Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Ниньо Хоселе (Niño Josele)

Ниньо Хоселе - с музика на Бил Евънс, Сантяго Лара - с музика на Пат Матини, и още китаристи

Последният майски Слънчев джаз+ започва с концертни изпълнения на двама испански китаристи от музея Рейна София в Мадрид - Ниньо Хоселе - с музика на Бил Евънс, и Сантяго Лара - с музика на Пат Матини. И още китаристи - Чикуело и Бил Фризел с..

публикувано на 28.05.17 в 07:15
Доминик Милър

Странстванията по света на китариста Доминик Милър, плюс три испанки

Третият майски Слънчев джаз+ започва с последния албум на китариста Доминик Милър странстванията му по света. Продължението е с три испанки и току-що излезлите им албуми - Архентина и приятелките ни Силвия Перес и Конча Буйка. Докато Архентина и..

обновено на 22.05.17 в 10:14
Michel Portal (в средата) с Quatuor Ébène

Чик Кърия с Боби Макферин, Quercus, Quatuor Ebene с Мишел Портал

Вторият майски Слънчев джаз+ започва с тройния концертен албум на първия ни "кръстник" - Чик Кърия. Слушаме го на живо по време на честването на 75-та му годишнина в авторска версия на Spain с гост Боби Макферин. Продължението е с две формации -..

публикувано на 14.05.17 в 07:15
Оливие Кер Урио

Джаз-интерпретации на шансони и танго с фадо-звучене

Еклектиката - запазена марка за всички априлски броеве на Слънчев джаз+ . Френският шансон в джаз-интерпретациите на китариста Силвен Люк и хармониката на Оливие Кер Урио от току-що излезлия им едноименен албум French Songs . И по-новият френски..

обновено на 01.05.17 в 10:31
Дафер Юсеф

От знаковата "Nuages" на Алън Холдсуърт до танго с балкански привкус

Еклектиката - запазена марка за всички априлски броеве на Слънчев джаз +. Започваме и завършваме с музика на живо от наши приятели и "кръстници" - Ерик Трюфа и Нюен Ли като гост на Дафер Юсеф. Миналият път слушахме откъси от оригиналния саундтрак към..

обновено на 24.04.17 в 10:12

"Еклектика" като заглавие и като съзнателен избор

Еклектиката не е само заглавие от последния албум на италианеца Антонио Фарао с гост Маню Катче, а и запазена марка за всички априлски броеве на Слънчев джаз+ . Навръх Великден започваме с началото на оригиналния саундтрак към биографичния филм за..

обновено на 17.04.17 в 10:42

Традиция и класика в "An Ancient Observer" на Тигран Хамасян, плюс Арто Линдзи на бразилска вълна в току-що излезлия "Cuidado Madame"

Слънчев джаз+ на 9 април започва с пианисти, съчетаващи плюсовете на джаза. Тигран Хамасян в новия си албум An Ancient Observer съчетава традиционни мелодии от своя регион с класика. Следват два проекта, вдъхновени от Тарковски. Първият е с откъс от..

обновено на 10.04.17 в 10:31
И рече

Слънчев джаз+ започва 25-ата си година

На днешния ден преди 24 години гласът на Чик Кърия извести по БНР началото на ново джаз-предаване, давайки му името Джаз+ . Затова и първото от 25-ата година започва с пиано, съчетаващо плюсовете на джаза. Болерото на Равел под клавишите на..

публикувано на 02.04.17 в 07:15
Ще слушаме и нови записи на Адук

Вдъхновителите на уърлд джаза във Франция - Адук, новото кубинско откритие в Лондон - Дайме Аросена

Рено Гарсия-Фонс с още 3 композиции от парижкия си албум " Животът пред теб " и едни от вдъхновителите на уърлд джаза във Франция - Адук, също с нова продукция. Оставаме в Париж с няколко откъса от концерти в различни зали и студиа на Радио Франс -..

обновено на 26.03.17 в 15:10
 Юлия Хюлсман

Рено Гарсия-Фонс - с преразказ по Емил Ажар/Ромен Гари, Адук, Тома дьо Пуркери и Суперсоник

Няколко чакани проекта на любими артисти. Пианистката Юлия Хюлсман реинтерпретира киргизка мелодия, чута от млад местен цигулар в последния ѝ диск за ЕСМ. Рено Гарсия-Фонс най-после се връща в родния си Париж с преразказ по Емил Ажар/Ромен Гари -..

обновено на 20.03.17 в 10:36