Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Ще слушаме и нови записи на Адук

Вдъхновителите на уърлд джаза във Франция - Адук, новото кубинско откритие в Лондон - Дайме Аросена

Рено Гарсия-Фонс с още 3 композиции от парижкия си албум " Животът пред теб " и едни от вдъхновителите на уърлд джаза във Франция - Адук, също с нова продукция. Оставаме в Париж с няколко откъса от концерти в различни зали и студиа на Радио Франс -..

обновено на 26.03.17 в 15:10
 Юлия Хюлсман

Рено Гарсия-Фонс - с преразказ по Емил Ажар/Ромен Гари, Адук, Тома дьо Пуркери и Суперсоник

Няколко чакани проекта на любими артисти. Пианистката Юлия Хюлсман реинтерпретира киргизка мелодия, чута от млад местен цигулар в последния ѝ диск за ЕСМ. Рено Гарсия-Фонс най-после се връща в родния си Париж с преразказ по Емил Ажар/Ромен Гари -..

обновено на 20.03.17 в 10:36
Омар Соса и Секу Кейта

Предпролетно настроение с Омар Соса и Секу Кейта, Музика Нуда, плюс Чано Домингес

Няколко разнородни творци със собствен почерк зареждат с предпролетно настроение. Началото е с дуета на Омар Соса и Секу Кейта. Следват авторски композиции на италианското дуо Музика Нуда и соло пианото на Чано Домингес с погледа му върху класики от..

обновено на 13.03.17 в 10:21
Джаз китаристът Лари Кориел почина през февруари т.г. в Ню Йорк на 73 години

Експериментиращи китаристи. Сбогуване с Лари Кориел, плюс Р. Таунър, Р. Галиано, Й. Свенсон

Китаристи от най-експериментиращите в началото на Слънчев джаз+ : сбогуване с Лари Кориел , един от бащите на джаз-рока с албума си от 1969-а, където сайдмени са му Мирослав Витуш, Били Кобъм, Чик Кърия, Джон Маклафлин (малко по-късно заедно с Пако..

обновено на 06.03.17 в 11:21
Данило Реа

Пианото на Данило Реа, Ренато Селини и на Романо Мусолини, тромпетите на П. Фрезу и Ф. Босо

Италианска класика и не само с тромпета на Паоло Фрезу (Монтеверди и Сен-Санс). И още тромпет - Фабрицио Босо със спиричуъли от края на по-миналия век. Още малко музика от същия период - Скрябин и дванайсетте му цвята в свободни импровизации от..

обновено на 27.02.17 в 09:36
Паоло Фрезу и Ури Кейн

Концертни албуми с два менуета на Бах и "само за музиканти" на Сони Стит и Стен Гец

Италианска класика в лицето на Барбара Строци с тромпета на Паоло Фрезу и пианото на Ури Кейн от току-що излезлия концертен албум "Два менуета". Менуетите са на Бах и също са част от плейлиста ни. И още с тях – Първа симфония на Малер и част от музиката..

обновено на 20.02.17 в 09:10
Джеръм Керн

Купрен, Бах, Бетовен. И инструментални версии на хитове на Джеръм Керн

Класическо начало в поредното издание с Купрен в импровизациите на Лари Кориел. Добре темперираното пиано на Бах с Кийт Джарет и Бетовен с Дитер Илг. Наближаващият празник на влюбените отбелязваме с инструментални версии на хитовете на Джеръм..

публикувано на 12.02.17 в 07:10
На пианото - Чано Домингес...

Тайната около успеха на Глен Милър

Първо предаване за февруари и разкриване на тайната около успеха на Глен Милър - големият печеливш в спора между ASCAP - тогавашният американски монополист на авторските права и радиостанциите, отказващи да заплатят исканото от тях 500% увеличение на..

обновено на 06.02.17 в 09:23
Кийт Джарет

Кийт Джарет свири Бах, Дитер Илг – Бетовен, композиции от компилацията "Сагата на V-disc"

Началото е с три парчета на автори, напуснали ни преди повече от 70 години и включени в компилацията "Сагата на V-disc" (плочите за американските войници зад граница). Не е излишно да напомним, че това е единственото място, където могат да се изявяват..

обновено на 30.01.17 в 09:21

Нюен Ли с Ньо Хон Куан, плюс Паоло Фрезу, Бах и Шопен, Карл Орие и Иржи Стивин

Бах за някои е първият истински джазмен заради импровизационната свобода, която струи от произведенията му. Дейв Брубек е от т.нар. американски културни посланици, които от края на 50-те обикалят света, за да го запознаят с най-големия американски принос..

публикувано на 22.01.17 в 07:15