Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

УМБАЛ "Александровска" с дискусия за диагностиката и лечението на рака на гърдата

В болницата се извършват и безплатни профилактични прегледи

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата Александровска болница провежда информационна кампания и скрининг за профилактика на заболяването. Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение извършват безплатни мамологични прегледи, след предварително записване на 02/ 9230 590 и 02/ 9230 378 от 9.00 до 13.00 ч.

В петък предстои и дискусия на лекари и пациенти, отворена за всички желаещи да се запознаят с начините на диагностика и лечение. По време на срещата под надслов „Очаквания и реалност в лечението на пациентите с онкологични заболявания“ водещи специалисти ще представят различните методи за диагностика, алгоритъм на лечение, определянето на стадия и оперативни техники, при които гърдата може да се запази, обясни пред Радио София един от участниците - доц. д-р Свилен Маслянков, специалист по обща и онкологияна хирургия от Клиниката по хирургия на Александровска болница:

Доц. д-р Свилен Маслянков"Всички заинтересовани ще получат информация за начините за скриниране и "хващане" в по-ранен стадий на заболяването, за да подобрим прогнозата му и възможните варианти за лечение... Трябва да се знае, че то почти винаги е комплексно и това във всеки един индивидуален случай може да доведе до най-добрия резултат - най-добра преживяемост, пълно излекуване и много добър козметичен ефект".

Дискусията ще се проведе в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на Втора хирургия от 10.00 часа. Входът е свободен. Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова ще изнесе лекция на тема „Доза на пациента и качество на образа при различните методи на диагностика и скрининг на рака на гърдата“. За алгоритъма на диагностика и стадиране на пациентите ще чуят повече от д-р Мариела Василева. Д-р Ася Консулова от онкологичния център в Бургас ще има презентация на тема „Как да изберем правилния подход в лечението на рака на гърдата“, а съвременните оперативни техники в лечението ще представи доц. Свилен Маслянков:

"Това е моето амплоа - смятам да представя възможностите за лечение, с които да запазим анатомичния контур. Дори да се вземе решение за премахване на гърдата, има възможност това да се направи органопластично и по време на операцията (за отстраняване на тумора) да се сложи протеза, като по този начин запазваме обема, контура на тялото и създаваме възможността за анатомична симетрия, т.е. за добър козметичен резултат". 

Още за хирургичното лечение, за възможностите за запазване и реконструиране на гърдата при операция и значението на комплексната оценка на хода на терапията - очаквайте в разговор с доц. Маслянков в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8.00 ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как и кога ще бъде регулирано движението на електрическите тротинетки

В понеделник младеж с електрическа тротинетка беше блъснат на булевард "Васил Левски" в София. За инцидента стана ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи. На видеото се вижда как младеж се движи по бус лентата, като внезапно прави ляв завой и навлиза в средната лента за движение на автомобили. Задаващата се кола не успява да спре навреме и..

публикувано на 23.10.19 в 18:25

Промени в движението в София заради автопоход в защита на семейството и марш против Гешев

Столичната полиция ще спира движението по централни столични улици тази вечер заради насрочения автопоход в защита на семейството и последващия "Марш за право и свобода".  Маршът е под наслов "Светлината пробива мрака" и е срещу кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев. Автопоходът започна в 17.00 ч. и преминава под..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Българска танцова формация събра овациите в Мароко

Танцовата формация „Софистик - Живо“ години е донесла над 33 медала за България през последните години. Преди няколко дни те се прибраха със специален приз от Международния фолклорен фестивал в Мароко. Децата, които са част от формацията, са обиколили едни от най-екзотичните места на света, за да покажат нашето народно изкуство и най-вече да изразят..

публикувано на 23.10.19 в 17:20
салами колбаси месо

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар, съобщиха за Радио София от Агенцията по храните. Опасната бактерия беше открита преди по-малко от седмица при рутинни проверки в търговската мрежа. Инспекторите на Агенциятата по храните установиха наличието й в над 250 килограма пушена скумрия, внесена от..

публикувано на 23.10.19 в 16:49

Никола Рахнев: Ние не засаждаме дървета, а бъдеще

Никола Рахнев, създател на гората.бг - най-голямата инициатива в България за засаждане на дървета и гори в страната, е един от номинираните за наградата “Будител на годината”. Веднага побърза да отбележи, че номинацията, която е получил е за всички хора, които са част от неговата инициатива, а това са над 50 хил. души, които са участвали в различни..

публикувано на 23.10.19 в 15:59

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на..

публикувано на 23.10.19 в 15:01
Ива Дойчинова в студиото на предаването.

Ива Дойчинова: Будителите във всяко едно време вървят срещу течението

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на будителите. “Будителството в днешни дни е много чувствителна тема. Ако навремето онези будители, които честваме на 1 ноември, са се борили за свобода и знание, всяка година, откакто се занимавам с тази кампания, има някакъв различен акцент. Будителите във всяко едно време вървят срещу течението,..

публикувано на 23.10.19 в 14:56