Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари..

обновено на 23.04.18 в 10:30
Феликс Касаверде - с китарата на втори план, във Второ студио на БНР

Жюли Фройнд и Феликс Касаверде, плюс концерта на Теодосий Спасов и Трилок Гурту

Третият априлски Слънчев джаз+ започва с документален запис от преди четвърт век, когато във Второ студио ни гостуваха перуанските музиканти Жюли Фройнд и Феликс Касаверде. Следват бразилките "Куартето ем Си" , а финалът е с първата част от..

обновено на 16.04.18 в 10:28

La saeta, компилацията "Дилън в джаза", плюс нов албум на "Манхатън Трансфер"

Вторият априлски Слънчев джаз+ във великденската вечер припомня една от церемониалните мелодии на Страстната неделя - Саетата във версиите на Майлз Дейвис и Никълъс Пайтън, както и авторски неин прочит на Рено Гарсия-Фонс. Продължава..

обновено на 09.04.18 в 10:10
Италианският певец и композитор Марио Бионди

Нова продукция на Якоб Бро и на нашумелия италиански круунър Марио Бионди

Първоаприлският брой на  Слънчев джаз+ , започнал в първата седмица на април 1993 г., има шеговити намигвания към нобелиста Дилан (Кийт Джарет трио от далечната 1970-а и Стенли Търънтейн малко по-късно).  И още по-шеговит прочит на станалия..

обновено на 02.04.18 в 10:24
Ференц Шнетбергер

Изключителните инструменталисти Едуардо Кома (цигулка) и Ференц Шнетбергер (китара)

Последният мартенски Слънчев джаз+ фокусира вниманието в началото и в края си върху двама изключителни инструменталисти. Първият доскоро ми бе непознат - кубинският цигулар Едуардо Кома, а вторият е унгарският китарист Ференц Шнетбергер, с когото..

обновено на 26.03.18 в 09:36
Брад Мелдау

Пианистите Брад Мелдау и Фред Хирш, плюс наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра

Трето мартенско издание на Слънчев джаз+ започва с новата продукция на Паоло Фрезу и Омар Соса, този път не като техен дует, а като поредни изяви на последния с биг-бенда на Севернонемското радио и на първия с неговия Дяволски квартет. Средата на..

публикувано на 19.03.18 в 10:45
Долорес Скоцеси

Нов италиански джаз-вокал с интерпретации извън общоприетото

Вторият мартенски Слънчев джаз+ продължава темата за свободата и щастието с посветените им албуми от Джоуей ДеФранческо и Ал ди Меола. Слушаме и концертни записи от току-що излезлите албуми на Мелъди Гардо и Кийт Джарет с неговото Стандарт трио ...

обновено на 12.03.18 в 11:37
Джоей ДиФранческо

Щастието и свободата в албумите на Ал ди Меола и Джоей ДиФранческо

През първия мартенски Слънчев джаз+ обръщаме внимание на щастието и свободата като теми в албумите на Ал ди Меола и Джоей ДиФранческо. Концертите също са ни приоритет. Финалът е с връщането на Кийт Джарет към музиката след синдрома на хроничната..

публикувано на 04.03.18 в 07:15

Мелоди Гардо представя концертния си албум в редакцията на "Льо Паризиен"

Последният февруарски Слънчев джаз+ е изцяло с нова музика. Началото е с анонсирания вече Carpe Diem на Паоло Фрезу и едноименната му композиция. Още малко на италианска вълна с версията на Via con me на Кора джаз трио. Малиса Лаво придава..

публикувано на 26.02.18 в 10:45
Анри Текси преди по-малко от месец навърши 73, но не оставя инструмента

Анри Тексие и дуото на Чик Кърия и Стив Гед с композиции за ценители

На 18 февруари започваме с две танга - Либертанго и Компарса, преди Дейвид Линкс в компанията на Андре Чекарели да ни върне към един джаз и един поп-стандарт. В средата на предаването се връщаме почти четвърт век назад с хит на "Дийп Пърпъл" и..

публикувано на 18.02.18 в 10:20