Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

| обновено на 17.10.19 в 17:29
Светослав Костов
Снимка: Ани Петрова
С единодушно решение Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата и договора на генералния директор на БНР Светослав Костов. Регулаторният орган реши, че временно поста ще поеме Антон Митов - досегашен директор на дирекция "Архивен фонд”.

Сред аргументите на СЕМ, за предсрочното прекратяване на мандата на Костов, са нарушеното доверие, липсата на убедителни аргументи за безпрецедентното спиране на програма “Хоризонт” на 13 септември, при което беше нарушено правото на информиране на обществото, както и  предизвиканото напрежение и разделение сред служителите в националната медия.

Избраният за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българското национално радио Антон Митов работи в БНР от 1977 г.
Кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“, на която е бил и главен редактор. Автор и водещ е на радиопредаванията „Как си ти?“, „Антон Митов шоу“ и други.

По-късно през деня Светослав Костов изложи своята позиция. Той заяви, че ще обжалва решението на СЕМ и съдът ще реши доколко регулаторът има право да прекрати договорът за управление. По думите му с неговото отстраняване от поста на генерален директор се саботира реформите в БНР, залегнали в концепцията си, с която бе избран на поста през май т.г. 


Присъстващият на пресконференцията адвокат Николай Кунев повтори тезата, че другите програми на общественото радио са излъчвали, така че не е имало ограничаване на информацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хладно и дъждовно, в София – до 8°

Днес ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува студен въздух. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 8° и 13°, в София – около 8° . Вечерта от северозапад облачността ще започне да се..

публикувано на 19.03.24 в 07:20

"Форум", 18.03.24: (Не) иска ли Бойко Борисов премиерът да е Габриел?

В деня, когато се очакваше ротираният премиер Мария Габриел да представи пред президента Румен Радев папка с имената на състава на следващия кабинет, всичко което стана, обусловено донякъде и от вчерашните преговори и нажежаване на обстановката с нощни пресконференции, безапелационно определи доминиращата тема. След размяна на реплики,..

публикувано на 18.03.24 в 19:05

Тийнейджъри получават отговор на въпроса "Какъв да стана, когато порасна?"

Второто издание на форума за професионална ориентация "Какъв да стана, когато порасна?" ще се проведе тази събота (23.03.2024) от 11:00 до 18:00 ч. в един от големите търговски центрове в София. Инициативата е насочена към ученици от 7-и до 12-и клас , както и към техните родители и учители, към студенти и всички, които търсят ново..

публикувано на 18.03.24 в 17:45

Деца и възрастни оценяват държавата

Рекорден брой деца и възрастни оцениха политиките на държавата за "Бележник 2024". Над 3 200 възрастни и деца и младежи до 18 г. се включиха в анкетите на Национална мрежа за децата (НМД) с мнение за свършеното от държавата през последната година в политиките за семействата и децата у нас. Оценките им в общо 9 области ще залегнат в мониторинговия..

публикувано на 18.03.24 в 17:29
Радан Кънев

Евродепутати приеха закон за промишлените отпадъци и за енергийна ефективност

Директива за намаляване на промишлените емисии бе гласувана и приета преди дни от Европейския парламент. Новите правила имат за цел да намалят замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлените инсталации и големите животновъдни стопанства. Докладчик на директивата е българският депутат Радан Кънев , с него бе и разговорът по..

публикувано на 18.03.24 в 16:50
Д-р Неделчо Тотев

Болнични организации са завели дело срещу Анекса към НРД

В Анекса към Националния рамков договор (НРД) от 20.02.2024 г.  , реграментиращ взаимоотношенията на изпълнители (лекари) на здравни услуги и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има много поводи за недоволство. Различни сдружения на лечебните заведения обаче са единодушни по отношение на въведени прагове за минимални възнаграждения..

публикувано на 18.03.24 в 15:40

Младежките политики в ЕС

Трябва ли младите хора в ЕС да бъдат по-активно въвлечени във вземането на решения и създаването на младежки политики. Това е въпросът, който журналистът Александра Илиева задава на своите събеседници – членове на младежки организации в България, които доказват, че младите хора могат да бъдат активни – стига да им дадем шанс и да чуем какво..

публикувано на 18.03.24 в 15:27