Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Почти всеки втори роднина е отказал близкият му, изпаднал в мозъчна смърт, да стане донор. От общо 89 роднини и съпрузи 23-ма са били категорични, че не желаят органите и тъканите на техните покойници да спасят чужд живот, разказва МОНИТОР. Това показват данните на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ за две години и девет месеца - от 2017 до 4 октомври 2019-та. През 2017 са попитани 43 човека, отказите са 13, което прави 33%. За 2018 – проведените интервюта с близки са 29, като 7 са отказите, което е 25 на сто. 2019 г. - до 3 октомври са проведени разговори със 17 роднини - отказите са 3. Независимо че броят на несъгласията намалява, това е привидно, тъй като намалява и броят на потенциалните донори от тези, които са изпаднали в мозъчна смърт.

Безпочвените слухове за отнемане на деца, които нагнетяват от няколко месеца напрежение в социалните мрежи, ескалираха в масова истерия сред роми в няколко града и изпразниха буквално за минути няколко училища с преобладаващо ромски ученици в Сливен и Карнобат, пише от първа страница СЕГА. Родителите панически извеждаха децата си от учебните заведения, стискайки ги здраво за ръка заради опасения, че те ще им бъдат взети от социалните служби - според едни информации заради прословутата стратегия за детето, според други - задето децата не са припознати от бащите си. По съвпадение в понеделник просветният министър Красимир Вълчев беше на отдавна планирано посещение в друга гимназия в Сливен. Полицията тепърва ще проверява кой, как и защо е подплашил хората, а от Министерството на образованието определиха случилото се като "целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност - всяко дете да посещава училище".

Фалшива новина, че социални са тръгнали да прибират децата, взриви двете ромски махали в Карнобат, продължава темата МОНИТОР. Местната общност буквално изпадна в истерия. В ранния предиобед десетки родители обсадили училището и поискали да приберат отрочетата си. "Дошли са да ни вземат децата. Няма да ги дадем, те да не са животни", викали пред школото изплашените роми. Учителите се опитали да им обяснят, че децата им са в час и никой няма да ги вземе, но родителите не искали и да чуят. Всички до един са прибрали хлапетата си и заплашили, че няма да ги пуснат повече на училище. Същата драма се разиграла и пред детската градина. Масовата истерия в Карнобат е била подпалена от фалшиви новини, пуснати с постове в социалните мрежи. Според измислените публикации,  социални служители пристигнали в града, за да отнемат отрочетата от семействата им. От образователния инспекторат в Бургас потвърдиха за неприятната ситуация и казаха, че са запознати с проблема.

Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените дела срещу наложени от регионалното министерство крупни санкции по европроекти. Според решение на Административния съд - София, МРРБ правилно е наказал общината с финансова корекция в размер на 1 765 927,46 лв. за допуснати нарушения при провеждане на поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини, съобщава СЕГА. Проектът се реализира по Оперативна програма "Региони в растеж". В Административния съд - София, текат и други дела за допуснати от общината нередности по европроекти, но при повечето от тях съдът ще се произнесе след изборите. Това показа проверка на "Сега" по течащите съдебни дела срещу наложени финансови корекции на Столичната община по ОПРР. Както "Сега" писа, столицата бе санкционирана с 1,6 млн. лв. за нередности при провеждането на поръчките за ремонтите на центъра, а после се оказа, че на общината са наложени и други корекции по крупни проекти. При окончателно потвърждение на санкциите в съда тези разходи няма да бъдат възстановени от ЕС, а ще останат за сметка на общинската хазна. 

Процентът на големите домакински уреди, като перални, съдомиялни и хладилници, които са се развалили в рамките на пет години се е увеличил от 3,5% на 8,3%, информира МОНИТОР. Част от електроуредите сдават багажа значително по-рано или малко след като им изтече гаранцията, която е 2 години. Това сочат данните от проучване, направено между 2004 и 2012 година. Заради това Европейската комисия задължи производителите да правят електроуредите по-качествени и да осигуряват резервни части в продължение на 10 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11