Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Родина зад граница

Снимка

Новата рубрика по Радио София „Родина зад граница“
има за цел чрез средствата на медията да отвори публичен интеграционен форум за хората, които са избрали България за свое убежище, тъй като техният образ е демонизиран и митовете за различията обсебват панически българското общество.

Чрез поредица от очерци ще обсъждаме темата как обществото и институциите да познават и комуникират хората, получили международна закрила в нашата страна.

Чрез представяне начина на живот на мигрантите у нас, на техния бит и културни ценности ще акцентираме върху социалната среда и мястото им в местните общности.

Друг акцент в реализирането на проекта е да проверим дали съществува дискриминация спрямо бежанците, от какво имат нужда в нашата страна, от какво са застрашени и какви са възможностите за гарантиране на човешките права у нас.
Искаме да провокираме позитивна промяна на обществените нагласи спрямо бежанците и мигрантите в България като разгърнем техния  народопсихологичен образ, да пресъздадем автентични и неподправени разкази за бежанците, да преобърнем консервативните страхове в нашето общество и вместо да сочим с пръст тези хора, да им подадем ръка, тъй като те са избрали нашата страна за Родина зад граница.

Рубриката се излъчва всяка събота след новините в 12 ч. по Радио София.
Проектът се осъществява в колаборация с Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България и е финансиран от Българския фонд за жените.

Публикации

Бежански истории от първо лице в "Родина зад граница"

В продължение на почти три месеца всяка събота след обедните новини ви срещахме с хора, избрали България за свое убежище, представяхме ви също институции и организации, подпомагащи бежанците, но и съдействащи за преодоляването на негативните..

публикувано на 01.04.19 в 14:53
Нина Шишева е един от студентите в магистърската програма

Нова магистърска програма създава кадри за работа с бежанци

Нова магистърска програма "Социална работа с бежанци и мигранти" започва от началото на учебната 2018/2019 година във Факултета по педагогика на СУ "Св. Климент Охридски“. Магистърската програма се реализира с подкрепата на Представителството на Върховния..

публикувано на 01.04.19 в 14:21

Даян Шаер и нейната българо-сирийска история

Даян Шаер е млада писателка. Баща й е сириец, майка ѝ българка. Написва романа си "Има ли места в рая", за да отдаде почит на сирийските си роднини и го посвещава на баща си, за да му бъде по-лесно да приеме случващото се в Сирия. Баща ми е пристигнал в..

публикувано на 25.03.19 в 14:46

България - красива и мирна страна в очите на едно иракско семейство

В това издание на рубриката, представяща историите на хора със закрила в България, ви срещаме с малкия Джалил и двете му сестри Сахар и Урут. Те бягат от Ирак заради войната. В страната ни първо идва баща им с един от по-големите им братя, след което..

публикувано на 18.03.19 в 11:07

За бежанците България е най-бързата държава

В рубриката днес ще ви запознаем се едно семейство от Сирия, което избира България за родина зад граница. Дъщерята на семейство Абуд - Алямама е на 12 години и говори много добре български език, който е научила сама за година и половина. Малкото..

публикувано на 11.03.19 в 15:11

Бежанецът Рафик Хана и неговата успешна кариера в България

Рафик Хана идва в България заедно със семейството си от Египет. На трудова борса за бежанци среща сегашния си работодател инж. Бойко Вълев , който казва, че не прави разлика между хората, цвета на кожата им, религията или статутът им. За него е..

публикувано на 06.03.19 в 14:42

Българското сирене и мед в живота на едно сирийско семейство

В днешното издание на “Родина зад граница” ви срещаме със семейство Шарафли, които идват от Сирия. Бащата Абдул Ахед таи надежда един ден да върне семейството си обратно в родината, а докато е в България, заедно със съпругата си Мериям и четирите им деца,..

публикувано на 25.02.19 в 16:05

Сертификътът REST - успешни истории за трудова интеграция на бежанци

В днешното издание на "Родина зад граница" ще ви разкажем за сертификатa REST, който се връчва на фирми, които развиват потенциал за работа с бежанци. На тържествена вечеря в София бяха връчени грамоти на работодатели, успели да видят..

публикувано на 18.02.19 в 12:25

Кампанията „Подари топлина“ събра 1100 килограма дрехи за бежанците

Съпричастността и безвъзмездната помощ променят живота и дават надежда за по-светло бъдеще. Студените зимни дни и липсата на топли дрехи подтикват сдружението „Съвет на жените бежанки в България“, да организират кампанията “Подари топлина”. Помощта не..

публикувано на 11.02.19 в 13:36

“Каритас София” в помощ на бежанците

Една от многото дейности на “Каритас София” e да помага и на бежанците в България, които като всеки друг човек имат нужда от лекарска и доболнична помощ, напътствие и подкрепа в търсенето на дом, работа, училище и социални услуги. Опитваме се да покрием..

публикувано на 07.02.19 в 13:42