Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Покана за този уикенд

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

Снимка: Гео Калев, sofia.bg
И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително.

А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед.

От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова превозно средство, като инициативата цели  да се променят нагласите на българите - да използват екологични и здравословни методи на придвижване, както и да се намали трафика на коли към софийската планина.

Желаещите да наемат електрически велосипед до планината могат да го направят от две места - от паркинга пред Националния исторически музей и от павилион, разположен на ул.„Никола Габровски“ 1. През тази година се предлагат и организирани разходки с водач, обясни Добромир Чолаков от екипа на проекта за електрическите велосипеди, и обясни най-честите дестинации на фенове и групи. По думите му интерес има всеки ден.

През следващата година организаторите на услугата се надяват, че ще могат да допълнят местата, които могат да се посетят, с типично градски, като разбира се, се разшири асортиментът и броят на велосипедите – потвърди и Елица Панайотова от звеното „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София.

Работното време на местата, от които могат да са наемат електрическите велосипеди е от 9:30 - 18 ч всеки ден от седмицата. На уеб страницата www.rentebike.bg могат да се видят и видовете велосипеди, както и какви са условията за използването им.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Букурещ - да се "разходим" в няколко минути

Букурещ e столицата на Румъния и най-големият град в страната, а по брой на населението е най-голям и на Балканския полуостров. Легендата разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му..

публикувано на 21.11.19 в 19:13

За и против системата "Бонус-малус" при "Гражданска отговорност"

Въвеждането на системата "Бонус - малус" за "Гражданска отговорност" на автомобилистите ще бъде на два етапа и фактически ще влезе в сила от 2021 г. От догодина ще трябва да започне отчитането на нарушенията, на базата на които ще се формира цената на задължителната полица. От 2021-а ще трябва да е ясна и методологията, по която тези нарушения ще бъдат..

публикувано на 21.11.19 в 18:45

„Жадни за знание: Успехът е пред теб!“ среща ученици и студенти с успели млади хора

Образователна конференция под надслов „Жадни за знание: Успехът е пред теб!“ срещна ученици и студенти с успели млади хора от различни сфери. Целта на събитието, което се провежда днес в литературен клуб „Перото“, е да насърчи младежите да преследват успеха и активно да търсят кариерно развитие.  Емилия Клайн , един от лекторите в събитието и..

публикувано на 21.11.19 в 17:28

"Приключенията на Пиляпа - бялото бръмбарче” оживяват на премиерата

Пет На 26 ноември от 19.00 часа в НДК ще се състои премиерата на книгата "Приключенията на Пиляпа - бялото бръмбарче” Тя е творческа колаборация на двама артисти - художничката Петя Радивчева (Пиетра) и писателя Раймондо Варсано. В творбата се преплитат визуалното и белетристичното изкуство, което разширява обхвата на проекта от красотата на..

публикувано на 21.11.19 в 17:23
Фрагмент от изложбата

20 години продължава българското участие в ЦЕРН

Изложба по повод 20-годишното участие на България в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) беше открита от министъра на образованието Красимир Вълчев и генералният директор на организацията Фабиола Джаноти . В ЦЕРН участват активно 120 наши учени. ЦЕРН ни казва, че фундаменталната..

публикувано на 21.11.19 в 16:26
Даниела Райчева

Даниела Райчева: В Нови Искър продължаваме да надграждаме

Отправяме се към един от най-отдалечените райони на София – Нови Искър. Няма нито ден за губене, имаме много задачи – коментира пред Радио София Даниела Райчева , която на 3 ноември спечели трети мандат на балотажа с 55,97% срещу Владислав Владимиров (39,60%). По думите на Даниела Райчева Нови Искър един от най-бързо развиващите се..

публикувано на 21.11.19 в 16:13

С 5.4% увеличават средствата за почистване на София за 2020 г.

С 5.4% увеличават средствата за почистване на София за 2020 г. в сравнение с 2019 г. Така предвидените финанси са 217.1 млн. лева. Това е заложено в план-сметката за почистване на столицата през следващата година, обяви зам.-кметът  Йоана Христова .  С 83% повече улици е предвидено да бъдат измити машинно, като това е предвидено да се..

публикувано на 21.11.19 в 16:02