Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечният град Истанбул

Подобно на Рим и Истанбул е наречен вечен град, заради многовековната му история. Първата известна дата от историята на града, когато се споменава за поселения там, е 659 пр. Хр., когато на азиатската страна на Босфора се появяват първите гръцки заселници от Мегара и основават колония Халкедон. Днес в съвременната част на града, това е квартал "Кадъкьой". Година след първото поселение на азиатския бряг, е създаден и града в европейската част - наречен Византион, обясни гл. ас. д-р Калина Пеева от Института за Балканистика с център по Тракология.

В продължение на шест века, градът е столица на Римската империя - император Константин Велики го избира за столица. След разделянето на империята на Източна и Западна - става столица на Византийската империя. Градът е бил превземан от латините - кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход, през 1204 г. Това е едно от най-разрушителните събития за града. Дотогава в църквата “Св. София” са се пазили много важни християнски реликви, сред които и много вещи на Исус Христос и голяма част от кръста, плащеницата, сандалите и др. вещи, които са били светини за християните, но са отнесени в западна Европа, голяма част от светините просто са били унищожени.

По-късно Османското нашествие е също много разрушително. Църквата “Света София” е била отново разграбена и превърната в джамия.

В Истанбул могат да се проследят белезите на различни култури и народи, които са обитавали града в течение на векове. Много интересен е гръцкият квартал “Фенер”, където и днес може да бъде разгледана Цариградската патриаршия, както и гръцката църква “Св. Георги”. Запазен е и духът на улиците такъв, какъвто е бил векове назад. В близост до гръцкия квартал се намира и еврейският квартал “Абалат”, който е основан от евреи, които са били изгонени през XV век от Испания и се заселват и там. Запазени са две синагоги.

Могат да бъдат видени и следите от генуезци, венецианци и др., както и от българските възрожденци, които обогатяват града културно и исторически и са носители на специфична архитектура.
Интересни за туристите са също и желязната църква “Св.Стефан”, както и метохът към нея, също и Екзархийският дом. Златната църква “Хора” се намира в най-западната част на стария град и също е интересна.

Какви образци на ислямското изкуство може да видите в Истанбул - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43