Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

БАН представи три нови книги по повод 150 години от създаването си

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

Българска академия на науката представи три нови книги по повод 150 години от създаването на институцията. Те са посветени на историята на Академията, на централната сграда на БАН, която е паметник на културата, както и на дарителите, благодарение на които българският център на науката съществува вече век и половина. Автори на изданията са учени, историци и архитекти от различни институти на Академията под редакцията на зам. - председателя на БАН - чл. кореспондент Васил Николов.

Идеята на книгите е да стигнат до широката аудитория, затова и са написани в научнопопулярен стил. Малко хора са запознати с историята на Академията, а в нея има наистина интересни факти, казва проф. Николов. 

Създаването на най-старата просветна институцията у нас предшества създаването на Третата българска държава. Пътят, който е изминала Академията, е наистина интересен и дълъг.

През 1869 година в румънския град Браила се учредява Българско книжовно дружество, символ на българското възраждане и стремеж към просветно дело. Идеята му е да бъде научен център и да установява контакти с подобните научни центрове в чужбина. Пръв председател на дружеството е историкът Марин Дринов.

Въпреки силния дух на учредителите, пътят на Академията се оказва труден и трънлив, разказва проф. Васил Николов. След създаването си дружеството изпитва затруднения дори да продължи издаването на периодичния си научен печат. С възстановяването на българската държавност с огромен ентусиазъм седалището на дружеството се мести от Браила в София с идеята да бъде централна организация в духовното развитие на нацията. 80-те години след Българо-сръбската война изпада в остра финансова криза. Просветният център на България успява да просъществува благодарение на отдадеността на учените и благодетелствата, които са били неразривна част от тогавашния морал. Неслучайно на дарителите е посветена една от трите представени книги за Академията. За построяването на сградата на БАН на площад „Народно събрание“, която познаваме днес, 22 академици са ипотекирали имотите си, за да вземат заем от банка. 

За миналото, настоящето и бъдещето на Академията, чуйте още от разговора с чл.-кор. Васил НиколовВИЖТЕ ОЩЕ
Белослава Димитрова: Нищо не може да се сравни с преживяването в киносалона

Дневникът на една Софиянка: Колко е важно да ходим на кино?

Ще кажете, драги мои, има къде къде по-важни неща от това и в делника ни, и в живота ни като цяло. Какво пък чак толкова прави киното с нас? Във времето са се произвеждали и се произвеждат страшни бози. Но като едно от най-ценните колективни изкуства, киното би могло да формира вкус, знание и отношение към света. Нещо като визуален..

публикувано на 22.11.19 в 15:11

Български филм ще обиколи китайските киносалони

Български филм ще обиколи киносалоните в седем китайски града по време на Европейския филмов фестивал в Китай. 12-тото издание започва на 28 ноември от столицата - Пекин. Тази година в селекцията попадат класики от европейското кино. Филмът, който ще представя България е от далечната 1979 година - „Лачените обувки на незнайния воин“ на Рангел Вълчанов...

публикувано на 22.11.19 в 14:45

Подменят печките на твърдо гориво на близо 5000 домакинства от СО

Близо 5000 домакинства от Столичната община ще подменят печките си на дърва и въглища с алтернативни по програма “LIFE” на Европейския съюз. Проектът предвижда изпълнението на мерки от общинските програми за качество на въздуха в шест български общини - София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана. Първоначално ще бъдат подменени..

публикувано на 22.11.19 в 14:28
Екипа на

Проектът "Околобългарско" с филм, разказващ за хората в Западните покрайнини

В студиото на „Шоколад“ дойдоха на гости стари и нови събеседници, обединени от проекта "Околобългарско". В началото на февруари Антонио Йорданов разказа пред Радио София за намерението той и съмишлениците му да посетят 100 населени места в България и да документират как живеят хората в тези места. Заедно с Антонио сега дойдоха и Ванин Нейков и..

публикувано на 22.11.19 в 14:20

Домовете за сираци се променят външно, но функционират постарому

Реформите в България, подкрепени със средства от Европейският съюз и други международни източници, сменят системата на големи, остарели и разпадащи се домове за сираци с нови, по-малки постройки, в които услугите продължават да функционират по старому, като традиционни институции. Това показва изследване на Международната организация за защита на..

публикувано на 22.11.19 в 14:14

"Картини от един свят" ни води в автентичния живот на екзотични племена

В Столичната библиотека беше открита една изключително пъстра изложба, която ни отвежда в джунглите на тропичния свят, из далечни архипелази, островни държави и атоли и ни среща с автентичните племенни общности от Океания и Азия. Автори на фотографиите в нея са пътешествениците Маргарита Ценова и Цветин Шущарков от „Вълшебен керван“. "Картини от..

публикувано на 22.11.19 в 11:27

"Сънодива" - пиеса за женската философия за живота

На 28 ноември и 9 декември в Нов театър НДК ще бъде премиерата на “Сънодива”. Това е режисьорския дебют на Красимира Дуковска , която е и автор на текста. През 2017 г. тя завършва магистратура “Актьорско майсторство” и “Театрална режисура” в Нов български университет при Цветана Манева. От 2019 е магистър по “Кинорежисура” под ръководството на “Стефан..

публикувано на 22.11.19 в 10:34