Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Прочит на Шуберт с кларинета на Габриеле Мирабаси

От почит към Пако де Лусия с младия Марко Мескида до рядък за джаз-идиома прочит на Шуберт с Габриеле Мирабаси

Слънчев джаз+ на 16 юни тръгва от поредната пианистична почит към Пако де Лусия с младия автор Марко Мескида, за да завърши с рядък за джаз-идиома прочит на Шуберт с Габриеле Мирабаси. В средата на предаването - откъси от два нови албума, представени..

публикувано на 16.06.19 в 07:25

От ню джаз с "Нувел Ваг" и "Хидън Оркестра" до вечни пиеси на Джино Паоли

Слънчев джаз+ на 9 юни започва с електро-ню джаз и завършва с италиански стандарти. "Хидън Оркестра" и "Нувел Ваг" дават място на вокалните опити на майстора на пианото Брад Мелдау и басистката Есперанса Спалдинг. Втората част е посветена на Давид..

публикувано на 09.06.19 в 07:25
Щастие има не само на сцената...

С тромбона си Георги Корназов разказва истории от България

Последният майски Слънчев джаз+ започва с три джаз-дами и техните формации. Ники Парот и Тиерни Сътън имат френски привкус в пиесите си, а Сесил Верни въвежда в темата за небесните селения, която Брад Мелдау развива в новия си албум и с когото..

публикувано на 26.05.19 в 07:20
Рено Гарсия-Фонс

Рено Гарсия-Фонс и Щефан Микус, плюс нови открития

Етно-минимъл е темата на днешния "Слънчев джаз+" . Слушаме познати имена, гостували и на Джаз+ фестивал тук, като Рено Гарсия-Фонс и Щефан Микус. Откриваме нови такива, като арменската вокалистка Арени Агбабян с дебюта ѝ за ЕСМ и откритието на АСТ..

публикувано на 12.05.19 в 07:35
Джино Паоли

Италиански класики с Джино Паоли, албум на Анжелик Киджо, посветен на Селия Крус

Първият майски "Слънчев джаз+" започва с отбелязване на 85-ата годишнина на Шърли Хорн, една от нашите "кръстници". Италианският стандарт в нейно изпълнение ни води към последните версии на други италиански класики с Джино Паоли. В новата продукция на..

публикувано на 05.05.19 в 07:35

Сакрална музика от Италия, плюс тематичния проект на Адам Балдих квартет

Христос Воскресе! И то с произведения, обединени в темата Sacrum & Profanum . Първото е намерения в 13-и век в Кортона първи в Италия сборник с музика със сакрално звучене, на базата на народни мелодии. Паоло Фрезу и Даниеле ди Бонакорса знаят как..

публикувано на 28.04.19 в 07:35
На 1 май ще се навършат 85 години от рождението на пианистката и певица Шърли Хорн (1934-2005)

Албум в памет на Шърли Хорн, плюс Ришар Галиано и Масимо Фарао с техни версии по Бах

Третият априлски "Слънчев джаз+" продължава с двата нови проекта в памет на Жак Брел и на Барбара. От първия слушаме версията на Заз на "Брюксел". Вторият е соло-пиано - в продължение от миналия път, още две композиции за Барбара от Гийом дьо Шаси...

публикувано на 21.04.19 в 07:40
Андреа Мотис е добра и с тромпета, и пред микрофона...

Младата Андреа Мотис (вокал и тромпет), Еманюел Бекс (орган), плюс китарна лирика

Слънчев джаз+ на 17 март започва на френска вълна с последната продукция на органиста Еманюел Бекс и на китарното дуо Силвен Люк-Марилиз Флорид. Средата на предаването е посветена на новите албуми на младата каталунска тромпетистка и певица Андреа..

публикувано на 17.03.19 в 07:25
Нюен Ли в акция на сцената

Ригмор Густафсон с трибют към Джони Митчъл, плюс Хавиер Джирото и Нюен Ли

Първият мартенски "Слънчев джаз+" започва с трибют към Джони Митчъл от шведската джаз-прима Ригмор Густафсон. Танго нуево - 45 години след знаменателната среща на върха на Астор Пиацола и Джери Мълиган, запомнена с едноименния албум. Отново..

публикувано на 03.03.19 в 07:20
Ииро Рантала отдава почит към двама други пианисти - Чик Кърия и Йосбьорн Свенсон, в концерт в Берлинската филхармония

Пианистът Ииро Рантала в джаз проект в Берлинската филхармония

Последният февруарски Слънчев джаз+ започва с последната продукция на гостувалия ни китарист Нюен Ли. Сесили Норби представя песни на дами, които са я вдъхновявали - Каръл Кинг и Джони Мичъл. Ииро Рантала, чиято музика е и в кураторските ни плейлисти..

публикувано на 24.02.19 в 07:20