Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрата храна е задължително условие за добро здраве

Специалистите съветват да се интересуваме от произхода и състава на храните, които консумираме
Снимка: Архив
На 16 октомври 1945 година Организацията на ООН по прехрана и земеделие е обявила датата за Световен ден на прехраната. Оттогава досега инициативата се отбелязва в над 150 страни. България се присъединява към участниците от 2006 г.

За втори път у нас ще се проведе Седмицата на достъпа до добрата храна. Тя започва от днес и е по инициативата на Фондацията "Българска месна традиция".

„Добрата храна е превенция за здравето – подчерта инж. Живка Георгиева – председател на фондацията инициатор. – Затова и организираме прояви за формиране културата на хранене у българина и най-вече при децата. Вече се убедихме, че има интерес към хранителната грамотност и това ни дава надежда и кураж. От дебатите в училище знаем, че разговори на такива теми се водят и вкъщи.“

По време на Националната седмица на достъпа до добра храна‘2019 ще има:

• общински форуми за насърчаване на общинските продоволствени политики;

• ученици от VIII до XII клас ще дебатират върху предизвикателствата, представени в документалния филм „Ние храним света“.
• открити кухни – посещения на деца и ученици в местни кухни и срещи с водещи местни кулинари;

• посещения на деца и ученици при производители на традиционни, фермерски и занаятчийски храни и срещи със собственици, технолози и майстори;

• училищни мостове – срещи между ученици от професионалните гимназии с деца от детските градини и ученици от основните училища на тема „Вдъхновението да учиш за храната“;

Зеленият картон е символ на кампанията• градски тур за отговорно потребление…

„Символът на Седмицата на достъпа до добра храна е зеленият картон - обясни в ефира на Радио София инж. Николай Генов – председател на кооперация Хранкооп. - Чрез него всеки може да засвидетелства съпричастието си към инициативата, и то не само тази седмица.“

Той препоръча хората да знаят какво ядат, да посещават фермерски пазари и да общуват с производителите.

За по-активно включване в инициативата съществуват няколко възможности и стъпки.

За тях може да чуете в разговора на Боян Бочев и Гергана Пейкова с инж. Живка Георгиева и инж. Николай Генов.


Предвидени са и награди в различни категории.Седмицата на достъпа до добра храна продължава до 24 октомври. Номинациите за награди се приемат до 23 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Започва седмицата на "Достъп до добрата храна"

От днес до 24 октомври ще се състои седмицата на "Достъп до добрата храна 2019". Инициативите тази година се провеждат под патронажа на Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите и с подкрепата на УНИЦЕФ България.  "Особено важно е..

публикувано на 16.10.19 в 09:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.03.24: (Не) иска ли Бойко Борисов премиерът да е Габриел?

В деня, когато се очакваше ротираният премиер Мария Габриел да представи пред президента Румен Радев папка с имената на състава на следващия кабинет, всичко което стана, обусловено донякъде и от вчерашните преговори и нажежаване на обстановката с..

публикувано на 18.03.24 в 19:05

Тийнейджъри получават отговор на въпроса "Какъв да стана, когато порасна?"

Второто издание на форума за професионална ориентация "Какъв да стана, когато порасна?" ще се проведе тази събота (23.03.2024) от 11:00 до 18:00 ч. в един от големите търговски центрове в София. Инициативата е насочена към ученици от 7-и до..

публикувано на 18.03.24 в 17:45

Деца и възрастни оценяват държавата

Рекорден брой деца и възрастни оцениха политиките на държавата за "Бележник 2024". Над 3 200 възрастни и деца и младежи до 18 г. се включиха в анкетите на Национална мрежа за децата (НМД) с мнение за свършеното от държавата през последната година в..

публикувано на 18.03.24 в 17:29
Радан Кънев

Евродепутати приеха закон за промишлените отпадъци и за енергийна ефективност

Директива за намаляване на промишлените емисии бе гласувана и приета преди дни от Европейския парламент. Новите правила имат за цел да намалят замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлените инсталации и големите животновъдни стопанства...

публикувано на 18.03.24 в 16:50
Д-р Неделчо Тотев

Болнични организации са завели дело срещу Анекса към НРД

В Анекса към Националния рамков договор (НРД) от 20.02.2024 г.  , реграментиращ взаимоотношенията на изпълнители (лекари) на здравни услуги и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има много поводи за недоволство. Различни сдружения на..

публикувано на 18.03.24 в 15:40

Младежките политики в ЕС

Трябва ли младите хора в ЕС да бъдат по-активно въвлечени във вземането на решения и създаването на младежки политики. Това е въпросът, който журналистът Александра Илиева задава на своите събеседници – членове на младежки организации в България,..

публикувано на 18.03.24 в 15:27
Проф. Николай Овчаров

Второто българско царство през погледа на проф. Овчаров

Археологът проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав, създаде книгата "Великите владетели на Второто българско царство".  Изданието излиза на пазара на 15 март 2024..

публикувано на 18.03.24 в 14:38