Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Мишел (Петручани) - в ума и сърцето на Лоран Кулондр. И в клавишите от новия му албум...

Слънчев джаз+ довършва летните джаз-фестивали с втората част от концерта на Венсан Пейрани от марсилския "Джаз на петте континента" , малко от спектакъла на Камий Берто в Монпелие и финалът на Даниеле Буонавентура от Замъка на Дракула. В началото -..

публикувано на 08.09.19 в 07:35

Акордеоните на Ришар Галиано и Венсан Пейрани

Първият септемврийски "Слънчев джаз+" остава на вълна летни фестивали с документални записи от Монреал, Марсилия и подножието на Монблан. Двама изключителни акордеонисти и композитори - Ришар Галиано и Венсан Пейрани, един арфист - Едмар..

публикувано на 01.09.19 в 07:40
Джо Ловано, Лени Уайт и Маркъс Милър, Джаки Терасон, Алдо Романо и Франк Авитабиле свириха в памет на Мишел Петручани

Изпълнения от фестивала в Марсиак в памет на Мишел Петручани

Последният августовски "Слънчев джаз+" ни пренася на два френски летни фестивала с различна окраска. Най-големият, този в Марсиак, събра около паметта на Мишел Петручани негови сподвижници от цял свят - от Джо Ловано, Лени Уайт и Маркъс Милър до..

публикувано на 25.08.19 в 07:35
Снимка от личния архив на водещия Людмил Фотев от срещата му с Алфредо Родригес и Педрито Мартинес

Фестивални изпълнения на Ришар Галиано и дуото Алфредо Родригес - Педрито Мартинес

Вторият августовски Слънчев джаз+ започва с концертно изпълнение на един от "кръстниците" ни - акордеонистът Ришар Галиано от фестивала в Монреал. В останалата част слушаме кубинското дуо Алфредо Родригес - Педрито Мартинес в разговор за изворите..

публикувано на 11.08.19 в 07:30
Раби Абу-Халил с водещия на

Раби Абу-Халил - с уд от Ливан по световните джаз сцени

И през август ще ви разхождаме из световните джаз-фестивали, като няма да пропускаме и малкото нови заглавия, които си заслужават. Едно от най-хубавите неща на фестивалите са т.нар. "карт бланш", които някои организатори дават на големи артисти...

публикувано на 04.08.19 в 07:30
New Monk trio

"Монк" - новото трио на Лоран де Уилд, плюс Гонсало Рубалкаба и Роберто Фонсека

И в последния юлски "Слънчев джаз+" оставаме на фестивална пиано вълна. Началото е със запис на приятеля ни Лоран де Уилд с изключителния му прочит на "Около полунощ" с новото му трио "Монк". Гостувалият и у нас Гонсало Рубалкаба закри..

публикувано на 28.07.19 в 07:35
Торд Густавсен

Торд Густавсен с концерт в Монреал, плюс сингъл на Джейкъб Колиър

Слънчев джаз+ започва с Чик Кърия и версията му на Сириаб на Пако де Лусия от последния албум на пианиста с участието на сайдмените на Пако - Хорхе Пардо, флейта и Ниньо Хоселе, китара. Следва още един наш кръстник, също пианист - Мишел Петручани с..

публикувано на 21.07.19 в 07:35
Ерик Трюфа

Ерик Трюфа и Мелъди Гардо в Монреал

В деня на падането на Бастилията френският привкус в "Слънчев джаз+" идва с един от "кръстниците" ни - Ерик Трюфа, и документални записи от концерта му в Монреал в рамките на тазгодишното издание на най-големия джаз-фестивал в света. Пак от там слушаме и..

публикувано на 14.07.19 в 07:35
Хърби Хенкок, Куинси Джоунс и Чик Кърия гледат към Джейкъб Колиър

Детето-чудо, което стана Айнщайн на джаза

Началото на лятото е и начало на големите фестивали. В първия юлски "Слънчев джаз+" се пренасяме в Монреал, където според книгата на рекордите е най-големият джаз-фестивал в света. "Джаз+" му е гостувал в 1997 г., а и много след това сме разчитали на..

публикувано на 07.07.19 в 07:35
Акордеонистът Джани Коша (вляво) и Джанлуиджи Тровези

Каква е връзката между Умберто Еко и тандема Джани Коша - Джанлуиджи Тровези

Последният юнски "Слънчев джаз+" остава в първата си част верен на италианската вълна, с която посрещнахме лятото преди седмица. Този път протагонистите са други, но историите, които разказват, са не по-малко вълнуващи. Началото е посветено на един..

публикувано на 30.06.19 в 07:35