Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пчелите оперират без шеф и администрация, но правят най-доброто за семейството си

Да слушаме и разбираме пчелите, без да ги притесняваме

От известно време броят на пчелите драстично намалява по различни причини. Основната е напредващата индустриализация и човешката намеса.     Българска компания e разработила и развива сензорна система, която позволява грижата за пчелите да се осъществява без намеса в начина им на живот и така се формира много по-щадящ подход. Сергей Петров, който по професия е авиоинженер, обясни пред Радио София, че идеята за създаване на "умен кошер" се заражда в известен смисъл в допир с космическите технологии, които са изражение на най-голямата напредничавост на човешкия ум.

Пчелите са част от един от най-важните процеси в природата - опрашването. Тя е отговорна за опрашването на около една трета от всичко, което слагаме на масата си, както и на култури, с които се храни добитъкът. Неслучайно се казва, че "без пчелите сме загубени". И именно в този ред на мисли може да бъде отбелязано, че един от най-сериозните проблеми на нашето съвремие е, че не мислим в перспектива, категоричен е Сергей Петров. Много болезнено на дневен ред идва въпросът защо не можем да се справим с опазването на един вид, който е на Земята повече от 3,5 милиона години:

Пчелите са създали един магичен свят, в който оперират без шеф, без администрация, без някаква йерархия. Те просто правят най-доброто за собственото си семейство и по някаква странна причина това е много добро за цялото човечество и за всички видове наоколо, тъй като те са най-добрият естествен механизъм за биоразнообразие.

Сергей ПетровДо създаването на "умен кошер" се стига поради желанието да могат пчеларите да разбират пчелите си от разстояние и да могат да полагат максимално ефективни грижи за тях. Устройството се поставя в кошера и анализира температурата, влажността, но и звука на жуженето на пчелите. Когато този звук се промени, алгоритмите търсят причината за тази промяна. След това пчеларите получават конкретна информация за проблемите.

Сергей Петров и неговият екип не спират само до "умния кошер". Те създават и платформа за пчеларите, в която е представена тяхната продукция, но и тяхната история - как е станал пчелар даден човек, къде произвежда продукцията си, къде е събиран медът и какви са полезните съставки в него. Така се улеснява неимоверно връзката между производителите и потребителите и се повишава доверието между тях. Всичко това допринася за т. нар. "устойчиво пчеларство".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как и кога ще бъде регулирано движението на електрическите тротинетки

В понеделник младеж с електрическа тротинетка беше блъснат на булевард "Васил Левски" в София. За инцидента стана ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи. На видеото се вижда как младеж се движи по бус лентата, като внезапно прави ляв завой и навлиза в средната лента за движение на автомобили. Задаващата се кола не успява да спре навреме и..

публикувано на 23.10.19 в 18:25

Промени в движението в София заради автопоход в защита на семейството и марш против Гешев

Столичната полиция ще спира движението по централни столични улици тази вечер заради насрочения автопоход в защита на семейството и последващия "Марш за право и свобода".  Маршът е под наслов "Светлината пробива мрака" и е срещу кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев. Автопоходът започна в 17.00 ч. и преминава под..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Българска танцова формация събра овациите в Мароко

Танцовата формация „Софистик - Живо“ години е донесла над 33 медала за България през последните години. Преди няколко дни те се прибраха със специален приз от Международния фолклорен фестивал в Мароко. Децата, които са част от формацията, са обиколили едни от най-екзотичните места на света, за да покажат нашето народно изкуство и най-вече да изразят..

публикувано на 23.10.19 в 17:20
салами колбаси месо

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар, съобщиха за Радио София от Агенцията по храните. Опасната бактерия беше открита преди по-малко от седмица при рутинни проверки в търговската мрежа. Инспекторите на Агенциятата по храните установиха наличието й в над 250 килограма пушена скумрия, внесена от..

публикувано на 23.10.19 в 16:49

Никола Рахнев: Ние не засаждаме дървета, а бъдеще

Никола Рахнев, създател на гората.бг - най-голямата инициатива в България за засаждане на дървета и гори в страната, е един от номинираните за наградата “Будител на годината”. Веднага побърза да отбележи, че номинацията, която е получил е за всички хора, които са част от неговата инициатива, а това са над 50 хил. души, които са участвали в различни..

публикувано на 23.10.19 в 15:59

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на..

публикувано на 23.10.19 в 15:01
Ива Дойчинова в студиото на предаването.

Ива Дойчинова: Будителите във всяко едно време вървят срещу течението

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на будителите. “Будителството в днешни дни е много чувствителна тема. Ако навремето онези будители, които честваме на 1 ноември, са се борили за свобода и знание, всяка година, откакто се занимавам с тази кампания, има някакъв различен акцент. Будителите във всяко едно време вървят срещу течението,..

публикувано на 23.10.19 в 14:56