Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън Рамзи в Лондон. 

По думите на готвача, българите вече се отпускат по-често да си поръчват неща, които не са им познати и не са ги опитвали, нещо немислимо доскоро.
Според него момента силно развитие претърпява т.нар. street food (улична храна). “От една-две години насам се отвориха доста добри бургерджийници”.

"В световен мащаб няколко ресторанта диктуват тенденциите", казва Никола.

В момента дори в България се налага ферментацията като кулинарна мода. Един известен готвач написа книга за ферментацията и това стана модерно”, обяснява Никола. Чрез ферментацията се получава по естествен път натриев глутамат, който изпраща сигнали до мозъка, че храната е вкусна. 

Готвачът не подценява жените като готвачи, а самия той се е учил на готвене първо от майка си. Въпреки това смята, че най-известните готвачи са мъже. Това обаче, е защото на запад това е много тежка професия. Работи се по близо 16 часа, пет дни в седмицата и физически на мъжете им е по-лесно да издържат на напрежението.

За Гордън Рамзи, той казва, че е научил много от него. Но не и рецепти, защото те нямат почти никакво приложение в България, тъй като храната при известния готвач е била на много високо ниво и в България нито може да намери продуктите, нито технологията, с която да обработи храната по начина на Рамзи. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Северна звезда" - история на влюбеното сърце

Алек Кирев представи в "Шоколад" новия си сингъл „Северна звезда“. Песента разказва историята на любовта и вълнението, което всеки от нас някога е изпитвал при онези първи срещи с любимия си. Режисьор на видеото към „Северна звезда“ е Ясен Григоров, който се доверява на актьорите Станимира Тенева и Иван Станчев. Интересно решение е именно..

публикувано на 19.11.19 в 17:53

"Добра болница" въвежда критерии за прозрачност на болниците

Центърът за защита правата в здравеопазването, Пациентски организации „Заедно с теб”, Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Дара хелп създадоха нов сайт, чрез който да се оценява информацията, която болниците представят на своите интернет страници, по десет предварително подготвени критерии. Проектът "Добра болница" започва днес и в..

публикувано на 19.11.19 в 17:46

Рекламата мимикрира заради светогледа на поколението "Z"

Рекламата е вид въздействие, което има своите различни страни. От една страна тя е полезна, защото носи информация за различни стоки и услуги, но от друга много често тя е втръснала на съвременния човек, че се избягва или се приема като своеобразен фон. Колкото повече се развиват пазарите в света, толкова по-агресивна става рекламата, защото в..

публикувано на 19.11.19 в 16:52

Дамите от Международен женски клуб правят юбилеен благотворителен базар

За 25-а поредна година дамите от Международен женски клуб - София (IWC) организират голям, пъстър и щедър “Годишен благотворителен базар - 2019”. На 1 декември базарът ще посрещне представители на 62 държави, които ще предлагат на щандовете си ръчно изработени сувенири, подаръци и традиционни специалитети от цял свят. “Светът идва при теб” - това е..

публикувано на 19.11.19 в 15:30
Язовир „Студена“

Перничани гневни заради водата, излизат на протест

Перник и околните населени места навлязоха във втория ден на водния режим, наложен поради драстичното спадане на водния обем в язовир "Студена". Инициативен комитет от местни жители организира протест на 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на "ВиК-Перник". Липса на мерки за алтернативно водоснабдяване Надежда Димова от организаторите заяви..

публикувано на 19.11.19 в 15:22

От БСП искат открита процедура за избиране на изпълнителен директор на „Топлофикация - София“

На днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет бе разгледано и постъпилото заявление за напускане на изпълнителния директор на „Топлофикация - София“ Кремен Георгиев, който вчера депозира оставката си пред Надзорния съвет на дружеството, а на негово място бе одобрен Александър Александров, който е член на Управителния съвет на дружеството...

публикувано на 19.11.19 в 15:15

Разпределиха комисиите в Столичния общински съвет

До 31 декември работната група, която ще предложи новия правилник за дейността на Столичния общински съвет, трябва да е готова с проекта. Това решиха на днешното си извънредно заседание общинските съветници. Във временната комисия ще влязат 10 от тях - един председател и по двама съветници от всяка политическа група, плюс независимия Борис Бонев...

публикувано на 19.11.19 в 14:48