Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

София загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу регионалното министерство, извежда в заглавие СЕГА. Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените дела срещу наложени от регионалното министерство крупни санкции по европроекти. Според решение на Административния съд - София, МРРБ правилно е наказал общината с финансова корекция в размер на 1 765 927,46 лв. за допуснати нарушения при провеждане на поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини. В Административния съд - София се водят и други дела за допуснати от общината нередности по европроекти, но при повечето от тях съдът ще се произнесе след изборите.  Мегапоръчката за ремонт на 26 училища и детски градини по Оперативна програма "Региони в растеж" бе обявена през 2018 г. Договорите са на обща стойност 35 млн. лв. с ДДС, като от изпълнителите се иска едновременно да ремонтират учебните заведения и да подобряват енергийната им ефективност. Според регионалното министерство обаче при провеждане на поръчката са допуснати нередности както в условията за подбор на кандидатите, така и в методиката за класиране.

София става европейска столица на неврохирургията през 2022 година, четем в МОНИТОР. 2022 година. Новината за огромното признание към българската неврохирургия дойде от Дъблин, където преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). София е избрана за домакин на конгреса на EANS след три години след сериозната конкуренция на Барселона и Тел Авив, поясни той и допълни, че такова престижно председателство нашата страна печели за пръв път. Очаква се, в рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в столицата през есента на 2022 г, да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света.

МОН отпуска над 1 млн. лв. за подкрепа на ромски ученици, информира СЕГА. 1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните училища Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство. Това става ясно от публикувана в сайта на центъра покана към учебните заведения да кандидатстват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на срока за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха проявили 80 кандидати. Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на деца от различен етнически произход с общо 150 хил. лв., като максималното финансиране на проект е 15 000 лв. По-голяма сума се отпуска за проекти от същия характер, но насочени към взаимодействие на родители от различен етнически произход - до 20 000 лв. на кандидат, общо 240 хил. лв. Целта и на двата приоритета е да се създава благоприятна мултикултурна среда в училище.

Заплатите на учителите растат най-бързо, отбелязва ТРУД. Заплатите на учителите в България са отбелязали най-голям ръст в ЕС между 2017 и 2018 г., показва доклад на Европейската комисия. Средно за година те са се увеличили с близо 15% през разглеждания период, колкото и в Чехия. Въпреки това заплатите на учителите у нас остават най-ниските сред страните членки. Минималната годишна заплата за учителите в началните училища в България е близо 7000 евро, а максималната – малко над 11 хил. евро. При преподавателите в средните училища минималното заплащане е 7166 евро, а максималното достига до 11 300 евро, сочат данните на ЕК. За сравнение средното годишно брутно начално възнаграждение за 42-те образователни системи, включени в доклада на комисията, е 24 027 евро в предучилищното образование, 25 668 евро в началното образование, 26 839 евро в долните класове на средното училище и 27 791 евро за учителите в горните класове на средното училище.

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, четем в МОНИТОР. Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Не е просто тенденция, а задължително условие за работодателите да предлагат някакъв вид допълнителни бонус пакети на своите служители поради тенденцията на сериозен недостиг на кадри в почти всички работни сфери. Самите хора, когато си търсят работа, много добре преценяват и избират, следят, четат и изискват допълнителни материални стимули. В топ 3 на най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна, допълнително здравно осигуряване и карта за градски транспорт.

Мариана Попова и детският хор на БНР пеят на благотворителна вечер тази вечер в един от столичните молове, пише 24 ЧАСА. Водещи на благотворителната вечер са Дони и Нети, Бойко Кръстанов и Стоян Алексиев. Ще има и търг, на който се продават картини, скулптури, скок с парашут и вечерен коктейл в британската резиденция и билет за двама за мача България - Англия на 14 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21

След 15 г. довършват храм в Южния парк с 3,5 млн. лв., отпуснати от МС

Правителството отпусна средства за доизграждането на храм "Св. вмчк. архидякон Стефан" в Южния парк в София .   Средствата са в размер на 3,5 млн. лв. и се предоставят по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. Те  са дори повече от сумата, поискана от Софийската света митрополия с молба от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит...

публикувано на 27.03.24 в 12:46