Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Нова продукция на "Римден" плюс Карлос Сантана, вдъхновен от Мона Лиза

Третият февруарски Слънчев джаз+ представя новата студийна продукция на "Римден" - ритмичната секция на Йосбьорн Свенсон с пианото на Буге Веселтофт. Карлос Сантана и Рон Картър ни изненадват с "Любовници от старо време" - част от визиите на Сантана след..

публикувано на 17.02.19 в 07:25
Ан Пасео с любимите си палки

Французойки в джаза - с барабани или с класическа китара

Февруарските издания на Слънчев джаз+ продължават с нова продукция на стари познайници. Започваме с един от "кръстниците" ни, китаристът Силвен Люк и началото от бъдещия му дуетен албум с класическата китаристка Марилиз Флорид. Жените във..

публикувано на 10.02.19 в 07:25
Мишел Петручани - виртуоз над клавишите

20 години пианото на Мишел Петручани звучи високо, високо...

В Слънчев джаз+ през януари отбелязваме 20 години от оттеглянето на Мишел Петручани от земната сцена. На 20 януари го слушаме в концертни записи с Боби Макферин в Холандия като част от квартета на Чарлз Лойд. Следват два стандарта с Джим Хол и..

публикувано на 20.01.19 в 07:25

В Слънчев джаз+: Ал ди Меола и Джейкъб Колиър, плюс петима любими пианисти

Във второто си януарско издание Слънчев джаз+ започва с четири любими теми на петима любими пианисти и наши "кръстници" - Мишел Петручани, Чик Кърия, Чано Домингес и Ре Лема в дуо с Лоран дьо Уилд - последните в компанията на Маню Дибанго в Студио 105..

публикувано на 13.01.19 в 07:20
Мишел Петручани

Спомени за Мишел Петручани - с разговори и музика

Двайсет години без Мишел Петручани - един от първите "кръстници" на Джаз+ . Спомняме си го с откъси от разговора ни в Прага, когато предаването бе само на година. Слушаме го с баща му Тони, в дуети с Нилс Педерсен и Еди Луис. Брат му Филип заедно с..

публикувано на 06.01.19 в 07:35

Българският джаз на фона или като част от европейския

Последният за годината Слънчев джаз+ отбелязва излизането на енциклопедията на джаза в Европа с гостуването на автора на частта за България – доайенът на джаз критиката Владимир Гаджев. Къде сме били от 60-те до края на века? Какви са..

публикувано на 30.12.18 в 07:20

Клаз брадърс, Артуро Сандовал и още записи от цял свят, посветени на Рождество

Предколедно в Слънчев джаз+ слушаме записи от посветените на Рождество записи от цял свят: от Нилс Ландгрен и Лост фингърс (съответно шести и трети пореден коледен албум), през Артуро Сандовал с хора на Нотр Дам и Клаз брадърс с кубински перкусии до..

публикувано на 23.12.18 в 07:20
Джейкъб Колиър в свои води...

Детето-чудо Джейкъб Колиър вече не е дете

Третият декемврийски Слънчев джаз+ започва с новия опус на детето-чудо, както нарекохме Джейкъб Колиър при първото му представяне през май 2015-а. Три години и две Грами та по-късно младият талант е отново композитор, мултиинструменталист, певец и..

публикувано на 16.12.18 в 07:15
Армел Дюпа в Първо студио на БНР

Армел Дюпа и Ибраим Маалуф - от концерти, плюс нова продукция на Де-Фаз и Бирели Лагрен

Слънчев джаз+ на 9 декември започва на концертна вълна. Импровизациите на Армел Дюпа в Първо студио на БНР и част от разговора ни с него, когато обръщаме внимание на един от първите ни кръстници - Мишел Петручани. Продължението е с многохилядния концерт..

публикувано на 09.12.18 в 07:20

Тромпетистът Паоло Фрезу с два нови албума

Първият декемврийски Слънчев джаз+ води на разходка из времето и пространството. Един от "кръстниците" ни - тромпетистът Паоло Фрезу, почти едновременно издаде два албума - в трио около музиката на Чет Бейкър и с вокалния ансамбъл "А Филета" върху..

публикувано на 02.12.18 в 07:25