Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Панайотова от „Зелена София“:

Регламент за движение с тротинетка в София ще приеме следващият СОС до идната пролет

| обновено на 17.10.19 в 18:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Маршрути, които да регламентират транзитното преминаване на велосипеди и тротинетки през столичните паркове, подготвя звеното „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София.

Целта е да се установят алеите, по които ще е възможно да се движат такива превозни средства, тъй като по закон това не е позволено. А промени в Закона за движение по пътищата се очакват да бъдат направени до края на годината, като някои от тях засягат именно изискванията към електрическите тротинетки, които станаха особено популярни през последните месеци.

Припомняме, че след редица оплаквания от страна на пешеходци и водачи на МПС заради поведението на употребяващите тротинетките Държавната агенция за пътна безопасност инициира среща с ангажираните страни.

Елица Панайотова от „Зелена София“ обобщи ситуацията и уточни, че следващата година новите регламенти ще бъдат отразени от Столичния общински съвет (СОС) в съответната наредба на Столичната община.

Чуйте още по темата в приложения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Европейски комитет на регионите

Градовете и тяхната роля за бъдещето на Европейския съюз

Срещата на върха на градовете и регионите тази година се провежда в белгийския град Монс, на 70 километра от Брюксел. В продължение на два дни (18 – 19 март) 3500 делегати от 59 държави от 5 континента (различни градски асоциации от Африка, Австралия, САЩ и Бразилия също са представени в Монс) дискутират градски политики и ролята на регионите..

публикувано на 19.03.24 в 10:53
Георги Илиев

В район "Слатина" се строят 5 метростанции от трасето на новия лъч

През втория си мандат кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев очаква да се довърши започнатият метролъч, да бъдат изградени нови детски градини (има осигурени терени), баскетболна зала, поликлиника, училище, мостове. "Опитваме се да облекчаваме максимално проходимостта около строящото се метро. В момента най-голяма част от трасето по..

публикувано на 19.03.24 в 09:40

От 1 април отпадат напълно хартиените рецепти за антибиотици

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения за лекари и зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.  По думите му отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде..

публикувано на 19.03.24 в 09:35

Хладно и дъждовно, в София – до 8°

Днес ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува студен въздух. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 8° и 13°, в София – около 8° . Вечерта от северозапад облачността ще започне да се..

публикувано на 19.03.24 в 07:20

"Форум", 18.03.24: (Не) иска ли Бойко Борисов премиерът да е Габриел?

В деня, когато се очакваше ротираният премиер Мария Габриел да представи пред президента Румен Радев папка с имената на състава на следващия кабинет, всичко което стана, обусловено донякъде и от вчерашните преговори и нажежаване на обстановката с нощни пресконференции, безапелационно определи доминиращата тема. След размяна на реплики,..

публикувано на 18.03.24 в 19:05

Тийнейджъри получават отговор на въпроса "Какъв да стана, когато порасна?"

Второто издание на форума за професионална ориентация "Какъв да стана, когато порасна?" ще се проведе тази събота (23.03.2024) от 11:00 до 18:00 ч. в един от големите търговски центрове в София. Инициативата е насочена към ученици от 7-и до 12-и клас , както и към техните родители и учители, към студенти и всички, които търсят ново..

публикувано на 18.03.24 в 17:45

Деца и възрастни оценяват държавата

Рекорден брой деца и възрастни оцениха политиките на държавата за "Бележник 2024". Над 3 200 възрастни и деца и младежи до 18 г. се включиха в анкетите на Национална мрежа за децата (НМД) с мнение за свършеното от държавата през последната година в политиките за семействата и децата у нас. Оценките им в общо 9 области ще залегнат в мониторинговия..

публикувано на 18.03.24 в 17:29