Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Анри Текси преди по-малко от месец навърши 73, но не оставя инструмента

Анри Тексие и дуото на Чик Кърия и Стив Гед с композиции за ценители

На 18 февруари започваме с две танга - Либертанго и Компарса, преди Дейвид Линкс в компанията на Андре Чекарели да ни върне към един джаз и един поп-стандарт. В средата на предаването се връщаме почти четвърт век назад с хит на "Дийп Пърпъл" и..

публикувано на 18.02.18 в 10:20
Лайла Биали

Албуми от 2018-а

Слънчев джаз+ през февруари се обръща към новоизлезлите албуми в началото на годината. 11 февруари е с въздушно начало - тромпетът на Тил Брьонер и саксофонът на Софи Алур. Сайдмените също не са случайни - басът на Дитер Илг в началото,..

публикувано на 12.02.18 в 10:50
Тил Брьонер и Дитер Илг

Тил Брьонер и Дитер Илг интерпретират Бах и Бийтълс

В първия февруарски Слънчев джаз+ навлизаме в новите каталози на двама любими независими немски издатели. От продукцията на Зиги Лох започваме с дуета Дитер Илг (бас) и Тил Брьонер (тромпет) и техни версии на Бах и Бийтълс. Манфред Айхер от своя..

обновено на 05.02.18 в 10:26
Терйе Исунгсет и Арве Хенриксен

От Йосбьорн Свенсон и Юн Сун На до Терйе Исунгсет, Арве Хенриксен и Аирто Морейра, Флора Пурим

Вторият януарски Слънчев джаз+ продължава представянето на пропуснатите магични моменти на 2017-а. Подобно е и заглавието на компилацията за 25-годишнината на лейбъла АСТ, чиито артисти с удоволствие сме гледали в София като гости на Джаз+ фестивал -..

обновено на 15.01.18 в 09:33
Яел Наим

Ремикси на Яел Наим, оригинал и кавър на Пиаф

Слънчев джаз+ през януари се връща към пропуснатите моменти на миналата, 2017-а. За начало е Славянски танц на Дворжак във версията на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик, с които завършихме миналата година. Две познати от Пиаф парчета -..

публикувано на 08.01.18 в 11:15
Буге Веселтофт винаги е вдъхновен край пианото

Снежното пиано на Буге Веселтофт

Новогодишният Слънчев джаз+ започва с няколко пиеси на Буге Веселтофт от един от най-прекрасните зимни джаз-албуми, излязъл преди четвърт век - It's snowing on my piano . При последната ни среща преди месец той бе първият от официалните ни..

публикувано на 01.01.18 в 10:55
Анна-Мария Йопек е с визия на кинозвезда. А е вокалистка, пианистка, композиторка, поетеса, продуцентка. Има 15 златни и платинени дискове.

Слънчев джаз+ от северните географски ширини на Норвегия, Полша и Канада

Коледният Слънчев джаз плюс идва от Север - Норвегия, Полша, Канада. Преди две десетилетия Буге Веселтофт издаде един от най-добрите "зимни" джаз-албуми, It's snowing on my piano . Финалното парче от него - Oh little Town of Bethlehem, ще звучи и..

обновено на 25.12.17 в 17:19
Тиери Ескаик и Ришар Галиано

Предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик

Слънчев джаз+ на 17 декември започва с предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик. Интегралното му слушане е предвидено в първия кураторски плейлист на Джаз+ за 1.1.2018 в Бинар, където още на 18 ще е на разположение плейлиста..

публикувано на 18.12.17 в 11:05
Карл Зеро се цели високо

Карл Зеро припомня филм на Саура, Карла Бруни пее АББА

Вторият декемврийски Слънчев джаз+ е с италианско начало - пианистът Стефано Болани и барабанистът Алдо Романо имат нова продукция, част от която е с филмова насоченост. Началото е с Амаркорд , изсвирен на живо в Берлинската филхармония. След тях..

публикувано на 11.12.17 в 10:35
Хорхе Пардо и Карлес Бенавент са обкръжили водещия на Слънчев джаз+

Хорхе Пардо в трио с Карлес Бенавент и Тино ди Хералдо, плюс уърлд-джаз албуми

Първият декемврийски Слънчев джаз+ завършва цикъла на европейските музикални фестивали с началото на концерта на Хорхе Пардо в трио с Карлес Бенавент и Тино ди Хералдо. Преди това - последните уърлд-джаз албуми на тримата майстори на афро-струнните..

публикувано на 04.12.17 в 10:15