Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Родина зад граница

Снимка

Новата рубрика по Радио София „Родина зад граница“
има за цел чрез средствата на медията да отвори публичен интеграционен форум за хората, които са избрали България за свое убежище, тъй като техният образ е демонизиран и митовете за различията обсебват панически българското общество.

Чрез поредица от очерци ще обсъждаме темата как обществото и институциите да познават и комуникират хората, получили международна закрила в нашата страна.

Чрез представяне начина на живот на мигрантите у нас, на техния бит и културни ценности ще акцентираме върху социалната среда и мястото им в местните общности.

Друг акцент в реализирането на проекта е да проверим дали съществува дискриминация спрямо бежанците, от какво имат нужда в нашата страна, от какво са застрашени и какви са възможностите за гарантиране на човешките права у нас.
Искаме да провокираме позитивна промяна на обществените нагласи спрямо бежанците и мигрантите в България като разгърнем техния  народопсихологичен образ, да пресъздадем автентични и неподправени разкази за бежанците, да преобърнем консервативните страхове в нашето общество и вместо да сочим с пръст тези хора, да им подадем ръка, тъй като те са избрали нашата страна за Родина зад граница.

Рубриката се излъчва всяка събота след новините в 12 ч. по Радио София.
Проектът се осъществява в колаборация с Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България и е финансиран от Българския фонд за жените.

България като възможност в очите на сириеца Милад

Как вижда страната ни един млад сириец, трудно ли е да започнеш бизнес и да си намериш приятели. За това разказва сириецът Милад , който от близо три години и половина живее в България заедно с родителите и голямото си семейство. В България е и брат му,..

публикувано на 15.10.18 в 09:53

Държавната агенция за бежанците в помощ на най-уязвимите

Как приемаме бежанците и какви са възможностите за гарантиране на човешките им права у нас - отговорите потърсихме от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към Министерския съвет, чиито основни функции са свързани с приема, настаняването, регистрацията и..

публикувано на 08.10.18 в 18:19

Рим Ханна от Ирак и нейната щастлива българска история

Днес ще Ви разкажем историята на Рим Ханна от Ирак. Ако трябва да се придържаме към точните определения - Рим не е бежанка, но България е нейна втора родина. Идва в страната ни напълно легално с виза още през 1996 г. Причината е единият й брат, който..

публикувано на 01.10.18 в 12:23

България е голяма страна с добри хора в живота на едно момче от Афганистан

Радио София стартира рубриката “Родина зад граница”, в която разказваме за бежанци, избрали България за свое убежище. Първата история е на едно момче от Афганистан - Моджи, з а срещата с когото съдейства Представителството на Върховния комисариат на ООН..

публикувано на 24.09.18 в 13:00