Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Студентски град

Снимка
Снимка: БГНЕС


Това е предаване за начина на живот и мислене на младите, както и за възприятието им за света.
Всеки четвъртък от 22.00 до 23.00 часа запознаваме слушателите с реалностите на студентския живот и всекидневните проблеми на студентите.
Автори и водещи са именно студенти, а темите - най-различни: качеството на образованието у нас и в чужбина и добрите практикки в тази област; възможностите за стажове и професионална реализация на студентите; историите на "различните" студенти, носители на алтернативни и субкултури; куриозни и забавни моменти в живота на младежите.

Публикации

Преживяванията на студентките в Софийския университет

Студентското общество за равенство създаде доклад на тема “Нали знаеш как е ...“, представящ преживяванията на студентки от различни социални групи. Целта на този доклад е да се покаже какво се случва задкулисно със студентките в Софийския университет..

публикувано на 01.07.19 в 13:27

Велизар Бинев: Изкуството няма измерения

Актьорът Велизар Бинев ще бъде лектор в Творческа академия “Заешка дупка“ по актьорско майсторство за кино. Курсът започва през септември и няма възрастови ограничения. Курсовете му почти нямат теоретична част, той работи индивидуално с всеки един..

публикувано на 27.06.19 в 18:35

Ученици и студенти искат мерки за справяне с климатичните проблеми

През август 2018 г. 16-годишната активистка Грета Тунберг всяка седмица излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, гласящ "Училищна стачка в защита на климата". Първоначалната ѝ идея е била да протестира само три..

публикувано на 17.06.19 в 14:51

Драфт - за студентите, които мечтаят

В края а миналата година ви запознахме с Константин Николов, Георги Александров и Огнян Цветков. Трима студенти, които сами създадоха първото студентско списание в България.   В началото на ноември 2018 година тримата студенти пуснаха пилотен брой на..

публикувано на 06.06.19 в 14:38

Любомир Костов: Едно от най-важните неща за един диджей е да преценява тълпата

Повечето момчета на 6-годишна възраст си мечтаят да станат футболисти. Любо на тези години започва да се занимава в голф. Години наред съчетава учене и професионален спорт, влиза в една от престижните гимназии и след това продължава образованието си в..

публикувано на 05.06.19 в 12:33

Започна кандидатстудентската кампания на Техническия университет

Кандидатстудентската кампания на Техническия университет в София (ТУ) започна с първите предварителни изпити по математика. Тази година са се явили над 2000 кандидати във филиалите в София, Пловдив и Сливен, а пълните отличници в столицата са около..

публикувано на 26.04.19 в 13:25

В "Студентски град" създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в "Студентски град". Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно,..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

Инициативата „Недостижимите етажи” - студентска взаимопомощ

През октомври ви разказахме историята на Ванюша Серафимова , студентка по журналистика в Софийския университет. Тя има опорно-двигателни проблеми и не може да стига до лекционните зали, защото няма асансьор, с който да се придвижва до горните етажи. От..

публикувано на 16.04.19 в 12:17

Когато младите се срещнат с фолклора

През последните няколко години много чуждестранни изпълнители намират българската фолклорна музика за чудесен елемент към новите им парчета. Има и доста млади български музиканти, които смятат фолклора за вечната музика. Пример за това е Мария..

публикувано на 15.04.19 в 12:10

Психологическият натиск е най-често срещаната форма на домашно насилие

70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. Това сочат данните от изследване по поръчка на Организацията за сигурност и сътрудничество..

публикувано на 05.04.19 в 11:05