Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Чии генетични наследници са съвременните българи

Снимка: Любомир Лазаров
Преди няколко години български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до изненадващи резултати, спрямо изучаваното дълги години от учебниците по история у нас. В тях пишеше, че траките, заедно с прабългарите и славяните са един от трите главни етноса, които при смесването си образуват българската народност.

В същото време се подчертаваше тюрко-алтайския ни произход. Резултатите от научното изследване предизвикаха много отзиви и коментари, които все още продължават. От българска страна освен Медицинския университет, в изследването участват и специалисти от БАН акад. Ангел Гълъбов и Драга Тончева.

"Ние се върнахме доста назад. Пробите ни от траки са от второ-трето хилядолетие пр. Хр., но имахме находка на материал от пето хилядолетие, който не сме включили в нашите резултати, защото решихме, че е по-различна. Работихме съвместно с антрополози и историци, защото ние не сме историци и представяме само генетичната част", разказва Десислава Нешева - специалист в катедра “Медицинска генетика” на Медицинския университет в София.

Интерпретацията на данните става съвместно с историци и антрополози, които са работили с материалите. Първите резултати от изследването са излезли още през 2012 г. и в следващите години са надградили резултатите от тогава. “За прабългарите, това, което получихме като информация, сравнявайки със съвременните българи, се установи, че нямаме тюрко-алтайски произход, т.е. много далече сме от тюрките и алтайците”.

Ние сме много близко до съвременните европейци, до гърците и до италианците. Връзката с италианците се обяснява с алцековите българи.От генетична гледна точка славянският дял е много малък, обяснява още Десислава Нешева.

“В изследването ни антични славянски проби не сме изследвали. Преобладаващо те са имали обичай да изгарят останките на предците си, но сравнявайки съвременните славянски народи и нашите резултати, установяваме, че делът на тези народи са оставили много малък процент като следа или имат някаква връзка с нас генетично. Преобладаващия генофонд идва от древните българи - прабългарите.

Оказва се също така, че прабългарите не са били ниски, набити, с тъмна коса и дръпнати очи, а са били снажен народ, който е бил напредничав в развитието си. 

В момента изследването е в пауза, защото липсва финансиране, въпреки опитите на учените да го продължат. 
Чуйте още за генетичното изследване на българите в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София има вече 200 "умни светофари"

В София има над 370 светофарни уредби, като почти 200 от тях вече се водят "умни светофари". За съжаление тяхното управление може да бъде компрометирано, тъй като подобно на много светофари в цял свят, и столичните вероятно използват радио сигнали и пароли, които са зададени по подразбиране от производителите на системите и не са сменени в последствие от..

публикувано на 12.11.19 в 18:52

Преходът свърши, да живее преходът...

Четиринайсет автори, всеки от които разгръща в по 12 страници своите спомени и размисли за отминалите 30 години - това предлага уникалното по мащаба и формата си издание "Преходът - 30 години по-късно" , заедно с голяма доза полемика по важни за обществения живот теми и поглед към бъдещето. Авторите са имена на съвременници, познати с..

публикувано на 12.11.19 в 16:50
Доц. Костадин Ангелов

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от..

публикувано на 12.11.19 в 16:08

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя

Темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица е донорството. Министерство на здравеопазването започна кампанията “Да! За живот!”, в която участва и актрисата Неда Спасова , известна с ролята си на сестра Кая от известния сериал “Откраднат живот”. С нея разговаряме за трансплантациите и донорството без табу по темата. “Много хора не знаят за..

публикувано на 12.11.19 в 15:32
Йорданка Фандъкова

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет  Йорданка Фандъкова , след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на..

обновено на 12.11.19 в 15:01

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

обновено на 12.11.19 в 14:18

Трамвай излезе от релсите и блъсна жена пред Съдебната палата

Жена е пострадала, след като трамвай излезе от релсите пред Съдебната палата в София на кръстовището на бул. „Витоша“ и „Алабин“. Пострадалата е откарана в болница. Жената е преминавала в близост до трамвая и е била блъсната. Заради инцидента бе спряно движението на трамваите в посока „Лозенец“. На място има екипи на полицията. Около 13.30 часа..

публикувано на 12.11.19 в 13:08