Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Министерството на здравеопазването обжалва решението в градините да се пускат деца без ваксини, сочи СЕГА. Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Сливен ще обжалват пред Върховния административен съд решението на административния съд в Сливен, с което беше установена дискриминация по признак „лично положение“ на дете, спряно от градина заради липса на задължителни имунизации В края на октомври съдът в Сливен реши, че синът на отец Евгений Янакиев е дискриминиран, защото РЗИ в града е забранила детето да ходи на градина без ваксини, въпреки че по закон на градина могат да ходят само имунизирани деца. Основният мотив беше, че до детски заведения се допускат и деца, които нямат имунизации по медицински причини. ѝТова съдебно решение противоречи както на правилата на формалната логика, така и на редица международни актове, коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Според нея то е възмутително и не отчита обществения интерес, защото дава превес на личния интерес на закононарушителите – родителите на детето, които са отказали ваксинирането.

Строежът на новата детска болница е в задънена улица, научаваме от СЕГА. Министерството на здравеопазването е минирало строежа на отдавна чаканата Национална детска болница, в която да се съберат под един покрив разпокъсаните сега в цяла София педиатрични специалности. Според обявения от ведомството търг сградата или ще е незаконна, или ще се забави дълги години, смятат от Камарата на архитектите в България. За да не стане това, те предлагат да се обяви нов търг с ново задание.  Обявеният от МЗ търг е за изграждане на болница на мястото на недовършената сграда на педиатрията в двора на Александровска болница, вдигната през 1988 г. Той е за 94.5 млн. лв. с ДДС, за лечебно заведение с площ от 45 000 кв. м, с 2 основни корпуса на по 12 етажа, плюс още 6 на три и два сутерена и 350-400 легла. Това трябва да стане за 3 години.

Най-голям брой противогрипни ваксини, които са поставени безплатно на хората над 65 години от личните лекари по програма на Министерство на здравеопазването, са в столицата – те са 20 хиляди, съобщи пред БНР д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор, информира ТРУД. „Към момента това, което получаваме като информация от фирмата, с която се е договорила Здравната каса, основното количество ваксини се очаква да пристигне на 19-и ноември, така че в седмицата 18 – 22-ри наистина се надявам ваксината да е в България и в рамките на два, три дена, чрез дистрибутори, тя да достигне до всички, които са подали заявки. Имаше едно количество, доставено малко по-рано, около 20 хиляди дози, но те са употребени основно в София, тъй като основният контингент от тези хора се намират в София“, каза Кунчев.

Метрото може да не е готово до другото лято, предупреждава СЕГА. Въпреки уверенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова в предизборната кампания, че строителството на третия лъч на метрото върви по график и че участъкът от бул. „Владимир Вазов“ през центъра до „Красно село“ ще бъде отворен през първата половина на 2020 г., срокът може и да не бъде спазен. Това се разбра от думи на шефа на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев пред „Сега“. Причината е масираното избиване на подземни води по трасето и нуждата от многобройни укрепителни работи. Според Братоев към момента никой не може да каже кога точно ще бъдат пуснати първите осем нови станции от третия диаметър и дали това ще стане през първата половина на 2020 г. или „месец-два по-късно“.

24 ЧАСА публикува интервю със столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което тя потвърждава, че е разбрала искането на хората за промени: „Очакванията са за повече ред и контрол в строителството и ограничаване на презастрояването. Имам предложения за законодателни промени, които ще внеса лично в парламента. Ще настоявам за по-голямо отстояние при строителството на жилищни сгради, както и по-високи изисквания за осигуряване на паркоместа и озеленяване. Другите промени са насочени към още по-строг контрол над фирмите, които изпълняват общински проекти,“ обяснява Фандъкова. „Освен големите санкции в договорите настоявам тези фирми да носят и професионална отговорност. Смятам, че това ще ги дисциплинира повече, когато става дума за качеството на работата, за която се плаща с публични средства.“

Общинарите в София се събират за първи път във вторник, четем в МОНИТОР. По предварителна информация дневният ред на първото заседание ще включва приветствие на Пехливанов към новоизбраните общински съветници, кмет на София Йорданка Фандъкова, районни кметове и кметства. Новоизбраните кметове и общински съветници ще положат клетва, а първото заседание ще бъде официално открито от най-възрастния общински съветник. Чрез тайно гласуване съветниците трябва да изберат новия председател на общинския съвет. Общият брой на столичните съветниците е 61, като най-голяма е групата на ГЕРБ - 27. БСП е с 15 съветници, „Демократична България“ - 12, ВМРО-  4, „Атака“ - 2, и независимият Борис Бонев от „Спаси София“.

Спор за тол таксите по пътищата покрай София, пише МОНИТОР. 3000 км втори клас пътища ще са платени участъци в бъдещата тол система. 796 км автомагистрали и 2322 км първи клас пътища ще са останалата част от обхвата, за което превозвачите ще заплащат такси. Това стана ясно след заседание на обществено-държавната работна група за въвеждането на толсистемата. Спорове с общините и превозвачите има дали да се събират толтакси за пътища около големи населени места, които ги свързват с близките селища. Такава е стопанисваната от Столичната община Южна дъга на околовръстното, която все още се изгражда и е отпаднала от обхвата на пътищата с тол такси, стана ясно от думите на члена на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ проф. Олег Асенов. Такъв е случаят и с Източната дъга и само по Северната тангента засега ще се събират пари от трафика. Там е монтирана рамка, за да се анализира дали преобладава транзитният трафик или локалният

19% срив на продажбите на нови дизелови коли у нас, огромен скок при автомобилите на газ и метан, отчита 24 ЧАСА. С 19 процента е намаляло търсеното на автомобили с нафтови двигатели в България за първите девет месеца на годината спрямо 2018-а. В Европейския съюз сривът от началото на годината е по-малък - 16,4 процента. От юли до септември 2019 г. броят на дизеловите автомобили, регистрирани в целия ЕС, е намалял с 14,1% до 1 милион бройки В резултат на което пазарният дял на дизела намалява под 30%. Четири от петте най-големи пазари в ЕС отбелязват двуцифрен спад, като продажбите на дизели в Испания са с 34,7% по-малко, италианското търсене се свива с 24,5%, продажбите във Великобритания намаляват с 20,8%, а френското търсене - с 12,6%. Германия обаче регистрира увеличение от 4,7% през последното тримесечие




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21