Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ненужните автомобилни гуми предайте в пункт, не ги оставяйте до контейнера

Снимка: Ани Петрова, БНР

В сезона на смяна на автомобилните гуми гражданите могат да се освободят от излезлите от употреба в автосервизите, извършили смяната, съобщават от Столичната община. Те са задължени безплатно да приемат старите гуми от крайните потребители. 

Общината има и договор за приемане на излезли от употреба гуми с дружество („Норд гуми“), чиито площадки се намират на адреси: бул. "Илиянци" № 6, жп гара София-север и в район "Банкя", ул. "Райко Даскалов" № 51.
На  тези места може да предадете 8 гуми годишно и не повече от 4 гуми наведнъж.
Стари гуми се предават и по райони, ето адресите.

Изхвърлени до или в контейнерите за отпадъци, в зелени площи и на нерегламентирани места излезлите от употреба автомобилни гуми замърсяват околната среда. Освен това могат да попаднат при лица, които да ги горят неправомерно.
Изгарянето на гуми води до отделяне на токсични съединения, които не се разграждат бързо, пренасят се лесно по въздуха на големи разстояния и причиняват увреждания на природата и хората.

В Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община е предвидена забрана за изхвърлянето на стари автомобилни гуми във или около съдовете за отпадъци, в зелени площи или на други места за обществено ползване, както и санкциите за нарушителите.

Съгласно разпоредбите на чл. 80, ал. 1, т. 1 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община с глоба от 300 до 1000 лв. се наказва физическо лице, което изхвърля отпадъци на неразрешени за това места. Също така, съгласно чл. 81, ал. 1 от Наредбата с имуществена санкция в размер от 1400 до 4000 лв. се наказва едноличен търговец или юридическо лице, което изхвърля неопасни отпадъци на неразрешени за това места и/или нарушава разпоредбите за събиране, транспорт и депониране на битови или строителни отпадъци, нерегламентирано изгаря или извършва нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци.

Контролът по спазването и прилагането на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община се осъществява от Столичния инспекторат.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В София има вече 200 "умни светофари"

В София има над 370 светофарни уредби, като почти 200 от тях вече се водят "умни светофари". За съжаление тяхното управление може да бъде компрометирано, тъй като подобно на много светофари в цял свят, и столичните вероятно използват радио сигнали и пароли, които са зададени по подразбиране от производителите на системите и не са сменени в последствие от..

публикувано на 12.11.19 в 18:52

Преходът свърши, да живее преходът...

Четиринайсет автори, всеки от които разгръща в по 12 страници своите спомени и размисли за отминалите 30 години - това предлага уникалното по мащаба и формата си издание "Преходът - 30 години по-късно" , заедно с голяма доза полемика по важни за обществения живот теми и поглед към бъдещето. Авторите са имена на съвременници, познати с..

публикувано на 12.11.19 в 16:50
Доц. Костадин Ангелов

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от..

публикувано на 12.11.19 в 16:08

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя

Темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица е донорството. Министерство на здравеопазването започна кампанията “Да! За живот!”, в която участва и актрисата Неда Спасова , известна с ролята си на сестра Кая от известния сериал “Откраднат живот”. С нея разговаряме за трансплантациите и донорството без табу по темата. “Много хора не знаят за..

публикувано на 12.11.19 в 15:32
Йорданка Фандъкова

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет  Йорданка Фандъкова , след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на..

обновено на 12.11.19 в 15:01

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

обновено на 12.11.19 в 14:18

Трамвай излезе от релсите и блъсна жена пред Съдебната палата

Жена е пострадала, след като трамвай излезе от релсите пред Съдебната палата в София на кръстовището на бул. „Витоша“ и „Алабин“. Пострадалата е откарана в болница. Жената е преминавала в близост до трамвая и е била блъсната. Заради инцидента бе спряно движението на трамваите в посока „Лозенец“. На място има екипи на полицията. Около 13.30 часа..

публикувано на 12.11.19 в 13:08