Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Андреа Мотис е добра и с тромпета, и пред микрофона...

Младата Андреа Мотис (вокал и тромпет), Еманюел Бекс (орган), плюс китарна лирика

Слънчев джаз+ на 17 март започва на френска вълна с последната продукция на органиста Еманюел Бекс и на китарното дуо Силвен Люк-Марилиз Флорид. Средата на предаването е посветена на новите албуми на младата каталунска тромпетистка и певица Андреа..

публикувано на 17.03.19 в 07:25
Нюен Ли в акция на сцената

Ригмор Густафсон с трибют към Джони Митчъл, плюс Хавиер Джирото и Нюен Ли

Първият мартенски "Слънчев джаз+" започва с трибют към Джони Митчъл от шведската джаз-прима Ригмор Густафсон. Танго нуево - 45 години след знаменателната среща на върха на Астор Пиацола и Джери Мълиган, запомнена с едноименния албум. Отново..

публикувано на 03.03.19 в 07:20
Ииро Рантала отдава почит към двама други пианисти - Чик Кърия и Йосбьорн Свенсон, в концерт в Берлинската филхармония

Пианистът Ииро Рантала в джаз проект в Берлинската филхармония

Последният февруарски Слънчев джаз+ започва с последната продукция на гостувалия ни китарист Нюен Ли. Сесили Норби представя песни на дами, които са я вдъхновявали - Каръл Кинг и Джони Мичъл. Ииро Рантала, чиято музика е и в кураторските ни плейлисти..

публикувано на 24.02.19 в 07:20

Нова продукция на "Римден" плюс Карлос Сантана, вдъхновен от Мона Лиза

Третият февруарски Слънчев джаз+ представя новата студийна продукция на "Римден" - ритмичната секция на Йосбьорн Свенсон с пианото на Буге Веселтофт. Карлос Сантана и Рон Картър ни изненадват с "Любовници от старо време" - част от визиите на Сантана след..

публикувано на 17.02.19 в 07:25
Ан Пасео с любимите си палки

Французойки в джаза - с барабани или с класическа китара

Февруарските издания на Слънчев джаз+ продължават с нова продукция на стари познайници. Започваме с един от "кръстниците" ни, китаристът Силвен Люк и началото от бъдещия му дуетен албум с класическата китаристка Марилиз Флорид. Жените във..

публикувано на 10.02.19 в 07:25
Мишел Петручани - виртуоз над клавишите

20 години пианото на Мишел Петручани звучи високо, високо...

В Слънчев джаз+ през януари отбелязваме 20 години от оттеглянето на Мишел Петручани от земната сцена. На 20 януари го слушаме в концертни записи с Боби Макферин в Холандия като част от квартета на Чарлз Лойд. Следват два стандарта с Джим Хол и..

публикувано на 20.01.19 в 07:25

В Слънчев джаз+: Ал ди Меола и Джейкъб Колиър, плюс петима любими пианисти

Във второто си януарско издание Слънчев джаз+ започва с четири любими теми на петима любими пианисти и наши "кръстници" - Мишел Петручани, Чик Кърия, Чано Домингес и Ре Лема в дуо с Лоран дьо Уилд - последните в компанията на Маню Дибанго в Студио 105..

публикувано на 13.01.19 в 07:20
Мишел Петручани

Спомени за Мишел Петручани - с разговори и музика

Двайсет години без Мишел Петручани - един от първите "кръстници" на Джаз+ . Спомняме си го с откъси от разговора ни в Прага, когато предаването бе само на година. Слушаме го с баща му Тони, в дуети с Нилс Педерсен и Еди Луис. Брат му Филип заедно с..

публикувано на 06.01.19 в 07:35

Българският джаз на фона или като част от европейския

Последният за годината Слънчев джаз+ отбелязва излизането на енциклопедията на джаза в Европа с гостуването на автора на частта за България – доайенът на джаз критиката Владимир Гаджев. Къде сме били от 60-те до края на века? Какви са..

публикувано на 30.12.18 в 07:20

Клаз брадърс, Артуро Сандовал и още записи от цял свят, посветени на Рождество

Предколедно в Слънчев джаз+ слушаме записи от посветените на Рождество записи от цял свят: от Нилс Ландгрен и Лост фингърс (съответно шести и трети пореден коледен албум), през Артуро Сандовал с хора на Нотр Дам и Клаз брадърс с кубински перкусии до..

публикувано на 23.12.18 в 07:20