Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Костадин Ангелов:

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

До края на годината ще бъде преоборудвана Клиниката по урология с ЯМР с мултипараметричен анализ, платформа за фюжън биопсия, лазери за пациенти със заболявания на простата, съобщи директорът

Доц. Костадин Ангелов
Снимка: Александровска болница
Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от създаването и 135 години от именуването си с тържествено честване тази вечер в зала 3 на НДК.

Пред Радио София директорът доц. д-р Костадин Ангелов съобщи още, че вече е подписан договорът за преместване на Клиниката по алергология в Клиниката по кожни болести, а до края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка за ремонт на Клиниката по хематология. Лошите условия в двете сгради станаха причина за протест на медици от болницата в края на миналата седмица. От здравното министерство обявиха, че отпускат общо 800 хиляди лева за тяхното реновиране още тази година.

Доц. Ангелов подчерта, че програмата за извършването на ремонт на тези сгради е стартирала доста преди лекарите да протестират:

"Програмата беше депозирана много преди протестите, беше одобрена и парите бяха налични в болницата много преди това... Днес, както обещах, договорът с фирмата, която да започне извършването на ремонта за преместването на Клиниката по алергология в кожна клиника, е подписан от страна на Александровска болница, предстои да бъде подписан от страна на фирмата и да започнат ремонтните дейности. След това престои обявяването на обществената поръчка за ремонт на Клиниката по хематология. Говорим за обявяване (на поръчката) в рамките на този месец. Какъв ще бъде срокът за завършване на ремонтите, зависи от спазването на законовите срокове по процедурата. Ако няма обжалване, до 9-10 месеца ремонтът на Клиниката по хематология ще бъде завършен."
 
Предстоят основни ремонти и на сградите на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, Клиниката по алергология и на Клиниката по кожни болести. Директорът на лечебното заведение посочи, че до края на годината ще бъде преоборудвана Клиниката по урология с ядрено-магнитен резонанс с мултипараметричен анализ, платформа за фюжън биопсия, лазери за пациенти със заболявания на простата. Пациентите ще бъдат оперирани и с апарата Да Винчи, закупен със съвместните усилия на здравното министерство, Университетската болница "Майчин дом" и Медицинския университет.  

Болницата реализира и проект съвместно с Международната атомна агенция за изследване на пациентите с галий при злокачествени образувания. Предстои и провеждане на лечение на пациенти с костни метастази, посочи директорът на Александровска болница:

"До момента през клиниката са преминали шестима пациенти с рак на простатата с метастазирал карцином в костите, от които имаме един напълно излекуван пациент. Това е постижение, с което много се гордеем."

От 2012 г. до момента в ремонтни дейности в болницата са инвестирани над 25 милиона лева, като цялостно обновяване е направено в 13 болнични звена. Инвестициите в оборудване са на обща стойност над 45 милиона лева.

Средствата за тържественото честване на юбилея в НДК довечера са предоставени от фирми-дарители, посочи още доц. Костадин Ангелов. Поканени са всички служители на лечебното заведение и на другите столичните болници, представители на държавните институции, министерства, Народното събрание, Столичната община, НЗОК, Медицинския университет, Българската патриаршия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05