Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Писателката търси предизвикателства и постига целите си

Даян Шаер между Изтока и Запада

Даян Шаер
Снимка: личен архив

Даян Шаер безспорно е един от любимите български автори. Нейният дебютен роман „Има ли места в рая“ успя да се намести в сърцата на много  читатели. В него тя описва Сирия такава, каквато тя я помни - гореща, пясъчна, с плоските тавани и песните на Омар Диаб. Една романтична Сирия, от която извира любов. Разбира се, след това се сблъскваме с войната и нейната опустошителна вълна над държавата и хората...

В редовете на книгата срещаме тъгата, безверието, но и силата за живот по време на смърт. След този роман Даян продължава да пише за Сирия. С втората си книга дава отговор на въпроса как живее в България сирийка, избягала от войната заедно с трите си дъщери. Често не се замисляме през какво минават хората, бягащи от война. Тези две книги определено ни дават урок по емпатия и толерантност.

Освен с книгите си, младата писателка печели своите читатели с отношение и внимание. Организира много литературни четения и се срещи с феновете си. Във всяка нейна книга има по един скрит подарък за читателя. Така е и в последната й книга „Да откраднеш сърцето на дявола“, където има скрита загадка. Освен всичко това тя е и мотиватор, съвместно с една нейна приятелка създават книга за цели, в която се записва какво искаш да постигнеш и колко време ти е отнело да го постигнеш. Ако отворите нейната фейсбук страница може да се натъкнете на толкова много постигнати цели.

Даян Хасан Шаер е млада авторка от българо-сирийски произход. Тя определя себе си като мост между двете държави, носи древната сирийска култура и съвременното излъчване на модерна европейска жена.

Какви са най-големите трудности, които са се изправяли пред Даян и защо обича толкова много предизвикателствата - чуйте в интервюто на Елмира Джома.