Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

До две седмици съдът казва дали увеличената цената на билета за транспорт е основателно

Снимка: Георги Корнейков, БНР

До две седмици Административният съд в София ще се произнесе дали увеличението на билета за градския транспорт от 1 лев на 1.60 лв. преди 3 години е било законосъобразно. Дотогава страните по делото трябва да внесат писмените си защити.

Общественият интерес е бил водещ в наредбата за промяна на цената, смятат юристите на общинския съвет. Според Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт това не е така.

"Това, което претендираме още от предишната наредба от 2016 година е, че тя не отговаря на регламента на ЕС за договорите за обществена услуга, който третира и приходи и разходи на дружествата. При нашия случай въобще не се говори за приходи на предприятията, които са "Метрополитен", "Електротранспорт", "Автотранспорт". Цената, смятам, че е определена изцяло политически, не се базира на реалната картина, самият механизъм е сбъркан, не конкретната цена. Това е нашето основно послание и трябва да бъде променено и реформирано в Центъра за градска мобилност", казва Кирев. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

В столичния кв. "Белите брези" остават без вода през деня

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. От 23.00 часа на 19 ноември 2019 г. до 05.00 часа на 20 ноември 2019 г., в жк. „Белите брези“ се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на жк. „Белите брези" - бул. „Гоце Делчев, бул...

публикувано на 19.11.19 в 08:54

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Незначително увеличение на болничните, изплащани от НОИ от четвъртия ден, показва официалната статистика на осигурителния институт въпреки истерията, която предизвика ГЕРБ за масови измами с болнични, информира от първа страница СЕГА . През първата половина на годината обезщетение поради общо заболяване са получили 518 233 души, което е с 4772 повече,..

публикувано на 19.11.19 в 08:35

Облачността се увеличава, но остава топло за сезона

Днес в низините и по поречието на Дунав ще се задържи мъгливо. Преди обяд, след временно намаление на облачността, главно над планинските райони, от запад тя отново ще се увеличи. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 13° и 18°, по-ниски в местата с трайна мъгла. Атмосферното налягане ще се задържи малко..

публикувано на 19.11.19 в 08:30

БФЖ набира участници в програма за общностно развитие

"Български фонд за жените" стартира програма за общностно развитие с цел подкрепа на общностни лидери и активни хора в усилията им да сплотяват и мобилизират общностите си. Проектът ще насърчава инициативи, свързани с обединяването на гражданите за по-добра обществена среда и обмен между различни общности. Водещата цел на програмата е да подпомогне..

публикувано на 18.11.19 в 14:14

Доброволци засадиха над 1200 фиданки край Драговищица

Гражданска инициатива по залесяване се проведе в землището на кюстендилското село Драговищица. Посадени бяха над 1200 фиданки цер, обикновен явор и зимен дъб от над 80 доброволци - ученици, деца и служители на стопанството, съобщи Тони Колев - директор на териториално поделение "Държавно горско стопанство - Кюстендил". Инициативата е на..

публикувано на 18.11.19 в 11:46

Райони без вода заради ремонти в столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Буря“ в кв. „Карпузица“ се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: кв. „Карпузица“ - ул. „Ива“; кв. „Горна баня“ – жп линия „София..

публикувано на 18.11.19 в 09:31

Столичната библиотека е домакин на вечер на американските индианци

Вечер на американските индианци ще има днес в Американския център в Столичната библиотека. Всички, които имат интерес към историята, културата и традициите на северно-американските индианци могат да присъстват на презентация от Българското индианско общество „Орловия кръг“. Ноември е обявен за Национален месец на културно наследство на..

публикувано на 18.11.19 в 09:02