Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кино "Влайкова" съхранява и до днес просветителския дух

Кино "Влайкова" е най-старото филмотечно кино в София. Намира се в центъра, на улица "Иван Асен втори", където още от началото на миналия век районът е бил известен като средище на културата и дори са го наричали Малкия Париж. Наоколо живеели известни тогава професори, музиканти, артисти. Днес сградата се стопанисва от читалище "Антон Страшимиров". Секретарят на читалището Цветелина Сярова разказа пред Радио София историята за създаването на киното.

Създателката на киното е учителка по професия. Родена е в Битоля, завършва Старозагорската гимназия и заминава за Македония, за да преподава. Като учителка работи шест години в Охрид, Битоля и Солун. След смъртта на първия си съпруг се запознава с Тодор Влайков.

Киното е дарено от Мария Влайкова на тогавашното министерство на просвещението, чрез нейното завещание, в което изрично е посочено сградата да се ползва само и единствено за просветна дейност. Това възспира всички апетити към мястото и неговата привлекателна локация.

От 1947 година до днес във "Влайкова" се развива разнообразна дейност. Просветното и будителско дело продължават, точно както би искала да се случва и основателката на киното. Залата на киното е с 80 места и често се отдава под наем. Примамливите цена и локация са причина много проекти да ползват сцената, но условието е продукцията, която се показва, да бъде в сферата на културата и да не уронва престижа на читалището, споделя г-жа Сярова.

Дейстивтелно дарено с любов, мястото продължава да съхранява културния и просветителски дух, който от управата на читалището смятат, че би бил гордост за основателката Мария Влайкова. Цената на това обаче е по-ограниченото финанасиране. Така продължава и до днес да съществува последното квартално кино в София, в което могат да се гледат филми на лента. Средище на културни дейци и на хора, обединени от любовта към българското, кино "Влайкова" е място, на което можеш усетиш духа на миналото и на неговите създатели и в същото време да погледнеш в бъдещето през очите на малките таланти, които правят първите си стъпки на сцаната му.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София има вече 200 "умни светофари"

В София има над 370 светофарни уредби, като почти 200 от тях вече се водят "умни светофари". За съжаление тяхното управление може да бъде компрометирано, тъй като подобно на много светофари в цял свят, и столичните вероятно използват радио сигнали и пароли, които са зададени по подразбиране от производителите на системите и не са сменени в последствие от..

публикувано на 12.11.19 в 18:52

Преходът свърши, да живее преходът...

Четиринайсет автори, всеки от които разгръща в по 12 страници своите спомени и размисли за отминалите 30 години - това предлага уникалното по мащаба и формата си издание "Преходът - 30 години по-късно" , заедно с голяма доза полемика по важни за обществения живот теми и поглед към бъдещето. Авторите са имена на съвременници, познати с..

публикувано на 12.11.19 в 16:50
Доц. Костадин Ангелов

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от..

публикувано на 12.11.19 в 16:08

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя

Темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица е донорството. Министерство на здравеопазването започна кампанията “Да! За живот!”, в която участва и актрисата Неда Спасова , известна с ролята си на сестра Кая от известния сериал “Откраднат живот”. С нея разговаряме за трансплантациите и донорството без табу по темата. “Много хора не знаят за..

публикувано на 12.11.19 в 15:32
Йорданка Фандъкова

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет  Йорданка Фандъкова , след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на..

обновено на 12.11.19 в 15:01

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

обновено на 12.11.19 в 14:18

Трамвай излезе от релсите и блъсна жена пред Съдебната палата

Жена е пострадала, след като трамвай излезе от релсите пред Съдебната палата в София на кръстовището на бул. „Витоша“ и „Алабин“. Пострадалата е откарана в болница. Жената е преминавала в близост до трамвая и е била блъсната. Заради инцидента бе спряно движението на трамваите в посока „Лозенец“. На място има екипи на полицията. Около 13.30 часа..

публикувано на 12.11.19 в 13:08