Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Знаете на какво свири Харолд Лопес-Нуса

Харолд Лопес-Нуса - с пианото под ябълковите дървета

Последният Слънчев джаз+ на месеца е с документални записи от Кутанс - фестивала "Джаз под ябълковите дървета", разговор с Харолд Лопес-Нуса преди концерта му там (първо интегрално слушане от 25 юни в Бинар ), поздрав от Стейси Кент и биса,..

публикувано на 24.06.18 в 07:15
Raphaël Imbert

Саксофонът на Raphaël Imbert в компанията на орган

В Слънчев джаз+ на 10 юни ще слушаме втората част от концерта на Силвен Люк и част от разговора ни с Ришар Галиано за джаз и орган. Документален запис от катедралата на Кутанс Бах и Колтрейн. Нощта е млада! Приятно слушане.

публикувано на 11.06.18 в 10:40

Китаристът Силвен Люк и негови гости от фестивала в Кутанс

През юни говорим с някои от нашите „кръстници” и слушаме последните им документални записи. В това издание - китарата на Силвен Люк и част от гостите му на тазгодишното издание на „Джаз под ябълковите дървета” в Кутанс, Нормандия. Джазът..

обновено на 04.06.18 в 11:29
Георги Корназов е оставил временно тромбона, за да разговаря с водещия на Слънчев джаз+ Людмил Фотев

Георги Корназов квартет във Второ студио на БНР

25 години Джаз+ с миниконцерт на Георги Корназов квартет във Второ студио на БНР с участието на Александър Логозоаров - китара, Борис Таслев - контрабас, Атанас Попов - барабани и Любомир Цанев - пиано, както и обещания от миналия път..

публикувано на 28.05.18 в 11:28
Моби е не само композитор и ди-джей, но и мултиинструменталист

Моби ни посреща с "Добре дошли в тежките времена", Джо Ловано, Д. Дъглас и Дж. Барон - със "Скандал"

Слънчев джаз+ на 20 май продължава темата "Политическа коректност и джаз" с живи примери от фестивала "Джаз под ябълковите дървета" в Кутанс, Франция. Оттам слушаме формацията на Джо Ловано, Дейв Дъглас и Джоей Барон - "Скандал", преди това -..

обновено на 21.05.18 в 09:44
Бразилката Елиан Елиас не само свири виртуозно джаз на пианото, но също така пише песни и пее

С нови записи на Елиан Елиас, Анди Шепърд, Джоей ди Франческо, плюс гласа на Солвейг Слетейел

В средата на май излиза вторият авторски албум на малийката Фатумата Диауара, известна ни и от работата си с току-що гостувалия ни Роберто Фонсека и с музикантите АфроКубизъм . Продължаваме представянето на албумите на Елиан Елиас и Нилс Петер Мьолвер...

обновено на 14.05.18 в 10:37
Нилс Петер Мьолвер (тромпет) на джаз сцена във Варшава заедно със Слай (ударни) и Ейвин Аарсет (китара)

Нилс Петер Мьолвер и партньори задават темата "Политическа коректност и джаз"

Слънчев джаз+ през май е с тема "Политическа коректност и джаз". По подразбиране, това е оксиморон. Сигурно затова Нилс Петер Мьолвер изписва с много "К" едноименното парче от последния си албум със Слай и Ейвин Аарсет ( Politically KKKorrrekkkttt )...

обновено на 07.05.18 в 11:22
Сценична изява на открито на Борис Таслев, Arnau Garrofé Farràs, Piero Epifanía и Симеон Леонидов – под името Ritmos Negros

Ритмос негрос и Жюли Фройнд с документални записи от Второ студио на БНР от сега и отпреди четвърт век

Последният априлски Слънчев джаз+ приключва с темата за 25-ата ни годишнина в софийския ефир с документални записи от Второ студио на БНР от сега (Ритмос негрос) и отпреди четвърт век (Жюли Фройнд), от зала 2 на НДК отпреди 20 години (Теодосий..

обновено на 30.04.18 в 10:31
Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари..

обновено на 23.04.18 в 10:30
Феликс Касаверде - с китарата на втори план, във Второ студио на БНР

Жюли Фройнд и Феликс Касаверде, плюс концерта на Теодосий Спасов и Трилок Гурту

Третият априлски Слънчев джаз+ започва с документален запис от преди четвърт век, когато във Второ студио ни гостуваха перуанските музиканти Жюли Фройнд и Феликс Касаверде. Следват бразилките "Куартето ем Си" , а финалът е с първата част от..

обновено на 16.04.18 в 10:28