Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Момчиловци - оазис на духовност и дълголетие

Родопчани са различни хора, те са с широка душа и в тях са втъкани добротата и гостоприемството. Векове наред са съхранили бита, културата, традициите и вярата, върху които те са стъпили здраво, каза пред Радио София Сийка Суркова, кмет на родопското село Момчиловци. Известно някога с добре развитите си занаяти, днес селото се слави с киселото мляко. Но и за това си има обяснение.

Преди около 100 години в Момчиловци са отглеждани около 40 хиляди овце, правени са кашкавалът и сиренето за войници по време на Балканската вода. Затова и доброто кисело мляко е едно наследство, което преминава в бъдещето. Преди 11 години в Момчиловци пристига делегация от Китай, за да се запознае на място как се заквасва млякото. Малко по-късно на китайския пазар се появява мляко за пиене с марка "Момчиловци". Така се ражда и фестивалът на киселото мляко, появява са и рекламата за селото на дълголетието. Стига се и до побратимяването с Шанхай.

Сийка СурковаПосетителите на Момчиловци са категорично, че усещането там е, че животът спира. Ежедневието, разбира се, е много по-спокойно от това в големия град. И не само спокойствието, недокоснатата природа и чистият въздух правят селото Център на здравно-духовния туризъм. Около него се вият туристически пътеки, а здравословната кухня включва не само един от "виновниците" за дълголетието на местните жители - киселото мляко, но и продукти от собствените градини. В околовръст са изградени 27 параклиса, както и лековито аязмо. И както отбеляза Сийка Суркова, наистина и вярата лекува и е предпоставка за дълголетие.   

И още за духовния ореол на Момчиловци. По време на посещение в селото, писателят Антон Дончев пренощува в частен дом, където е посрещнат късно през нощта с бяла роба и разпуснати коси, с газов фенер в ръката. Именно тогава се ражда образа на Елица от "Време разделно".

А какво бъдеще вижда за Родопите Сийка Суркова можете да научите в интервюто с нея на Добринка Добрева.