркова за "Сестра". Призът на гилдия "Критика" на СБФД е за късометражен филм - "Инсомния" на Радослав Камбуров, а за пълнометражен филм - "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов.

За първи път беше връчена награда за късометражен филм на името на Рангел Вълчанов от Асоциацията на кинорежисьорите. Тя е за филма "Иван" на Надежда Христова. Специален диплом за късометражен филм журито връчи на "Дом" на Димитър Кутман. "Златна роза" за късометражен филм - "Нина" на Христо Симеонов.

Специално отличие за дебютен пълнометражен филм - "Снимка с Юки", "Лошо момиче". Награда за дебют - "Котка в стената".

Награди за мъжка роля получиха Иван Савов и Иван Бърнев за играта им в "Бащата". За женска роля  отличието бе връчено та Ирини Жамбонас ("В кръг").

За операторско майсторство награда получава Веселин Христов за филма "Сестра". За най-добър сценарий - Христина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков за "Бащата".

За най-добър режисьор - Драго Шолев за "Прасето".

Голямата награда "Златна роза" е за "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
Община Варна присъжда своята награда на "В кръг" на Стефан Командарев. Специалната награда на журито е за филма "Прасето". 

Международното жури за пълнометражни филми е в състав: председател - Милко Лазаров (България), членове: Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия), Жорета Николова (България), Емил Христов (България).

Късометражните филми бяха оценявани от жури в състав: председател - Андрей Паунов (България), членове: Ана Вълчанова (България), Йошико Минекава (Япония).

Още по темата

Връчват отличията на 37-ия фестивал "Златна роза" тази вечер във Варна

В 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна ще станат известни отличените филми на 37-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза”. 13 нови пълнометражни български филма и 17 късометражни се състезаваха в конкурсната..

публикувано на 04.10.19 в 16:29