Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Готвачите съветват за здравето: чиста храна, умерени количества, информираност и спорт

Не питайте децата какво да им сготвите, те трябва да опитат всичко

Снимка: Луиза Лазарова
Международния ден на готвача отбелязаха деца на всякакви възрасти тази сутрин в Музейко. Малчуганите чуха за ползите от здравословното хранене, научиха и защо зеленчуците са ни приятели. Заедно с известни български шеф готвачи, децата приготвиха здравословни талиатели, а също и сладолед.

Добрата разнообразна храна в умерени количества и спортът вървят ръка за ръка, що се отнася до здравословния начин на живот. Днес например имплантирахме магданоз в блата за сандвичи, сложихме домати, лимон и дехидратирани маслини. По принцип е немислимо едно дете да ги хареса, но намираме начин - каза шеф Виктор Ангелов.

Снимка: Луиза ЛазароваЗа забавната част на програмата и за приготвянето на шарени здравословни сандвичи, помагаше и известният TV готвач Лео Бианки. Той изрази мнение, че за да се хранят децата здравословно, трябва да ги насърчаваме, а не да ги санкционираме с отнемане на играчки или лишаване на достъп до любимите им филмчета.

Гответе различни ястия, не оставяйте на децата да избират винаги пица или паста. Ако им представите нещо интересно, те може да го харесат и да поискат отново да им го сготвите - допълни Лео.

А децата и техните родители бяха щастливи, като най-много се зарадваха на сладоледа. Готварското парти завърши с хапване, а на родителите бяха дадени съвети, как вкъщи да приготвят богати на полезни вещества обяд и вечеря.

Чуйте още съвети от шеф Виктор Ангелов и Лео Бианки в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владия Михайлова

В какъв квартал и град искате да живеете? – пита изложбата „София утре“

Работата на инициативата „Визия за София“ намира продължение и израз в - изложбата „София утре“. Познаваме добре проблемите на днешна София. Градът се развива и все повече става космополитен – обясни кураторът на изложбата Владия Михайлова. – Предизвикателствата са свързани със застрояването, с въздуха, транспорта, с хората, които са нови и..

публикувано на 11.11.19 в 16:45

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

публикувано на 11.11.19 в 16:32

Дони: Надявам се с моето щастие да не преча на никого

Той е един от най-успешните, разпознаваеми и нестандартни певци в съвременната музикална история на България. Роден и израснал в София, открива призванието си отрано. В един момент от живота му става така, че майчинският разум надделява над чувствата на младия творец и той започва да изучава фармация с идеята да има прилична професия, защото..

публикувано на 11.11.19 в 16:29

40 портрета в книга казват: "Аз съм българка"

Знаете ли, че истинското име на детската писателка Калина Малина е Райна? А, че още през XIX век е имало българки-педагози, и то жени? Отговори на тези въпроси и други любопитни подробности може да откриете в книгата „Аз съм българка” от Петя Александрова и Капка Кънева . Освен 40-те истории на достойни българки, в сборника има и 40..

публикувано на 11.11.19 в 16:05
Есенните листа не трябва да ви спират от разходка на малкото дете на въздух

За бебетата най-добрата температурна среда е 22 градуса

Все още сме на вълните на златната есен, която ни радва със слънчеви дни. И макар сутрин да се увиваме в топли шалове, следобедните часове по нищо не предвещават колко близо е зимата, а вкъщи ту пускаме климатиците, ту ги изключваме. В такова време най-лесно се изстива, казваха някога нашите баби, затова ние се обърнахме към педиатрите и..

публикувано на 11.11.19 в 15:58
Константин Павлов

Константин Павлов- Комитата обещава нова организация на движението в район "Лозенец"

Константин Павлов-Комитата от "Демократична България" е новият кмет на район "Лозенец". На балотажа той спечели с 11 513 гласа, а досегашният кмет от ГЕРБ получи 7007. Едно от първите неща, които ще направи, след като положи клетва новият районен кмет на Лозенец, е да се запознае с хората, които работят в районната администрация. “Преди реформите,..

публикувано на 11.11.19 в 15:57

Пчелари искат ред и ясни правила в сектора

Пчелари излизат на протест тази вечер пред Министерство на земеделието, храните и горите. Протестното шествие е организирано от сдружение „Български свободни пчелари“ и е насочено срещу употребата на пестициди в земеделието. Исканията на пчеларите са свързани със заместването на химичните препарати с биологични и създаване на пчеларски борд.  Ясен..

публикувано на 11.11.19 в 15:46