Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Надежда събира хората около хляба, кара ги да се чувстват равни

Знаете ли, че в някои части на България преди време на хляба често се е казвало „омирлик“. Освен, че е спасявал хората от глада, ги е обединявал, помирявал и сплотявал. Точно тези негови функции  възражда днес Надежда Савова-Григорова - културен антрополог. Организира срещи с всякакви социални прослойки с идеята да обедини различните и да приобщи отделените. Това е сбъдната нейна мечта.

НадеждаПрез 2008 година Надежда и съмишлениците й развиват мрежа от читалища и техни подобни асоциации на общностни културни центрове в цял свят, като към момента свързва повече от 50 страни от 6 континента. Година по-късно прави Хлебна къща, чиято пещ сплотява етноси и всякакви социални прослойки. Надежда дава началото на хлебна терапия.  Oбучава хора от уязвими групи и подпомага да има регулярни седмични безплатни социални и терапевтични месения и програми. Идеята й е събирайки се около хляба, всички да са равни.

С любов се градят големи успехи, създава се сплотена среда. Непознатите се обединяват, а познатите поглеждат с други очи един на друг.
Хлябът изгражда приятелства. Особено когато се меси с любов. Чрез сбъднатата си мечта Надежда разпространява посланието за мир и любов до всички, които вярват в заразната сила на доброто.


Най-силното и точно определение за хляба се съдържа в думите на великия руски учен Климент Аркадиевич Тимирязев: “Хлябът е едно от най-великите изобретения на човешкия ум”. В това вярва и Надежда. И търси съмишленици - хора, които да помагат в добрините, от които тя няма и грам намерение да се откаже. Всеки, когото среща в тези начинания, освен че я вдъхновява, и я учи. Вярва, че един незрящ човек може да ни обогати повече, отколкото един човек, гледащ …. но с критика.

Хлябът и традициите, пречупени през ценностната система на Надежда, засилват естествения процес на приемственост между поколенията, засилват принадлежността ни към миналото, свързаността с настоящето и мисълта за бъдещето.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В София има вече 200 "умни светофари"

В София има над 370 светофарни уредби, като почти 200 от тях вече се водят "умни светофари". За съжаление тяхното управление може да бъде компрометирано, тъй като подобно на много светофари в цял свят, и столичните вероятно използват радио сигнали и пароли, които са зададени по подразбиране от производителите на системите и не са сменени в последствие от..

публикувано на 12.11.19 в 18:52

Преходът свърши, да живее преходът...

Четиринайсет автори, всеки от които разгръща в по 12 страници своите спомени и размисли за отминалите 30 години - това предлага уникалното по мащаба и формата си издание "Преходът - 30 години по-късно" , заедно с голяма доза полемика по важни за обществения живот теми и поглед към бъдещето. Авторите са имена на съвременници, познати с..

публикувано на 12.11.19 в 16:50
Доц. Костадин Ангелов

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от..

публикувано на 12.11.19 в 16:08

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя

Темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица е донорството. Министерство на здравеопазването започна кампанията “Да! За живот!”, в която участва и актрисата Неда Спасова , известна с ролята си на сестра Кая от известния сериал “Откраднат живот”. С нея разговаряме за трансплантациите и донорството без табу по темата. “Много хора не знаят за..

публикувано на 12.11.19 в 15:32
Йорданка Фандъкова

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет  Йорданка Фандъкова , след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на..

обновено на 12.11.19 в 15:01

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

обновено на 12.11.19 в 14:18

Трамвай излезе от релсите и блъсна жена пред Съдебната палата

Жена е пострадала, след като трамвай излезе от релсите пред Съдебната палата в София на кръстовището на бул. „Витоша“ и „Алабин“. Пострадалата е откарана в болница. Жената е преминавала в близост до трамвая и е била блъсната. Заради инцидента бе спряно движението на трамваите в посока „Лозенец“. На място има екипи на полицията. Около 13.30 часа..

публикувано на 12.11.19 в 13:08