Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Невидимите приятели на децата са въображаеми образи, с които те споделят ценни неща

Снимка: pixabay

Невидимите приятелства се появяват между втората и третата година от живота на децата, когато те все още не правят разлика между реално и измислено. Необходимо е родителите да не дават власт на този образ, но не трябва и да се забранява това общуване. 

Мимоходом покрай детската стая се случва някои родители да чуят странен разговор, в който участва само детето им. Това обаче не означава, че то си говори само, а по- скоро, че си е измислило някого, с когото споделя нещо ценно - това са невидимите приятели, които децата си създават, благодарение на креативното мислене и въображение. Най-често формата на невидимите приятели е човек, животни или супер герой, обяснява Елена Дражева - психолог и психотерапевт. Тя гостува в предаването "Прощъпулник,, за да обясни как науката тълкува това странно явление в живота на децата. 

"Невидимият приятел обслужва нуждите, свързани с отработване на определени трудности, които среща детето. Това може да не са само трудности. Понякога тези образи са плод на въображение. Често децата си играят с невидими приятели на игри, които никой покрай тях не може да играе. Родителите не трябва да се притесняват за това, особено ако детето им споделя за този невидим образ, защото така се получава информация за света им. Родителите трябва да подхождат към това явление с много въпроси и да слушат внимателно какво ни разказват децата".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Настъплението на електромобилите - бъдеще сега

Все повече големи автомобилни производители се нaдпpeвapвaт дa влaгaт милиapди дoлapи зa paзpaбoтвaнe нa технологиите за производство на електрически автомобили. Този вид превозни средства навлизат интензивно и на българския пазар. Електромобилите вече спокойно покриват 60 километровия пробег, който се изминава средно на ден, а притежават и редица..

публикувано на 14.11.19 в 19:27
Вася Попова

Вася Попова: Музиката е усещане, тя е дълбока свързаност с другия

За Вася Попова музиката е всичко. Противно на повечето очаквания, тя не мечтае от малка да стане певица, въпреки че музиката е неизменна част от нейния живот.  Като малка тя мечтае да стане археолог, най-голямото й богатство е било една купчинка от камъни, която  чистила и подреждала. Като всеки човек и нейният житейски път е имал спадове и върхове,..

публикувано на 14.11.19 в 18:01

Почти до всички училища в София се продават цигари

Младите хора (на възраст до 40 години) и жителите на градовете - областни центрове по-често от останалите забелязват рекламите на тютюневи изделия. 73% от българите са против това децата да виждат реклами на билбордове и транспаранти. Почти толкова - 71% от българите, са на мнение, че децата не следва да имат достъп до реклами на тютюневи изделия и в..

публикувано на 14.11.19 в 17:48

Експерти: Агресията сред подрастващите се разширява

Езиковата агресия може да бъде свързана със самото приложение на езика и начина, по който се употребява. Вербалната агресия, на свой ред, е целенасочена. Тя има определена цел и се свързва с негативна конотация и негативно значение, насочено към определен субект. Това разграничаване направи пред Радио София психотерапевтът Филипа Каменова по време на..

публикувано на 14.11.19 в 17:26
Детската болница ще бъде изградена на замразен строеж преди повече от 20 г. на територията на Александровска болница

Арх. Бакалова: Изграждането на нова Национална детска болница ще бъде по-евтино

Очаква се Върховният административен съд да обяви днес становището си по жалбата на Камарата на архитектите в България срещу обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за изграждането на Национална детска болница в столицата. От камарата настояват заданието да се преработи. Пред Радио София зам.-председателят й арх. Петкана Бакалова..

публикувано на 14.11.19 в 16:23

Проф. Герджиков представя програмата си за управление на СУ

Единственият кандидат за поста ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - проф. Анастас Герджиков, ще се срещне с академичната общност в университета. На дискусията ще бъде разгледана детайлно предлаганата програма за управление през следващите 4 години. На 20 ноември ще бъде взето решение кой ще бъде следващият ректор на най-старото..

публикувано на 14.11.19 в 16:00
Росина Станиславова

Росина Станиславова: Отваряме вратите за широки експертни съвети в "Красно село"

Росина Станиславова от Обединение „Демократична България“ е новият кмет на столичния район "Красно село". На балотажа тя успя да надделее над кандидата на Местна коалиция (ГЕРБ/СДС) и досегашен кмет Христо Апостолов, след сериозна разлика на първия тур. От няколко години Росина Станиславова активно участва в обществения живот в района като..

публикувано на 14.11.19 в 14:55