Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Личните лекари пак искат потребителска такса и за децата, извежда в заглавие СЕГА. "Отново заявяваме нашата позиция, че таксата за посещение при лекар трябва да е задължителна за всеки и при условие, че дадена институция реши, че определени групи от хора трябва да бъдат освободени от нея, то същата следва да поеме този разход, който не трябва да е за сметка на изпълнителя на медицинска помощ", гласи предложението на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България за бюджета на здравната каса за 2020 г. В момента по закон всички лица до 18 години са освободени от потребителската такса, която се дължи при посещение при лекар, както и при престой в болница. Общопрактикуващите лекари предлагат родителите на децата да плащат по 1 лв. такса, а 1.90 лв., т.е. сумата до пълния размер на таксата, да се поема от държавата, както е регламентът при пенсионерите. С въвеждане на такса се цели да се намали свръхпотреблението и да се покрият разходите за канцеларски материали, са мотивите на лекарите. Те искат също така бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ догодина да бъде увеличен с 25 млн. лв. спрямо този за 2019 г.

Детската градина бие тройно школото по рекет на родителите, е темата на МОНИТОР тази сутрин. Между 30 и 110 лева се събират в началото на учебната година от родителите на хлапетата в детските градини и училищата. Сумите варират според възрастта на хлапето. Настойниците на малчуганите от първа група най-често заделят около 50-60 лв., за да осигурят всички необходими помагала, консумативи и играчки и подаръци за госпожите. На изхода на детската градина обаче сумата може да набъбне до 100-110 лв. В същото време родителите на учениците в 11-и и 12-и клас минават по-тънко и се бъркат само за застраховка и „доброволно“ дарение, които възлизат на около 30-35 лв.

Делът на неплатените битови сметки расте, предупреждава СЕГА. Задлъжнялостта на българите към банките намалява, но расте тази към фирмите за бързи кредити и за доставка на ток, вода и парно. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за първите шест месеца на годината. Според него делът на просрочените задължения на гражданите към фирмите за бързи заеми е нараснал на 20% при 18% за първото полугодие на 2018 г. От 1% на 5% пък се е увеличил делът на неплатените в срок сметки за комунални услуги. Ръст от 15 на 17% се отчита и на задълженията към мобилните оператори. Като цяло обаче броят на хората с просрочени дългове намалява през тази година. През първото полугодие длъжниците, предадени на фирми за събиране на вземанията, са били 570 хиляди души, а година по-рано са били 636 хиляди

60 хотела със загуби от фалита на „Астрал Холидейз“, сочи МОНИТОР. Фалиралият туроператор „Астрал Холидейз“ е бавил плащанията си към хотели по половин година. Вместо с два месеца след края на летния сезон, фирмата е плащала задълженията си към хотели чак през януари следващата година, коментира политиката на компанията член на УС на Асоциацията на туроператорите Калин Драганов. По думите му има и случаи, в които туроператорът не е плащал и по година, но фалитът на "Астрал“ ще се отрази добре както на хотели, така и на туроператори, тъй като така пазарът ще се изчисти от некоректен платец. От сайта на „Астрал Холидейз“ става ясно, че туроператорът е работил с около 200 български хотелиери.Според Драганов сегашният фалит е фиктивен. „Всъщност „Астрал Холидейз“ фалира още преди 3 години, но отново се появи на пазара – сега ще стане същото“. Той обясни, че туроператорът е бил член на една от трите по-големи асоциации у нас за туристическо посредничество, в която вече 3 такива фирми са фалирали.

Хотелиери да плащат данъците разсрочено, четем в ТРУД. Институциите да помогнат на туризма в страната след тежкия удар върху сектора, който нанесе фалитът на големия британски туроператор “Томас Кук”. За това настояват от Националния борд по туризма (НБТ). В писмо до премиера Бойко Борисов те ще предложат пакет от мерки, които според организацията трябва да бъдат предприети. Заради договорите, които са били принудени да подпишат с банкрутиралия туроператор, родните хотелиери няма да получат забавени плащания за ваканции, реализирани през последните 60 дни. В същото време те ще платят върху вече фактурираните суми ДДС и корпоративен данък, обясни изпълнителният директор на НБТ д-р Полина Карастоянова. Затова от туристическия борд настояват данъците на хотелиерите да бъдат разсрочени. Сред другите мерки, които предлагат от организацията, е да бъдат рефинансирани заемите на хотелиерите, които са пострадали от фалита на “Томас Кук”.

Само 35% от хората са с качествена работа, пише ТРУД. Само 35% от работещите българи са заети във високо или средно високотехнологично производство или в услуги, изискващи знания. Общо за ЕС над 46% от заетите имат такива качествени работни места, които създават голяма добавена стойност в икономиката, показват данните на Евростат. По този показател по-зле от нас е само Румъния с 28,5%. Най-добре в ЕС се представя Швеция, където над 58% от заетите са в високотехнологично производство или предоставят услуги, изискващи знания. В страни като Германия и Франция в тези сфери са над 50% от работещите граждани. България е на последно място в ЕС по заявки за патенти в Европейското патентно ведомство – само 4,13 патента на година на всеки 1 млн. души от населението.

България се изкачва в световната класация по конкурентоспособност, информира 24 ЧАСА. България се изкачва две позиции по-нагоре, до 49-то място, в световната класация по конкурентоспособност от общо 141 изследвани държави. Това пише в новия Доклад за глобалната конкурентоспособност /Издание 2019 година/ на Световния икономически форум, Методологията включва общо 98 показателя, обединени в 12 групи фактори. Всеки показател е оценен по скала от 0 до 100. Първите три страни в тазгодишната класация са Сингапур, САЩ и Хонконг.

Генералният директор на БНР Светослав Костов обяви, че е предотвратено спирането на излъчването на трите програми на радиото - „София“, „Христо Ботев“ и „Хоризонт“ на 4 октомври, когато е трябвало да замлъкнат от 9 до 17 часа, пише МОНИТОР. Костов обясни, че на 3 октомври, НУРТС със свое писмо са уведомили БНР за профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. Уведомителното писмо обаче е било получено към 16.30 и до 17.00 часа и е оставало съвсем малко време за отговор. Потърсени за коментар, от НУРТС разпространиха прессъобщение, в което обясниха, че датите за профилактиката са били съгласувани с БНР още през 2018 г. и радиото се е съгласило с тях.