Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Училищната реформа катастрофира официално, извежда в заглавие СЕГА. Новите учебни програми по математика, на които се възлагаха надежди да направят обучението по този предмет по-интересно и да мотивират учениците, издържаха проверката на времето само три години. Просветното министерство започва преглед на програмите, по които в момента учат децата от V, VI и VII клас, след което ще предложи варианти за олекотяването им. Това съобщи просветният министър Красимир. Причина за тази мярка са отчайващо слабите резултати на седмокласниците на тазгодишното национално външно оценяване. Те бяха първият випуск, който започна да учи от V клас по изцяло нови учебни програми и нови учебници, които са с по-леко съдържание, по-практически ориентирани и целящи усвояване на умения. Предстоящите редакции на практика са признание за провал на започналата през 2016 г. реформа в българското училище.

Учителите в училищата и детските градини и медицинските сестри и акушерки ще са най-търсените професии през следващите 15 години, пише МОНИТОР. Това сочат част от резултатите от средносрочните и дългосрочните прогнози за пазара на труда у нас. Според прогнозите през 2034-а ще се търсят над 100 000 педагози и над 54 000 помощник-медици. Най-голяма пък ще бъде заетостта в сферата на преработващата промишленост, търговията и ремонта на автомобили. Всеки втори ще работи като монтажник, шивач, или монтьор. Сред водещите професии, при които търсенето ще намалее, са продавачите, сервитьорите и готвачите.

Дават детски при доходи под 450 лв., четем в ТРУД. Месечните детски добавки да се отпускат при по-висок доход на човек от домакинството. Това предлага при подготовката на бюджета за 2020 г. социалното министерство на финансовото ведомство, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков. В момента право на детски имат семействата, в които доходът на човек е под 400 лв. А ако доходът е между 400,01 лв. и 500 лв. семейството получава 80% от детските. Нашето предложение е двата прага да бъдат повишени на 450 лв. и 550 лв., каза министърът. Прагът не е вдиган от три години, а минималната заплата расте, обясни той. Догодина по-висок ще бъде и размерът на помощите за над 600 хил. души с увреждания. Увеличението ще дойде от новата линия на бедност, която ще бъде с 15 лв. по-висока, каза министър Петков.

Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност", сочи публикация в СЕГА. Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса си в друга европейска държава. Причината за това са готвените промени в пакет "Мобилност", макар че за тях все още се водят преговори. Това стана ясно в четвъртък по време на представяне на анализ за влиянието на пакета върху българския транспортен сектор, изготвен от консултантите от KPMGБългария.  Промените все още не са окончателно приети. Но ако останат в последния си вариант, ще са пагубни за родните превозвачи, опериращи на територията на Европейския съюз. Въпреки многократно изразяваните уверения на български управляващи и евродепутати положителен резултат е малко вероятен, тъй като наскоро и транспортната комисия в Европарламента отказа да върне пакета за ново обсъждане. В сложната брюкселска процедура започва така нареченият трилатерален диалог. Засега е проведен един кръг преговори между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, но се планират още два до края на годината

В дванадесет европейски града ще пее “Мистерията на българските гласове” в есенното си турне, информира 24 ЧАСА. Триумфално започна поредното есенно турне за 2019 г. на прочутия български женски хор “Мистерията на българските гласове” в Скопие за представяне на последния му албум “БууЧииМиш” съвместно с Лиса Джерард. Голямата и прекрасна акустична зала на Скопската филхармония трудно побра всички желаещи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от Dead Can Dance. “Мистерията на българските гласове” започна обиколка на десет европейски столици и два швейцарски града. През следващите малко повече от две седмици певиците ще имат концерти в Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Атина. Последните две спирки са Лозана и Цюрих. Хорът се завръща у нас на 26 октомври.