Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Загреб не е град-музей, а много жива и активна столица

С красивото си крайбрежие на Адриатика - Далмация и Истрия, планини и гори в Лика и Горски котар, множество живописни острови и езера, Хърватия е една прекрасна страна за туризъм. Невероятната градска култура на по-големите хърватски градове пък привлича туристи от цял свят. Ако преди години основният туристически поток се е отправял към крайбрежието, днес столицата Загреб се очертава като предпочитана туристическа дестинация, която очарова с множество културни и социални събития.

За Загреб разказва проф. дин Светлозар Елдъров от Института за балканистика с център по тракология към БАН. Като резултат от научния си труд и конференции, институтът има издадени 13 сборника - една истинска енциклопедия от над 2000 страници, изследващи българо-хърватските отношения от Средновековието до наши дни.

“Загреб не е просто един град музей, казва проф. Елдъров - този град наистина живее, живее много интензивно”. Той ни разказва още за културните връзки между Хърватия и България, които особено в ранните години на Третата българска държава, са изключително силни. Отношенията между българи и хървати от края на XIX, началото на XX век се базират върху една нескрита взаимна симпатия, която пък се корени в активния културен обмен. Българите тогава стават известни в Хърватия с двете си най-характерни национални черти, споделя проф. Елдъров - трудолюбие и ученолюбие.

Трудолюбие покрай българските градинари и зеленчукопроизводители, които само за десетилетие се заселват там и се прочуват като ненадминати майстори градинари, произвеждащи качествена и евтина продукция. Дотолкова позициите им са били важни за изхранването на Загреб по това време, че когато се връщат в България и биват мобилизирани по време на Балканските войни, в Загреб настава продоволствена криза. И до днес, казва професор Елдъров, някои от по-възрастните хървати говорят с уважение за българските зеленчуци.

В някои факултети на Загребския университет пък студентите от Следосвобожденска България са били мнозинство. Често са били давани за пример не само заради своята прилежност и академични постижения, но и заради активните си граждански позиции.

За културните връзки между страните можем да споменем и още много факти, като това, че Българската държавна печатница, като институция, е създадена с хърватско участие на печатари и типографи.  По това време и много учебници за началното образование в България са или преводи от хърватски или преработки, направени от педагозите, получили образованието си в Загребския университет. Театрални дейци от Хърватия също така имат заслуги в ранното развитие на българското театрално изкуство. 

Чуйте още по темата от проф. Светлозар Елдъров в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В София има вече 200 "умни светофари"

В София има над 370 светофарни уредби, като почти 200 от тях вече се водят "умни светофари". За съжаление тяхното управление може да бъде компрометирано, тъй като подобно на много светофари в цял свят, и столичните вероятно използват радио сигнали и пароли, които са зададени по подразбиране от производителите на системите и не са сменени в последствие от..

публикувано на 12.11.19 в 18:52

Преходът свърши, да живее преходът...

Четиринайсет автори, всеки от които разгръща в по 12 страници своите спомени и размисли за отминалите 30 години - това предлага уникалното по мащаба и формата си издание "Преходът - 30 години по-късно" , заедно с голяма доза полемика по важни за обществения живот теми и поглед към бъдещето. Авторите са имена на съвременници, познати с..

публикувано на 12.11.19 в 16:50
Доц. Костадин Ангелов

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от..

публикувано на 12.11.19 в 16:08

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя

Темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица е донорството. Министерство на здравеопазването започна кампанията “Да! За живот!”, в която участва и актрисата Неда Спасова , известна с ролята си на сестра Кая от известния сериал “Откраднат живот”. С нея разговаряме за трансплантациите и донорството без табу по темата. “Много хора не знаят за..

публикувано на 12.11.19 в 15:32
Йорданка Фандъкова

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет  Йорданка Фандъкова , след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на..

обновено на 12.11.19 в 15:01

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

обновено на 12.11.19 в 14:18

Трамвай излезе от релсите и блъсна жена пред Съдебната палата

Жена е пострадала, след като трамвай излезе от релсите пред Съдебната палата в София на кръстовището на бул. „Витоша“ и „Алабин“. Пострадалата е откарана в болница. Жената е преминавала в близост до трамвая и е била блъсната. Заради инцидента бе спряно движението на трамваите в посока „Лозенец“. На място има екипи на полицията. Около 13.30 часа..

публикувано на 12.11.19 в 13:08