Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Започват първите инспекции на училища в България, които трябва да дадат реална картина на качеството на предлаганото образование у нас, съобщава СЕГА. Първи на независима експертна проверка ще бъдат подложени училища и детски градини от Софийска област, след което ще се премине към учебни заведения в Ямбол. Това съобщи за "Сега" директорът на Националния инспекторат по образованието Анелия Андреева.  Миналата година бяха направени пилотни инспекции в 88 училища и детски градини в 28-те области у нас. Тази година започват същинските инспекции, чиято цел е не да контролират и наказват директорите, а да дадат цялостна и независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование. Новият тип проверки бе заложен в закона за предучилищното и училищното образование, като целта им е в бъдеще от тях да зависи част от финансирането на образователните институции. За учебната 2019/20 г. са планирани между 150 и 200 инспекции.

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, пише МОНИТОР. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв. Според постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите месечните възнаграждения за успех могат да бъдат два вида. Едните са за всички студенти в редовно обучение, на които средният успех от предходните два семестъра е по-висок от „добър 4“. Другите стипендии пък са за студентите, които следват в приоритетно професионално направление (педагогика, физически или химически науки, животновъдство и т.н.).

Резки промени в осигуровките и социалните обезщетения догодина няма да има, пише от първа страница СЕГА. От 1 юли пенсиите ще се осъвременят с 6.7% - най-високото увеличение от доста години насам. Таванът на пенсиите остава 1200 лв. Максималният осигурителен доход също остава 3000 лв., след като тази година бе ударно вдигнат на това ниво от 2600 лв. м.г. Това предвижда проектът на закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.. Промени в начина на изплащане на болничните няма да има - първите три дни ще се плащат от работодателя, а от четвъртия ден ще поема НОИ. Засега обаче липсва информация дали с преходните и заключителни разпоредби управляващите ще наложат някакви ограничения върху броя на дните. За такъв вариант говори наскоро на обществена дискусия по темата социалният министър Бисер Петков. Според него едно от възможните решения за ограничаване на фалшивите болнични е съкращаване на периода, в който личните лекари могат да издават болнични в рамките на една година.

Пробите за отровени пчели от химикалите за растителна защита от догодина стават безплатни, информира МОНИТОР. Това се предлага в проекта на новата Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020 - 2022 г. Проектът й и условията и редът за прилагане на мерките от нея са качени за обществено обсъждане на сайта за обществени консултации на министерския съвет. Отпускането на средствата ще става по мярка Е чрез която се финансират приложни изследователски програми в областта на пчеларството, включен е мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие, уточниха от земеделското министерство. Мониторингът ще помогне при решаване на проблемите, свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им с последващо влошаване на здравословното състояние.

Жените получават със 100 лв. по-ниски пенсии от мъжете, показват данните на Националния осигурителен институт за първата половина на годината, пише ТРУД. Средната пенсия за мъжете към юни е 428,36 лв., докато за жените е 326 лв. От 1 юли 2020 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7%, предвижда проектът на закон за бюджета на държавното обществено осигуряване. Таванът на пенсиите обаче ще остане 1200 лв. и през следващата година. От 1 юли 2020 г. минималната пенсия ще стане 234,13 лв., а средната ще е 412,28 лв. Процентът на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула и през следващата година ще бъде от 1,2%. Без промяна ще бъдат и обезщетенията за безработни. Майчинството през втората година също е замразено на 380 лв. Увеличава се обаче минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се граждани. От 510 лв. той ще стане 610 лв., колкото ще бъде и минималната заплата.

През 2013 г. скандалът със "златната локва" и такса "дезинфекция", събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата, разказва СЕГА. Оказва се, че 6 години по-късно "златният гьол" продължава да работи с пълна пара - всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като плаща за "услугата". Леките коли например дават по 5 лева, а камионите и автобусите - в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се администрира от БАБХ, но на практика се събира от частна фирма, която получава за това комисиона. Фирмата посредник е същата като през 2013 г. - "Пи. Еф. Си." ЕООД. Събирането на пари за дезинфекция е единствената дейност на дружеството, което според собствения му финансов отчет разполага с  две машини за по 1000 лева и с 38 души персонал. Срещу тези скромни активи стои впечатляващ бизнес модел - приходите на дребното ЕООД за 2018 г. са 10 млн. лева, а печалбата му след облагане надхвърля 8 млн. лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35