Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Свилен Маслянков: Съвременните оперативни техники при рак позволяват запазване на гърдата

Дори в много ранен стадии на заболяването може да се наложи да се започне лечение с химиотерапия, посочи хирургът

доц. д-р Свилен Маслянков
Снимка: Лилия Герчева
В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата - месец октомври, освен на диагностиката и значението на профилактиката, в "Часът на здравето" обръщаме внимание и на лечението на коварното заболяване. Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Това прави карцинома на млечната жлеза най-често разпространеното онкологично заболяване при жените. Когато се открие навреме, обаче, ракът е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите. За начините за лечение, за значението на химиотерапията и съвременните оперативни техники, които позволяват запазване на гърдата или пълна реконструкция, разговаряхме с хирурга доц. д-р Свилен Маслянков от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“:

"Диагнозата е много травмираща. За съжаление в България една от 12-13 жени ще се разболее в живота си - около 4000 хиляди жени годишно се разболяват. На фона на тази голяма честота на заболяването, ние трябва да бъдем абсолютно адекватни в методите на лечение. Аз съм от категорията хирурзи, които се опитват да въведат нов подход в лечението, като задължително трябва да изпълняваме тройното правило при диагностиката - освен физикален преглед и образно изследване, задължително трябва да имаме предварителна биопсия, с която да имаме пълна хистологична характеристика на заболяването, неговата прогноза. Трябва да  оценим прогестерон, естроген и HER-рецептора и да направим адекватна оценка, защото понякога дори много малките тумори са агресивни. Дори в много ранен стадии може да се наложи да се започне лечение с химиотерапия".


Химиотерапията променя прогнозата за пациентите

Специалистът посочи, че много жени се плашат от тази терапия, но по думите му, това не е толкова "страшен" метод. От една страна с нея се лекуват потенциални метастази, които няма как да бъдат "хванати" с изследване - ако те са в костния мозък, в черния или белия дроб, може след месеци или години да се активират. А при проявата им вече може да бъде късно за лечение. Дори и пациентки във втори и трети стадии на заболяването задължително трябва да започнат лечение с химиотерапия преди операцията:

Хирургичен център с интраоперативна радиотерапия /Снимка: Александровска болница/"Едни по-големи тумори, от порядъка на 3-4 см, ако някои колеги биопсират и докажат, че е карцином, направо ще отстранят, но с цялата гърда. Ако направим обаче една дебелоиглена биопсия, докажем прогностично какъв е туморът и сложим пациентката на химиотерапия, ще намалим обема на тумора и пациентката ще бъде подходяща за органосъхраняваща операция... Дори да се вземе решение да се отстрани цялата млечна жлеза, има възможност това да се направи органопластично с някоя от техниките за запазване на кожата и ареоло-мамиларния комплекс и по време на операцията да се сложи протеза, като по този начин запазваме контура на тялото и дори може да се премахне необходимостта от лъчетерапия".


В Центъра за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания се прилага генетично тестване за предразположеност към рак на гърдата, а в Клиниката по хирургия се прилага интраоперативна лъчетерапия при пациентки с ранен карцином на млечната жлеза. Според доц. Маслянков трябва да се мисли в посока държавата да помага със заплащането на консумативите и протезите при тези операции.   

Слагането на имплант обикновено става при премахване на цялата гърда


т.е. на цялата жлезиста структура. Това изисква при операцията да се запази кожата и ареоло-мамиларния комплекс и гърдата да се конструира така, че да остане симетрична с другата. По-добре е оценка за поставянето на протезата да се направи предварително, обясни специалистът. Той посочи, че в над 80 процента от операциите, които е извършил, е постигнал съхраняване на гърдата:

"Концепцията да се постави имплант при т. нар. подкожна мастектомия е свързана с това, че би могло така да се направи операцията от самото начало, че да се спести на жената лъчетерапията. Има и протези, които се слагат с идеята, че ще има лъчетерапия. Те са по-малки, но имат контейнер, които се раздува допълнително с физиологичен разтвор след приключване на лъчетерапията, като се търси симетрия между двете гърди".
Още за оперативните техники, за съвременните схващания за терапевтичната стойност на премахването на близките лимфни възли, за значението на прецизната диагностика, както и за превантивната хирургия при риск от развитие на рак - чуйте в разговора с доц. д-р Свилен Маслянков!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20..

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35