Златна монета "Писменост" за Деня на народните будители

По случай Деня на народните будители ще бъде издаден специален празничен вестник за българската интелигенция - “Златна книга”. Медийни партньори са Българското национално радио и Българската национална телевизия. Около създаването на “Златна книга” обединяват усилия Съветът на Европейската научна и културна общност, Клубът на българския културен и научен елит, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти и Съюзът на българските художници.

Част от „Златна книга“ е конкурсът за есе на тема “Българските будители - през Възраждането и днес“. Поредицата от честванията ще завърши в деня на Народните будители 1-ви ноември с празничен концерт. Той е посветен на конкретни постижения на учените от Българска академия на науките, на Съюза на учените в България, на българските университети и училища, на културните институции и личности, заслужили най-много обществено признание за постиженията си. На концерта авторите на най-хубавите есета ще получат вестника “Златна книга” с публикуваните есета и специалната Златна монета “ПИСМЕНОСТ”. Тя е изработена в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие, на лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.

Отличия за принос в развитието на българската наука и култура ще получат институции и личности с високо обществено признание за успехите.

Есетата трябва да бъдат изпращани на редакционния e-mail на Съюза на българските журналисти - sbj@sbj-bg.eu най-късно до 20-ти октомври. Резултатите от Конкурса ще бъдат обявени на сайта на Съюза на българските журналисти на 25–ти октомври.

Какво още са подготвили от СБЖ, научете от председателя Снежана Тодорова, какво е предизвикателството около оформлението на „Златна книга“, разберете от Надя Попова и какви още изненади се очакват в Деня на будителите, чуйте от Росица Златанова.Галерия