Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: Memory of Nations Website

ЛЕКЦИЯ И ДИСКУСИЯ

От Чешкия център канят на лекция и дискусия с историка, публициста и дисидента Петър Плацак (Petr Placák), който преди 1989 г. се занимава със самиздат и пише за различни емигрантски списания. Началото е от 18 ч.
В текстовете си Плацак обръща внимание на европейската история през 20. век, особено върху идеологическите основи на тоталитарните режими и независимата култура в периода на т. нар. нормализация в Чехословакия. От 2013 г. работи в Института за изследване на тоталитарните режими.

СЦЕНА

Девет успешни мъже излизат днес на една сцена (City Stage). Това са актьорът Юлиан Вергов, доц. Станимир Сираков, футболната легенда Стойчо Младенов, известният с графитите си художник Станислав Трифонов – Nasimo, stand up комедиантът Ники Станоев, най-младият писател (с 8 книги) Иво Христов, тв водещият Светослав Иванов, Филип Захариев - готвач, пътешественик, писател и фотограф, параолимпиецът, шампион по тенис на маса Денислав Коджабашев, Деян Веселинов - журналист и водещ на събитието. Специален музикален гост е група Ostava.
Началото е в 16:00 ч.

ТЕАТЪР

Продължава традиционния Театрален маратон, свързан с Европейската нощ на театрите 2019. Тази вечер от 19 ч в Дома на културата "Средец" (ул.Кракра 2А) ще се играе „Летисия и любовното биле“ от Питър Шафър.

ЕКРАН

Въпреки че Киномания официално се открива утре, тази вечер в кино "Люмиер Лидл" като част от програмата на фестивала ще се прожектира българският „7“ - Омнибус от 7 късометражни филма.
Началото на I-ва част е от 19:00 ч с новелите "Better Nature", "Нина" и "Дом", а II-ра част – от 20:30 ч със: "Съвсем като мен", "Химера", "Изчезващ вид" и "Дует".

ЕКСПО

  • Международното триенале на сценичния плакат може да разгледате в Мраморното фоайе на НДК (вх.А4).

АРТ 

От тази вечер до края на ноември ще може да разгледате изложба на двама млади графици Васил Ангелов и Зоран Мише. Двамата автори са познати на публиката като част от графичното студио Принт Нест. С редица национални и международни изяви и награди зад гърба си, в галеря Нюанс те ще представят графики, правени в последната година, обхващащи темата "Тотеми".

Авторите са наблегнали на субективното, даже твърде личното изживяване, нуждата за затвърждаване на най-ценните неща в живота, а именно - любовта, приятелството, истината, издръжливостта… Тотемите и знаците, на които двамата автори се уповават, отварят въпроси за това кои са съвременните идеали и дали те наистина са тотеми. Творбите провокират и загатват кое е ценното в нашата действителност.

НАГРАДИ

В 16:00 Клуб 1 на НДК (с вход откъм Пилоните) ще отвори врати за изложба с рисунки от участниците в Националния конкурс за детска рисунка „Хари Потър – 20 години магия“. В инициативата са участвали 896 ученици от 1 до 7 клас. В 18:00 ч. започва церемонията по обявяване на победителите с гости журито на Конкурса в състав Любен Зидаров, Михаил Костов и Станислав Койчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48