Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 33

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе.

Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща.

Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и работлива.
Ходила на работа всеки ден Спестомира и бачкала здраво, за съжаление без да знае, че не притежавала дъно и съответно всички парички, които влизали през процепа на гръбчето ѝ, изпадали някъде по пътя.

Но Спести не спирала да бачка, толкова усърдно го правила, че порцелановата ѝ повърхност започнала да се напуква. Тя пак не разбрала, а си ходила на работа и си свирукала, пардон погрухвала.

Майка ѝ, която била касичка крава, искала първоначално да я кръсти Спасимира, но впоследствие решила, че Пестенето е по-добро от Спасението. Второто изобщо не е ясно като резултат. Да те спасят от какво, кого, ти ли пък нещо спасяваш… Всичко изброено крие рискове и лишения.

Виж, пестенето е друга работа, ясно е, трупаш си монетките и после броиш.

Да, да, ама Спести хем работила, хем нямала, ама тя си ходила, защото работата я очаквала, запълвала ѝ времето и давала усещане за дълг.

Спести била щастлива от този факт и изобщо не ѝ пукало, че явно не можела да натрупа богатство. Накрая си решила, че стига да има малко хляб и сирене за вечеря, пак е добре и няма да умре от глад.

Лошото било, че Спести била обградена отвсякъде от чукове. Всички чукове непрестанно си търсили причини, за да вземат и малкото, което се опитва да спести Спести – за сметки, за дрехи, защото макар и касичка прасе, Спести не може да ходи гола, тя не била такава касичка. Най-големите чукове били колегите ѝ. Освен че били напълно неспособни да спестяват за себе си, те измисляли всевъзможни начини да я тормозят - купували си най-скъпите телефони, ходили на почивка, ядели всевъзможни неща, различни от хляб и сирене, за да я дразнят.

Сега ще попитате каква е поуката от тази така глупава касичка прасе. Не знам с точност, драги мои, но станало ясно, че чуковете в един момент просто за забавление, решили да пръснат порцелановото ѝ телце. Защо? Защото животът е несправедлив и винаги има тотално прецакани, които са били готови на тъпи саможертви.

Само че, ако се върнем към началото, те винаги правят своя избор сами… Никой не караше Спестимира да „пести“ и съответно да пропилее живота си. Така че си живейте прасешкия или какъвто и да е било живот – автентично!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Букурещ - да се "разходим" в няколко минути

Букурещ e столицата на Румъния и най-големият град в страната, а по брой на населението е най-голям и на Балканския полуостров. Легендата разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му..

публикувано на 21.11.19 в 19:13

За и против системата "Бонус-малус" при "Гражданска отговорност"

Въвеждането на системата "Бонус - малус" за "Гражданска отговорност" на автомобилистите ще бъде на два етапа и фактически ще влезе в сила от 2021 г. От догодина ще трябва да започне отчитането на нарушенията, на базата на които ще се формира цената на задължителната полица. От 2021-а ще трябва да е ясна и методологията, по която тези нарушения ще бъдат..

публикувано на 21.11.19 в 18:45

„Жадни за знание: Успехът е пред теб!“ среща ученици и студенти с успели млади хора

Образователна конференция под надслов „Жадни за знание: Успехът е пред теб!“ срещна ученици и студенти с успели млади хора от различни сфери. Целта на събитието, което се провежда днес в литературен клуб „Перото“, е да насърчи младежите да преследват успеха и активно да търсят кариерно развитие.  Емилия Клайн , един от лекторите в събитието и..

публикувано на 21.11.19 в 17:28

"Приключенията на Пиляпа - бялото бръмбарче” оживяват на премиерата

Пет На 26 ноември от 19.00 часа в НДК ще се състои премиерата на книгата "Приключенията на Пиляпа - бялото бръмбарче” Тя е творческа колаборация на двама артисти - художничката Петя Радивчева (Пиетра) и писателя Раймондо Варсано. В творбата се преплитат визуалното и белетристичното изкуство, което разширява обхвата на проекта от красотата на..

публикувано на 21.11.19 в 17:23
Фрагмент от изложбата

20 години продължава българското участие в ЦЕРН

Изложба по повод 20-годишното участие на България в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) беше открита от министъра на образованието Красимир Вълчев и генералният директор на организацията Фабиола Джаноти . В ЦЕРН участват активно 120 наши учени. ЦЕРН ни казва, че фундаменталната..

публикувано на 21.11.19 в 16:26
Даниела Райчева

Даниела Райчева: В Нови Искър продължаваме да надграждаме

Отправяме се към един от най-отдалечените райони на София – Нови Искър. Няма нито ден за губене, имаме много задачи – коментира пред Радио София Даниела Райчева , която на 3 ноември спечели трети мандат на балотажа с 55,97% срещу Владислав Владимиров (39,60%). По думите на Даниела Райчева Нови Искър един от най-бързо развиващите се..

публикувано на 21.11.19 в 16:13

С 5.4% увеличават средствата за почистване на София за 2020 г.

С 5.4% увеличават средствата за почистване на София за 2020 г. в сравнение с 2019 г. Така предвидените финанси са 217.1 млн. лева. Това е заложено в план-сметката за почистване на столицата през следващата година, обяви зам.-кметът  Йоана Христова .  С 83% повече улици е предвидено да бъдат измити машинно, като това е предвидено да се..

публикувано на 21.11.19 в 16:02